След атентата: Притихнала Виена очаква да се възроди отново

Снимка: Виктория Атанасова


Два дни след атентата, при който загинаха петима и седемнайсет бяха ранени, площадът пред катедралата „Свети Стефан“ е празен, не са много хората, които се разхождат в центъра. Два полицейски буса охраняват църквата. Сладкарницата с прочутия италиански сладолед отляво на катедралата е от малкото заведения, които все още работят, срещу входа ѝ са на пост трима въоръжени с автомати мъже във военни униформи. Млади хора са насядали около паметника на Гутенберг, с храна взета за вкъщи.

Осветлението на повечето официални сгради е приглушено, Виена, която вечер се къпе в светлина е угаснала. На фасадата на Бургтеатър е спуснат траурен флаг. Дори прословутият часовник Анкер с движещите се фигури, пред който на кръгъл час се събират стотици туристи, е останал без публика за представлението си.

Пламъчетата на струпаните по тротоарите и ъглите свещи, оставени от виенчани в памет на жертвите и като съпричастност към близките им, бележат следите на атентатора. Светлините водят по тесните павирани улици към синагогата. На входа се е събрала тълпа, различава се група от младежи с източни черти и тъмни якета. В тясното пространство между сградите усещанията се нагнетяват, изглежда докато някои показват съпричастност към загиналите, други отдават почит пред акта на насилие.Тълпата е обградена от двоен обръч от полицаи, които пропускат преминаващите един по един между тях.

В малките улици, пред траурните олтари, хората се спират за да почетат паметта на жертвите, журналисти, застанали пред камерите, предават от мястото на събитието на различни езици, чува се сръбска, немска и английска реч. В търсене на извършители вечерта на атентата бяха изпратени 1000 полицая, хеликоптери кръстосваха небето над Виена. На участвалите в акцията са назначени служебно часове при психолог след срещата им със сцената на убийствата.

Снимка: Виктория Атанасова

В деня след атентата училищата останаха затворени от съображения за сигурност. В същия ден от 3-ти ноември влязоха в сила и мерките срещу разпространението на ковид, включващи затваряне на заведенията, които могат да предлагат само храна за вкъщи, затваряне на музеите, галериите, театрите и спортните зали, единствено читалните на библиотеките продължават да работят. Въвежда се вечерен час от 20 до 6 ч сутринта, като изключение има единствено за хората които практикуват спорт навън, а магазините работят до 19.

За една нощ Виена потъна в двойна блокада. Надеждата за по-добри времена след края на ноември все още остава. Паркът пред кметството Ратхаус е затворен за изграждането на празничния коледен базар и ледени пързалки. Сградата на кметството е покрита за ремонт на фасадата. Така Виена, притихнала и пуста, очаква да се възроди отново в светлина през декември.

Виена, 5 ноември

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.