Пред Деня на будителите: „Епопея на забравените“ – класика с оригинален дизайн

Цикълът от 12 оди е една от най-бележитите творби във Вазовото творчество

Неостаряващите български класики, преиздавани многократно през годините, ще продължат да вдъхват на бъдещите поколения гордост и любов към родината. По случай Деня на народните будители и в годината, в която се навършват 170 години от рождението на Иван Вазов от издателство „Кръг“ му отдават почит с ново издание на „Епопея на забравените“. Специалното в книгата е красивият и модерен дизайн на корицата от популярната художничка Капка Кънева.

„Епопея на забравените“ е сред емблематичните творби на Патриарха на българската литература и заема важна роля във формирането на представата в българското общество за историческите събития и личности от епохата на Възраждането. Но посланията, съдържащи се в 12-те оди звучат все по-актуално и днес ¬¬– почти 140 години след написването им.

Иван Вазов създава „Епопея на забравените“ в периода 1881–1884 г. в Пловдив. Чрез подвизите на Левски, Бенковски, Паисий Хилендарски, Раковски и други възрожденски герои и будители великият български писател и общественик призовава към събуждане на колективната памет, защото тъкмо тя е върховен гарант за историческото ни съществуване.

Поетичният цикъл поставя фокус, както върху отявлени революционери, отдали живота си в името на свободата на България, така и върху хора, посветили се на каузата за запазване и развитие на културното наследство на българския народ. Творбата представлява своеобразна хроника на Възраждането, обрисувана през съдбите на героите: Левски, Бенковски, Кочо, Братя Жекови, Каблешков, Паисий, Братя Миладинови, Раковски, Караджата, участниците в Априлското въстание от 1876, Волов, Опълченците на Шипка.

Непосредствено след Освобождението техните подвизи все още нямат заслужената стойност и популярност, които им придаваме днес. Заслугата за героичният им статут в историята е точно на авторите, станали свидетели на времето, сред които Вазов се откроява.
„Епопея на забравените“ трябва и има своето отредено място в библиотеката и сърцето на всеки българин – за да ни напомня какво не бива да забравяме.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.