Тръмп вещае Апокалипсис, ако Байдън спечели изборите

Доналд Тръмп. Снимка: официален сайт

Предградията ще престанат да бъдат предградия, икономиката ще затъне в най-дълбоката рецесия в историята, а полицейските отделения ще престанат да съществуват в САЩ. По-възрастните американци ще бъдат изоставени сами да търсят начин как да преживяват без отопление, климатици и електричество.

Това ще е апокалиптичната картина на живота в Америка, според президента Доналд Тръмп, ако в Белия дом се настани демократът Джо Байдън.

„Той ще ви засипе с регулации, ще разтури вашите полицейски участъци, ще премахне нашите граници, ще конфискува вашите огнестрелни оръжия, ще ликвидира религиозната свобода, ще разруши вашите предградия“, каза Тръмп в едно от многобройните си изявления по адрес на Байдън в кампанията през последните седмици. Тръмп обикновено отправя своето предупреждение за съдбата на предградията, когато рекламира собственото си решение да ликвидира федералните регулации, с които се урежда осигуряването на жилища за хората с ниски доходи в предградията.

Реториката по време на кампанията често се разгорещява и хиперболизира, тъй като кандидатите се мъчат да се възползват от всяко възможно предимство преди изборите.

Експерти казват, че насаждането на страх спрямо опонента по правило е главен мотивиращ фактор зад подобно говорене, когато кандидатите се опитват да посочат на избирателите причина да отбележат тяхното име в бюлетината.

„Това е чист страх, и то страх, основан на специфичен вид невежество, който действа само ако вашите слушатели имат този специфичен вид невежество“, заяви Робин Лакоф, почетен професор по лингвистика от Калифорнийския университет в Бъркли, коментирайки твърденията на Тръмп за Байдън.

Тръмп направи страха, и в частност страха от имигранти, главна тема на своята кампания през 2016 г. Този път той дава на избирателите мръсен списък от най-неправдоподобни причини да се страхуват от президентство на Байдън.

„Тези избори са избор между ИКОНОМИЧЕСКО ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ ПРИ ТРЪМП и ДЕПРЕСИЯ ПРИ БАЙДЪН, – написа президентът в Туитър, повтаряйки онова, което казва на своите привърженици по митингите. – Това е избор между ИКОНОМИЧЕСКИ БУМ ПРИ ТРЪМП и КАРАНТИНА ПРИ БАЙДЪН. Това е избор между нашия план да убием вируса и плана на Байдън да убие американската мечта.“

Тръмп критикува Байдън за думите му, че ще следва съветите на учените, като президентът твърди, че неговият опонент от Демократическата партия ще затвори страната. Байдън, всъщност, не е казвал дали ще одобри мащабно затваряне на националната икономика, ако нещата драстично се влошат, както стана в голяма част от страната през март.

„Ако гласувате за Байдън, това ще означава децата да не ходят на училище, да няма завършващи, да няма сватби, да няма Ден на благодарността, да няма Коледа, да няма празнуване на 4 юли заедно, – каза Тръмп на митинг в сряда в Гудиър, щата Аризона. – Без всичко това, ще живеете един чудесен живот.“

Според Катлийн Хол Джеймисън, директорка на Центъра „Аненбърг“ за публична политика при Пенсилванския университет, реториката на Тръмп има ефект върху хора, които са вече предразположени да вярват на такива неща за Байдън. Но за хора, които не са част от тази аудитория, каза тя, подобно говорене е „признак на отчаяние“.

„Проблемът на тази реторика е, че тя отблъсква хора, които я възприемат като крайна и неправдоподобна, – заяви Джеймисън. – Тя е проблематична и защото човек очаква един президент на САЩ да съобразява своята реторика с оглед на реалността поне по някакъв правдоподобен начин.“

Дейвид Зарефски, който води курсове по президентска реторика в Северозападния университет, каза, че внимателно проучване показва слабостта на аргументите на Тръмп за Байдън и предградията.

Водещи демократи също прибягват до свой тип хиперболично говорене. През юли Байдън каза, че Тръмп е първият президент „расист“ на страната, игнорирайки факта, че някога е имало президенти, които са притежавали роби.

А в речта си пред конгреса на Демократическата партия бившият президент Барак Обама заяви, че с още 4 години републиканец в Белия дом американската демокрация ще бъде застрашена. „Това е залогът сега. Нашата демокрация“, каза Обама.

Според Джеймисън този аргумент е различен, защото има основание в рушащото нормите поведение на президента, като например неговите нападки срещу министерството на правосъдието и срещу медиите или пък необоснованите му атаки срещу гласуването по пощата и срещу легитимността на изборите на 3 ноември.

„Тези, които критикуват Трамп, предлагат доказателства от неговата реторика и от неговите действия“, каза тя, като добави, че нападките срещу Байдън „нямат основание в онова, което той е казал или направил“.

Ванеса Бейзли, професор по комуникационни изследвания в университета „Вандербилт“, заяви, че всички президенти прибягват до реторика от вида „ние срещу тях“ по време на кампаниите си, но след като влязат в Белия дом, реториката им се смекчава от реалността, че трябва да управляват за всички.

Тя даде за пример Обама, отбелязвайки разочарованието сред някои от неговите привърженици, след като бе избран. Вдъхновяващата му реторика за „надежда и промяна“, която помогна за стремителния му политически възход, отстъпи пред един по-умерен подход.

„Разликата при Тръмп е, че той никога не спира с подхода „ние срещу тях“, каза Бейзли. Според нея хиперболистичната реторика може да бъде и оптимистична и посочи като класически пример кампанията на Роналд Рейгън „Утро в Америка“ през 80-те години на миналия век. „Хиперболите не трябва винаги да пораждат страх“, каза тя.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.