Цитат в десетката: Най-малко 712 млн. долара са загубени в задграничните дружества след 1990 г.

Най-малко 712 млн. долара са инвестирани в общо 454 дружества с българско участие зад граница по времето на комунизма, които след промените държавата е загубила. Това разкриват оригинални документи на Министерския съвет за периода 1961 – 1991 г., както и новооткрити архиви на бившите Министерство на външната търговия и Министерството на външноикономическите връзки, които се смятаха за изчезнали.

Други неизвестни до момента секретни документи на Националната служба за защита на конституцията (наследила Второ главно управление на бившата Държавна сигурност, контраразузнаването), която днес е Национална служба сигурност, разкриват, че държавата е загубила около 1 млрд. долара от непреведени в страната през годините печалби на задграничните фирми (виж графиката). Така след разпадането на комунизма задграничните фирми се превръщат в един от каналите за източване на държавни капитали, а опитите на правителствата на Димитър Попов и на Филип Димитров фирмите да се поставят под контрол и да върнат тези държавни средства не се увенчават с успех. Разследванията на прокуратурата успяват да върнат само частични средства от касите на някои от дружествата в Швейцария и Холандия.

Виж целия текст от в. „Дневник“ тук

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.