Избори в САЩ: Шансовете на Тръмп и Байдън остават приблизително равни


До 16:00 часа на 4 ноември шансовете за победа на Байдън и Тръмп остават приблизително равни. Може да не разберем името на новия президент до петък.

Изборите в САЩ се оказаха много по-оспорвани от очакваното до 3 ноември, резултатът на Доналд Тръмп е много по-висок от очакваното и от предимството на Байдън няма и следа.

Към 16:00 часа и двамата кандидати запазват приблизително еднакви шансове за победа. Тръмп вече обеща да отиде във Върховния съд. Това е най-лошият сценарий за пазарите. Какво стана вече ясно около 3 часа сутринта, сценарият за победа на Джо Байдън не се е осъществи: демократът загуби ключова Флорида с 29-те ѝ гласа и не можа да направи чудо в Тексас с 38 – за този щат имаше някаква надежда.

Но шансовете на Байдън да спечели бяха значително увеличени чрез спечелването на Аризона (11 гласа), който не е гласувал за кандидат на Демократическата партия от 1996 г. До сутринта резултатите в Аризона не оставят съмнение за победата на Байдън.

Тръмп, от друга страна, се представя по-добре от очакваното: в допълнение към победата във Флорида, той вероятно ще вземе Северна Каролина и повечето щати в Средния Запад, включително Охайо (18 гласа), които Байдън се надяваше да прихване.

Съдбата на голямата Джорджия ще бъде решена чрез преброяване на гласовете на по-късните етапи (в 9:00 ч. разликата беше 2,6 хил. в полза на Тръмп, но съотношението на силите може да се промени, когато се вземе предвид гласуването по пощата).

Резултатът от изборите ще бъде до голяма степен определен от три щата с бавно броене на гласовете – Уисконсин, Мичиган и Пенсилвания.

И двамата кандидати вече изразиха увереност в победата. Тръмп първи написа в Twitter, че демократите искат да откраднат изборите и се подготви да обяви „голяма победа“. В речта си той каза, че е спечелил не само отделни щати, включително тези, в които гласовете не са преброени, но всички избори и е готов да излезе с искания за спиране на преброяването на гласовете, подадени предсрочно, във Върховния съд.

Това е изключително противоречиво изявление: Bloomberg директно озаглави статията си въз основа на изявлението на президента „Тръмп невярно обяви победа с неясен изборен резултат“.

Байдън, за разлика от това, в много сдържано обръщение към привържениците, призова за търпение и напомни, че победата не е, когато Тръмп я обяви, а когато всички гласове бъдат преброени до последния гласувал. В 12:30 Байдън набира 238 електорални гласа срещу необходимите 270, Тръмп – 213 (според Bloomberg).

Прорепубликанският Фокс дава същите числа, предпазливият Ню Йорк Таймс все още не е зачел Аризона на Байдън и му дава 227 гласа. Към този момент, според повечето оценки, са финализирани 43 щата. 44-тият, Аляска, най-вероятно ще гласува за Тръмп. Резултатът в един от районите на Мейн също не е определен (дава 1 електорален глас).

Но съдбата на изборите ще бъде решена в останалите шест щата, които имат общо 83 електорални гласа. Четири щата вероятно ще бъдат решаващи: Пенсилвания (20 гласа) Както се очакваше преди изборите, този щат се намира на кръстовището на депресирания индустриален „ръждив пояс “ и Източното крайбрежие. В 12:30 Тръмп имаше прилично предимство – 55,7% срещу 43,1% за Байдън с обработени 64% гласове. Но разликата ще се свива – Пенсилвания бавно брои пощенските гласове, от които Байдън ще има повече. Лошата новина е, че броенето в Пенсилвания може да се проточи до петък, а победителят може да остане неизвестен дотогава.

Мичиган (18). Обикновено гласуващият за демократите Мичиган помогна да победи Тръмп през 2016 г. Този път има една от най-тесните разлики. До 13:30 Тръмп изпреварва (49,9% до 48,5%, обработени 87% от гласовете), но тази разлика се свива. Пълните резултати няма да бъдат бързи – най-вероятно в четвъртък вечер. Уисконсин (10). Друг традиционно демократичен щат, която Тръмп спечели през 2016 г. Тук състезанието е особено оспорвано, а резултатите ще бъдат дойдат относително рано. Около 13:00 Байдън излезе напред (49,4% до 49,1%). Щатът вече е обработил 95% от гласовете, крайните резултати ще дойдат до вечерта. Невада (6). За Байдън е много важно да спаси Невада, която гласува за демократични кандидати на последните три избора. 6 гласа не са много, но в някои сценарии те могат да бъдат решаващи. В 13:00 Байдън е напред – 49,2%, 48,6%.

Шансовете да разберем името на победителя преди броенето в Пенсилвания не са много много. Това може да се случи ако Байдън вземе Мичиган, Уисконсин и Невада – тогава той печели с 272 гласа. За да спечели без Пенсилвания, Тръмп трябва да вземе всички щати, в които сега води, Мичиган и в допълнение или Уисконсин, или Невада.

Други два щата – Джорджия и Северна Каролина – са преброили по 94% от гласовете. И двата вероятно ще отидат при Доналд Тръмп, но все пак има шанс за чудо. В Джорджия резултатите ще бъдат готови следобед, а в Северна Каролина преброяването на пощенските гласове може да се проточи до 12 ноември.

Какво следва

И двамата кандидати вече изразиха увереност в победата. Тръмп беше първият, който написа в Twitter, че демократите искат да откраднат изборите и се подготви да обяви „голяма победа“. В речта си той каза, че е спечелил не само отделни щати, включително тези, в които гласовете не са преброени, но всички избори и е готов да излезе с искания за спиране на преброяването на гласовете, подадени предсрочно, във Върховния съд. Това е изключително противоречиво изявление: Bloomberg директно озаглави статията си въз основа на изявлението на президента „Тръмп невярно обяви победата с неясен изборен резултат“. Байдън, за разлика от това, в много сдържано обръщение към привържениците, призова за търпение и напомни, че победата не е, когато Тръмп я обяви, а когато всички гласове бяха преброени до последното гласуване. В 11:45 ч. Байдън имаше 238 електорални гласа от необходимите 270, Тръмп – 213 (според Bloomberg).

След намерението за обжалване на Тръмп става очевидно, че ситуацията може да се развие по най-лошия сценарий на продължителни изчисления и процеси с участието на Върховния съд (в който републиканците вече имат мнозинство), при който губещият отказва да признае поражението си и оспорва резултатите в съдилищата на всички нива. Но това е предвидено от Конституцията на САЩ, която гарантира, че през януари 2021 г. така или иначе страната ще има президент. Подробностите са сложни и включват процедури на ниво щат, губернатор и федерален избирателен колеж.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.