Каква е равносметката от четирите години управление на Тръмп

Доналд Тръмп. Снимка: от в екрана

Доналд Тръмп постоянно натъртва, че никое правителство на САЩ не е успяло да свърши толкова неща през първия си мандат, колкото неговото.

Ако обаче оставим настрана мерките му срещу пандемията от коронавируса – криза в необичайно големи мащаби, на която, според обвиненията, Белият дом не е реагирал подобаващо, каква е равносметката от управлението на президента републиканец?

1. Стената

Мантрата „Да построим стената“ съществено допринесе за изненадващата изборна победа на Доналд Тръмп, като избирателите му даваха ясен израз на раздразнението си от незаконните прониквания на испаноезични мигранти през южната граница на страната, чиято дължина е над 3000 км.

Построи ли я президентът? Отговорът: отчасти.

Според федералната гранична полиция около 600 км от стената са завършени, в различни участъци. Голяма част от тези изпълнения обаче са всъщност било ремонтни дейности, било допълнения към вече съществуващи ограждения.

Освен това задържанията на незаконни мигранти са се увеличили, а приемът на бежанци е спаднал. И накрая, Мексико никога не е плащал за стената, противно на обещанието на Тръмп.

2. „Америка на първо място“

Този националистически лозунг на Доналд Тръмп намери израз в политика на дипломатическо торпилиране на мултилатерализма и налагането на протекционистични мерки.

Получи ли се? Отговорът: остава да се направи още много.

Когато Доналд Тръмп се захвана с въпроса за търговския дисбаланс между САЩ и Китай, дори някои от критиците на президента приветстваха решителността му.

Но въпреки усилията на президента републиканец да изгради привилегировани отношения с китайския си колега Си Цзинпин, резултатите – търговско споразумение на „първа фаза“ – остават недостатъчни и непълни.

Вярно е, че Пекин увеличи закупуването на американски селскостопански продукти, но значителното повишаване на митата върху вносни китайски продукти се оказа болезнено за фирмите в САЩ.

А въведените като ответна мярка китайски мита върху земеделски продукти като бърбъна принудиха правителството на САЩ да отпусне милиони долари помощ на своите земеделски производители.

Търговският дефицит на САЩ достигна 577 милиарда миналата година, над 100 милиарда повече от последната година от мандата на Барак Обама.

В дипломатическо отношение политиката на „Америка на първо място“ не даде очакваните резултати. Денонсирането от Вашингтон на иранското ядрено споразумение предизвика гнева на европейските съюзници на САЩ, без да доведе до смяна на режима в Техеран, която според много анализатори е била скритата цел на Тръмп.

3. Приключване на „глупавите“ войни

Доналд Тръмп беше обещал да изтегли американските войски от местата на далечни и кръвопролитни конфликти – войни, които определи като „глупави“.

Успя ли да го направи? Отговорът: и да, и не.

САЩ не влязоха в нови войни, противно на опасенията на мнозина. След първоначална словесна ескалация, опитаното от Тръмп сближаване със севернокорейския лидер Ким Чен-ун се изрази в напрегнати срещи и известно разведряване. Не е постигнато обаче основното – отказ на Пхенян от ядрените оръжия.

Изтеглянето на американските войници от Афганистан изглежда възможно след протичащите мирни преговори между талибанските бунтовници и властите от Кабул. Американските военни обаче продължават да са в Ирак.

В актива на Доналд Тръмп трябва да се запишат арабските страни, които от август обявиха нормализиране на отношенията си с Израел: Обединените арабски емирства, Бахрейн и Судан.

4. „Най-голямата икономика в историята“

Това е аргументът номер едно, който Доналд Тръмп размахва, за да настоява за още четири години в Белия дом. Действителността на този аргумент обаче зависи от това какво измерваме.

Борсата достигна нови върхове и сега се движи нагоре нагоре, след като отбеляза спад в началото на пандемията от коронавируса.

Най-високият икономически растеж в годините на Тръмп, около 3 процента, обаче е от порядъка на постигнатите при управлението на Барак Обама резултати, без исторически високи нива.

През декември 2019 г. равнището на безработицата достигна най-ниските си стойности от половин век, на 3,5 процента. Впоследствие обаче милиони американци останаха без работа заради пандемията.

5. Съдии

Според Тръмп най-важната роля, която може да изпълни един президент, е да назначава пожизнени федерални съдии.

В това отношение бившият бизнес магнат може да се похвали с резултати, за които да му завиждат съперниците му демократи.

Благодарение на експедитивността на републиканците в Сената, Тръмп е номинирал 24 процента от сега действащите съдии по данни на института Пю.

Президентът е номинирал трима съдии във Върховния съд, като последната, Ейми Кони Барет, беше утвърдена тази седмица, което твърдо поставя тази институция в консервативния лагер вероятно за десетилетия.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.