Докъде ще стигнат протестите в Беларус?

Протести в Минск. Снимка: от тв екрана

Лидерът на опозицията в Беларус Светлана Тихановска обяви, че свиква първия в историята Световен беларуски конгрес. В него ще участват делегати от беларуските диаспори в цял свят. Форумът ще работи онлайн на 31 октомври и 1 ноември, пише „Московский комсомолец“.

Според вестника с тази проява протестиращите в Беларус срещу спорното преизбиране на президента Александър Лукашенко през август реагират на опита му „да реформира конституцията на страната чрез едно питомно Общобеларуско народно събрание“. На фона на масовите протести с искане да се оттегли Лукашенко обеща нови президентски избори, но едва след конституционна реформа, без обаче да се ангажира с някакви срокове.

По думите на Тихановска скорошното преустройство на Беларус ще е трудно и страната ще има нужда от всички представители на народа, които конгресът цели да обедини. Вече са я подкрепили беларуси от диаспорите в 43 държави. Беларуските диаспори са негативно настроени спрямо Лукашенко заради навика му да прогонва от страната своите противници. Негови опоненти често стават и посланиците на Беларус в различни страни, посочва изданието.

Основна цел на предстоящия конгрес е да консолидира социалния, политическия, икономическия, научния и културния потенциал на нацията, който да намери решение за днешната криза и да разработи план за изграждане на нова свободна Беларус, пояснява Алексей Ероховец от апарата на Тихановска.

Беларуската опозиция създава нова структура – Национално антикризисно управление, което да решава новите задачи пред страната, в случай че президентът Лукашенко напусне поста, информират „Лента“ и РИА Новости.

Екипът му, който се формира в момента, ще подпомага с конкретни предложения Координационния съвет на опозицията. Целта е да се гарантира стабилност в Беларус в момент, когато властта минава към демократичните сили, уточнява Павел Латушко от опозиционното ръководство.

Беларуските тайни служби са осуетили влизането в страната на близо хиляда чуждестранни инструктори, които е трябвало да обучат местни радикали „за силова конфронтация по време на протестите“, цитира „Лента“ изявление на вътрешния министър Юрий Караев, качено в Телеграм канала „Sputnik Беларус“. „Яките младежи“ идвали главно от територията на Украйна, Полша и Литва.

„Начинаещите терористи (…) вече лесно ги откриваме и ги неутрализираме в зародиш“, уверява генерал Караев.

В Беларус започнаха масови изключвания на студенти, участващи в протестите срещу Лукашенко. Това съобщи правозащитният център „Вясна“, пише още „Лента“.

„Взгляд“ описва в обширен материал „съпротивата на беларуската студентска младеж“, понякога чрез „неприкрити форми на агресия“ според министъра на образованието Игор Карпенко. Студентите се активизирали в понеделник на вълната на общата протестна стачка в Беларус, обявена от Светлана Тихановска.

Министърът заплаши с намеса на органите на реда, добавя изданието и припомня искане на самия Лукашенко протестиращите студенти да бъдат пращани „кой в казармата, кой – на улицата“. За разлика от улиците на Минск обаче силовите структури не бързат да потушават вълненията в университетите, отбелязва „Взгляд“.

Мненията сред преподавателския състав са разделени, но „Лукашенко няма никакви шансове да си върне студентските симпатии, дори в провинциалните вузове“, където протестите са по-слаби, коментира местният политолог Дмитрий Болкунец.

Заплахите с изключване нарушават някои права и свободи, тъй че беларуските вузове рискуват да бъдат санкционирани от страна на академичната общност в чужбина. Изключените студенти пък с радост ще бъдат приемани да следват в западни страни като Полша, Литва, Чехия и Германия, а някои и в Русия, както обеща Общоруският студентски съюз, допълва експертът.

Днес Лукашенко е убеден, че няма нужда да печели време, че може да задържи властта просто с най-примитивни, силови методи, сплашвайки гражданите в страната си. Затова не иска вече съвети от Москва, разсъждава „Независимая газета“.

Тази „грешка на президента диктатор (…) поставя Москва в не много приятно положение. Москва навярно е смятала, че подкрепяйки Лукашенко, ще повлияе на ситуацията в Беларус – опозицията ще разбере, че губи играта, протестното движение ще отслабне. На практика обаче излиза, че руската власт е съдействала за укрепването на една от страните в конфликта – и ето, тази страна посяга към инструменти за пряка диктатура“, се казва в статията.

Лукашенко може колкото си ще публично да говори, че срещу него излиза едно малцинство, да нарича противниците си терористи. Но същевременно е малко вероятно да не съзнава, че мащабите на протеста са безпрецедентни, че вълната не стихва въпреки милиционерското насилие, че заплахата за властта му е сериозна като никога досега, изтъква „Независимая газета“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.