Мъжете не са по-умни от жените, разликата е в самочувствието

Илюстрация: таргетуоман.ком

Британски учени твърдят, че мъжкото его е често пъти по-голямо, отколкото IQ-то. По-умни ли са мъжете от жените? Не, но със сигурност мислят, че са. Според резултатите от 30 изследвания на британската изследователка и преподавателка по психология в University College London Eйдриан Фурнъм мъжете и жените са с равни показатели от гледна точка на IQ. Но жените изглежда подценяват своите способности (и на жените като цяло), докато мъжете надценяват своите.

Изследванията проверяват придобитата интелигентност, а не различията в интелигентността на половете като вродена. Според автора на изследването това винаги поражда спорове. Но винаги, когато се говори за интелигентност и полове, хората проявяват голяма чувствителност. Просто трябва да се оставят данните да говорят сами по себе си.
Много изследвания сочат, че резултатите на мъжете са малко по-високи на IQ тестовете. Но дали това е показателно? По принцип мъжете са склонни да показват по-високи резултати при известни точно определени умения, като пространствено виждане. В реалния живот това значи, че са по-добри в разчитането на карти и управляването на транспортни средства. Жените пък показват по-високи резултати в области като изучаването на езици и при т.нар. емоционална интелигентност. Но много експерти смятат, че няма реална, значителна разлика, когато говорим за полове и интелект.

Защо обаче жените смятат, че не са толкова умни колкото мъжете? Това е главоблъсканицата. В посочените изследвания се проверява т.нар. “възприета интелигентност” – основно това колко умни се смятат хората. Анализирани са 30 международни изследвания и резултатите показват, че жените по света са склонни да подценяват интелекта си, докато мъжете, обратно, го преувеличават.
Със сигурност мъжете имат голямо его. Това се нарича ефект на мъжката надменност и женската скромност. Мъжете са по-уверени в своето IQ. Изследванията показват, че средно жените подценяват своите способности с по 5 процента, докато мъжете надценяват своите резултати. И резултатите от изследването са аналогични при жени от Аржентина, Америка, Великобритания, Япония. Друг фактор, определящ възприемането, може да бъде разпределянето на IQ. Въпреки че мъжете и жените са с еднакви способности, тези, които са на дъното и на върха на кривата на IQ-то, са повече мъже. Това е тенденция, която наблюдаваме и в университетските среди, и независимо дали мъжете са от върха на социалната класа или от дъното.

На въпроса мислят ли жените, че мъжете са по-умни от тях, резултатите показват, че и мъжете и жените смятат мъжете за по-умни. И двата пола вярват, че техните бащи са по-умни от майките им, също и дядовците са по-умни от бабите им. Ако имат деца, и мъжете, и жените мислят, че синовете им са по-умни от дъщерите.
Тревожното в случая е, че родителите изпращат неправилни и заблуждаващи послания към децата си относно техните способности. Също така е учудващо, че в училище момичетата се справят по-добре от момчетата почти по всички предмети. Но мъже с интелект под средното равнище се мислят за много умни, докато много умни жени смятат, че са малко интелигентни.

Мъжете не са по-умни или интелигентни. Но те са по-уверени в способностите си. Тази самоувереност все пак може да бъде много полезна. Кой получава дадена работа? Умна жена, която не е много уверена в това, или не толкова умен мъж, който вярва, че е способен да се справи. Арогантността и надменността не са много добри качества, но увереността и вярата в себе си са. Със сигурност подценяването на способностите пречи. Хенри Форд казва: “Когато ти смяташ, че можеш, или че не можеш, обикновено си прав.” Вярата може да бъде по-важна от това да имаш способности.
По сп. „Нюзуик”

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.