Бърза помощ вече не се справя. И здрави хора умират. Да изброим сухите съчки

Мерки срещу коронавируса. Снимка: от тв екрана

България почти се е върнала век назад, когато хората по света са умирали от Испанския грип по домовете си. Не е имало никаква Бърза помощ, лекари и болници са били много по-малко. Не е имало статистика и PCR-тестове, даже не се знае колко са починали от това. По онова време по селата хората са имали по 5-6 деца, от които са умирали от различни болести по 1-2 от тях. Днес поне могат да изброят жертвите с точна диагноза.

От столичната Бърза помощ съобщиха, че имат толкова много повиквания за Ковид 19, че не могат да се справят. В София тестовете доказват вече над 1000 души заразени на ден (с изключение на неделните дни, когато се правят по-малко тестове).

Млад мъж почина след чакане в линейката да го приемат в болница.

Оказва се, че между една пета и една трета от починалите дневно в България нямат придружаващи заболявания (виж по-долу данните за последните 10 дни).

Хора, които едва дишат, не влизат в болница поради липса на легла в отделенията. А леглата и техниката дори да ги има, хора няма. До 1 ноември в България са се разболели 2365 лекари, сестри, санитари и др. болничен персонал. Заразяват се по 60-70 медици на ден. Това означава, че излизат от строя за поне 3 седмици. И няма кой да заеме мястото им, това е фатално в малки градове, където няма много лекари като в София.

В страната има градове с повече случаи и препълнени набързо сформирани болнични отделения за Ковид 19, а другаде са по-слабо засегнати от епидемията. Засега.

И на този фон продължават истерични призиви на хора, които на Запад наричат ковидиоти, че няма епидемия, защото малко хора били засегнати, това бил обикновен грип, хората го карат леко, някои безсимптомно. Да, но някои умират. И понеже този факт със смърт причинена от вируса не може да се отрече (макар че някои и това се опитват), тогава идва обяснението, че тези починали са били болни от други придружаващи заболявания или са на възраст.

 

„Умират с Ковид 19, а не от него”, тръбят т. нар. ковидиоти

 

Основна причина за това неверие и за оформяне на голяма група хора, невярващи в епидемия и смъртна опасност (ако не за себе си, поне за други възрастови групи), е политиката на т. нар. щаб, здравните власти и големите медии.
През цялото време и до момента във всички съобщения на властите за починали се споменават детайлно „придружаващи заболявания”. Сред тях и хронични, от каквито страда около една трета от населението – хипертония (изписват го като сърдечно-съдово заболяване), диабет, наднормено тегло. Разбира се и по-сериозни като исхемична болест на сърцето (изписват го като сърдечно заболяване, което просто казано е стеснение на кръвоносните съдове от плака) – но се среща в почти половината от възрастните мъже над 65-70 и те се поддържат с лекарства.

В миналото в селска България болните от това не са пили лекарства, просто са пъшкали и са се задъхвали при физическо натоварване. Сега се оказва, че всички тези групи с обичайни хронични заболявания, са застрашени от коронавирус. И ковидиотите твърдят, че е нормално такива хора да умират от техните си болести, не от Ковид 19. А дали е така?
Дали хората с високо кръвно, които са на хапчета и с други с хронични заболявания, с каквито се живее с десетилетия, трябва да се оставят да изгорят като „сухи съчки”, както се изрази един доцент?

Въпрос на светоглед, морал, емпатия е дали да си загрижен за онези, които са застрашени от вируса. Щом смяташ, че си млад или здрав и теб не те засяга, означава, че си вулгарно незаинтересован от положението на застрашените. Тях да ги лекуват по болниците, да ги прибира Бърза помощ, пък който оцелее, оцелее.

Да, ама се оказва, че у нас доста голям процент от починалите

 

нямат придружаващи заболявания

 

Няма никакви данни за такива.

Когато човек чете всекидневните съобщения на НОЩ, в тях скрупульозно се изреждат всички придружаващи заболявания на починалите, някои от които изобщо не са опасни за живота хронични болести. А за онези без придружаващи заболявания е записано: „Към момента няма информация за придружаващо заболяване”. Или „В системата все още не са въведени (или не са постъпвали) данни за придружаващи заболявания”. Демек – абе, може и да има, ама няма данни, по-късно ще ги въведат и т. н. внушения.

Да, но когато един пациент попадне в болница за лечение, първото което го питат е какви заболявания има, какви е имал и какви лекарства пие. И това веднага се отразява в диагнозата му и описанието на състоянието. Затова са такива подробни справките на щаба – за всеки починал се казва какви болести има дори да не са животозастрашаващи.

 

И какво се вижда от справките на щаба за последните 10 дни на октомври?

 

30 октомври – 28 починали. От тях без данни за придружаващи заболявания са 15 души. От тях на възраст под 70 са:
мъж на 66 г.
мъж на 52 г.
жена на 64 г.
мъж на 56 г.
жена на 55 г.
мъж на 63 г.
мъж на 59 г.
мъж на 63 г.
жена на 68 г.
мъж на 27 г.
мъж на 62 г.
жена на 48 г.

29 октомври – 36 починали. От тях без данни за придружаващи заболявания са 7 души. От тях на възраст под 70 години са:
мъж на 65 г.
мъж на 43 г.
жена на 51 г.
мъж на 60 г.
мъж на 50 г.
мъж на 41 г

28 октомври – 25 починали. От тях без данни за придружаващи заболявания са 9 души. От тях на възраст под 70 години са:
мъж на 68 г.
жена на 62 г.
мъж на 51 г.

27 октомври – 42 починали. От тях без данни за придружаващи заболявания са 14 души. От тях на възраст под 70 години са:
мъж на 61 г.
мъж на 58 г.
мъж на 64 г.
мъж на 61 г.
мъж на 44 г.
мъж на 69 г.
жена на 68 г.

24, 25 и 26 октомври са събота, неделя и понеделник – дни, в които се отчитат по-малко тестове и починали за предхождащите 24 часа– общо 30 починали за трите дни. От тях без данни за придружаващи заболявания са 10 души, а на възраст под 70 години са:
мъж на 51 г.
жена на 48 г.
мъж на 32 г.
жена на 62 г.

23 октомври – 16 починали. От тях без данни за придружаващи заболявания са 3 души. От тях на възраст под 70 години са:
мъж на 59 г.

22 октомври – 29 починали. От тях без данни за придружаващи заболявания са 11 души. От тях на възраст под 70 години са:
жена на 43 г.
жена на 67 г.
мъж на 40 г.
жена на 58 г.
мъж на 48 г.
жена на 55 г.
жена на 56 г.

21 октомври – 11 починали. От тях без данни за придружаващи заболявания са 4 души. От тях на възраст под 70 години са:
мъж на 67 г.
мъж на 58 г.
мъж на 51 г.
жена на 63 г.

20 октомври – 22 починали. От тях без данни за придружаващи заболявания са 9 души. От тях на възраст под 70 години са:
мъж на 42 г.
жена на 56 г.
жена на 66 г.
мъж на 66 г.
жена на 63 г.

19 октомври – 18 починали. От тях без данни за придружаващи заболявания са 6 души. От тях на възраст под 70 години са:
мъж на 51 г.
жена 65 г.
жена на 49 г.

Невярващите във вируса разбира се ще оспорват, че няма начин тези хора да не са били болни от нещо друго. Имаше случай и с пациент на 19 да почине, и с лекари на 30 и няколко и на 50 и няколко години.

България и цяла Източна Европа са по-слабо засегнати от Западна Европа. Но тук бързо изкачваме класацията по смъртност. Докато на Запад тя намалява, тук се увеличава.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.