Полските протести срещу закона за абортите намират вдъхновение в беларуската опозиция

Марта Лемпарт. Снимка: от тв екрана

Докато полските протести срещу абортите продължават втора седмица, тяхната главна организаторка Марта Лемпарт казва, че е благодарна, че има ясен пример за подражание на изток – беларуското опозиционно движение.

Десетки хиляди се събираха из цяла Полша, като най-големите протести бяха в петък във Варшава, след като Конституционният съд ограничи допълнително и без това рестриктивното законодателство за абортите, криминализирайки прекратяването на бременността заради малформации на плода.

В Беларус стотици участваха в шествия по улиците и митинги пред университети, за да окажат натиск върху президента Александър Лукашенко да подаде оставка.

41-годишната адвокатка по образование Лемпарт, която е една от лидерките на Strajk Kobiet („Стачка на жените“), смята, че паралелите между полското и беларуското движение са ясни: те се ръководят от източноевропейци и от жени.

С очилата си с дебели черни рамки и прошарена руса коса, тя оглавява всекидневните шествия в цяла Полша, държи речи, докато остане без глас, и насърчава хората да излизат на улицата въпреки пандемията от коронавирус.

„Наблюдаваме, че много неща се случват по сходен начин в Полша и в Беларус, все още имаме културна близост. Ние сме в Европейския съюз, но имаме общ дух с много държави източно от Полша“, каза Лемпарт за „Ройтерс“, поставила черна маска с изобразена върху нея червена светкавица – емблемата на движението.

„Мисля, че това е реакция срещу патриархалната култура, срещу патриархалните държави, срещу фундаменталистките религиозни държави, срещу държави, които наистина се отнасят много лошо с жените“, добави тя.

За разлика от беларуската опозиционна лидерка Светлана Цихановска, Лемпарт не е начинаеща активистка, тъй като от 2016 г. участва в „черните протести“ за правата на жените в Полша.

Но тя търси от Цихановска идеи как да постигне продължаване на протестите въпреки скока на случаите на коронавирус в Полша. В неделя Strajk Kobiet създадоха свой „координационен съвет“ по образец на беларуската инициатива, събрала активисти, икономисти и бивши политици, за да планират развитието на разцъфтяващата революция в Беларус.

След първата среща във Варшава Лемпарт каза, че групата иска по-добър достъп до аборт, по-големи права за жените и ЛГБТ общността, отделяне на църквата от държавата и по-голяма подкрепа за здравната система, малкия бизнес и образованието, които изнемогват. Лемпарт настоява, че целта на протестите не е създаването на политическо движение, макар да се надява на по-голяма подкрепа от Европейския съюз.

„Те трябва да ни защитават нас, полските граждани. Обръщат ни гръб и говорят единствено с полското правителство, а трябва да говорят с нас“, каза Лемпарт.

Междувременно, целта на женската стачка е да гарантира, че протестите ще продължат въпреки съботното рекордно покачване на случаите на коронавирус в Полша с близо 22 000 за денонощие.

За вчера беше планирана блокада, а за утре – верига на солидарност в по-малки полски градове. „Няма да се уплашим, каза Лемпарт. Хората може да се изморят. Работата ни е да подкрепяме хората, така че да не се изморят.“

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.