САЩ: Армии от адвокати са в готовност, ако резултатите от изборите стигнат до съда

Съвпадащи подписи. Късно пристигнали гласове по пощата. Избирателни урни. Двойни пликове с бюлетини за запазване тайната на вота.

Адвокати на демократите и републиканците вече са се обръщали към съда по тези въпроси в подготвителния период към вчерашните избори. Но юридическите битки могат да придобият нова острота, да не говорим за допълнителното настървение, ако от малката разлика в оспорван щат зависи още един четиригодишен мандат за президента Доналд Тръмп или администрация на Джо Байдън.

И двете страни казват, че са готови, с хиляди адвокати в очакване да влязат в съда, за да обезпечат преброяване на бюлетини или обявяването им за недействителни.

От президентските избори през 2000 г., чийто изход в крайна сметка бе решен от Върховния съд, и двете партии наемат екипи от адвокати, за да се подготвят за малко вероятния сценарий, в случай че гласуването не определи победител. Но тази година има основателни предположения, че ще последват съдебни битки, и че само категоричен резултат е възможно да ги предотврати.

Кандидатите и партиите наеха изтъкнати адвокати с връзки с правителствата на демократи и републиканци. С оспорване в Пенсилвания пред Върховния съд се заема Доналд Верили, който бе водещ адвокат на бившия президент Барак Обама за Върховния съд, срещу Джон Гор, някогашен високопоставен служител в министерството на правосъдието в правителството на Тръмп.

Невъзможно е да се каже къде и дали изобщо ще възникне проблем, който да повлияе на крайния резултат от изборите. Но водените съдебни дела в Пенсилвания, Северна Каролина, Минесота и Невада дават някаква представа за щатите, които е най-вероятно да станат епицентър в следизборната битка и за типа проблеми, които могат да заплетат ситуацията около изборните резултати.

Приблизително 300 съдебни дела вече са заведени във връзка с изборите в десетки щати из цялата страна, много от тях отнасящи се до промени в нормалните процедури заради пандемията от коронавирус, която уби повече от 230 000 души и зарази над 9 милиона в САЩ.

Повечето потенциални юридически проблеми вероятно ще произлязат от голямото увеличение на гласуването по пощата, наложено от коронавирусната пандемия. В Пенсилвания изборни служители няма да започнат да обработват тези бюлетини до деня на изборите, а някои окръзи заявиха, че няма да започнат да броят тези гласове до следващия ден след изборите. Бюлетини, подадени по пощата, които не идват в двойни пликове за запазване тайната на вота, трябва да бъдат обявени за невалидни, според постановление на щатския Върховен съд.

„Все още не мога да разбера как преброяването и проверката на бюлетините, подадени по пощата, ще протекат в оспорвани щати като Пенсилвания“, каза професорът по право в Държавния университет в Охайо Едуард Фоули, който е експерт по изборно право.

Крайният срок за получаване и проверка на бюлетините, подадени по пощата, е петък. Удължаването на този срок беше наредено от висшия съд в Пенсилвания. Върховният съд остави в сила това решение в отговор на опитите на републиканците да го блокират. Но няколко консервативни съдии показаха, че са отворени за преразглеждане на въпроса след изборите, особено ако тези късно пристигнали бюлетини могат да решат изхода на изборите в щата.

Тръмп обаче не бе радостен от оставянето в сила на удължаването, макар че Пенсилвания ще отдели тези бюлетини от останалите в случай на повторно поставяне на въпроса пред съда.

„Върховният съд на САЩ направи нещо ужасно на страната ни“, каза в събота Тръмп в Пенсилвания. В неделя той каза, че щом затворят изборните секции: „Ще задействаме адвокатите си“.

Както Пенсилвания, Северна Каролина също преживя съдебна битка между демократите, които подкрепят удължаване на крайния срок за бюлетини, подадени по пощата, и републиканците, които се противопоставят на това. Въпросът е в шестдневното удължаване, одобрено от щатски съд, отвъд тридневния допълнителен срок след деня на изборите, които контролираният от републиканците законодателен орган прие в отговор на пандемията.

Съдиите миналата седмица позволиха решението за допълнителните дни да остане в сила, независимо от несъгласието на трима консервативни съдии.

В Минесота късно пристигащите бюлетини ще бъдат също отделени от останалите заради продължаващи съдебни процедури, съгласно решение на федералния апелативен съд.

Съдебните дела, заведени от републиканците, оспорват решенията на местните власти, които могат да придобият национално значение при малка разлика в броя на гласовете.

В Невада съдия от щатски съд отхвърли опита на предизборния щаб на Тръмп и републиканците в щата да се спре преброяването на бюлетините, подадени по пощата, в Лас Вегас, окръга с най-многобройно и клонящо към демократите население.

Съпредседателят на предизборния щаб на Тръмп в Невада, Адам Лаксалт заяви, че се разглежда вариантът за незабавно оспорване пред Върховния съд на Невада.

Според републиканците на наблюдателите не се разрешава да се приближат достатъчно близо до изборните служители и машини за гласуване в натоварения преброителен център в предградията на Лас Вегас, за да удостоверят подписите на избирателите.

В Тексас републиканците искат от щатските и федералните съдилища да разпоредят изборните служители в района на Хюстън да не броят бюлетините, пуснати на автомобилни стоянки за гласуване. Върховният съд на Тексас в неделя отхвърли жалбата на републиканците. Никога досега не е имало съдебни дела в толкова голям мащаб и обхват, свързани с президентските избори. Тръмп намекна, че изходът им може да бъде решен в съда. Колкото по-оспорвана е надпреварата, толкова по-вероятно е неговата прогноза да се сбъдне.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.