От една карантина към друга – британският бизнес е разгневен

Магазин за деликатеси в Лондон. Снимка: фирмен сайт

Нова карантина влезе в сила днес в Обединеното кралство с цел борба срещу коронавируса и компаниите, които доста трудно се възстановиха от първото затваряне, сега са разгневени и притеснени. Ето какво казват трима лондонски предприемачи.

Ресторантьорският бизнес

„За нас е напълно откачено да преживеем отново всичко това точно преди Рождество Христово“, казва Фарадж Фарадж, оперативен директор на Меркато Метрополитано – обширни хали, в които има двайсетина щанда с храна за вкъщи или пък за консумиране на място, национална кухня от различни страни, както и бакалия. По време на първата национална карантина Меркато Метрополитано останали отворени, както и сега.

„Ние ще оцелеем, но трябва наистина да променим подхода, да увеличим тестовете, да се уверим, че имаме добро приложение за проследяване на контактите“, в момент, в който все повече гафове има с приложението, задействано от правителството, казва Фарадж. Той подчертава, че ресторантьорският отрасъл и баровете са част от секторите, които са най-тежко засегнати от последиците от пандемията.

Шефът му Андреа Раска, основател на Меркато Метрополитано, не спира да се ядосва. „Бяхме готови за първата карантина, ще бъдем готови и за втората“, казва той. Според него обаче правителството е изгубило напълно контрол върху ситуацията. Няма никакви решения за компаниите, освен удължаването на системата за частична безработица, по която се обезщетяват служителите.

Според Раска мерките, взети от кабинета на Борис Джонсън, не дават резултат. „И ако сега имаме втора карантина, това означава, че направеното от тях не е било достатъчно“, допълва той.

Раска обаче е оптимист и подчертава, че продажбите на Меркато Метрополитано са скочили след първата карантина и надвишават дори печалбите отпреди пандемията, въпреки че трите месеца и половина на затваряне от края на март до началото на юли оставиха дупка в касата. Раска храни надежди за бъдещето и припомня, че един предприемач трябва понякога да инвестира пари и че точно това е направил той и съдружниците му, за да напълнят отново касата.

Фризьорските салони

Във фризьорския салон Визаж в жилищния квартал Белсайз парк потокът от клиенти не спираше от обявяването в събота, че ще има втора карантина. Клиентите си спомняха предишните три месеца през пролетта, когато ходеха невчесани и с небоядисани корени. Фризьорите, носещи маски, работиха извънредно, но всичко това спря днес и Естела Чичек, съсобственичката на салона, е притеснена.

„Лично аз мисля, че това трябваше да се случи по-рано“, казва тя. Внезапно наложена двуседмична карантина през ваканцията по Задушница или преди това, както предлагаха някои учени, би била по-приемлива, обяснява тя. „Сега ние трябва да затворим за най-малко месец“ в разгара на празниците, които са от съществена важност за фризьорските салони и за още много други търговски обекти, допълва тя.

Чичек си спомня, че преди налагането на първата карантина, когато клиентите тъкмо започнаха да се страхуват от вируса, салонът е бил много спокоен. „Тогава ние бяхме почти доволни, когато ни казаха да затворим врати“, защото фирмата ни по този начин прати в частична безработица персонала си и се възползва от правителствени помощи.

„Но при тази карантина, ние сме разочаровани и обезпокоени, защото не знаем колко време ще трае“, въпреки че премиерът Джонсън уверява, че тя ще бъде отменена на 2 декември.

Нощните заведения

От март Принтуъркс, популярно нощно заведение в Лондон, се превърна в огромен празен склад. В началото на септември ситуацията стана много критична за този клуб, който обичайно имаше по 40 000 клиенти на нощ. Заведенията от целия бранш така и не можаха да отворят врати след първата карантина. Шест седмици след това Саймън Олдрид, съосновател на клуба, се опитва да не изпада в отчаяние. Той се ядосва, че е трябвало да уволни 350 свои служители, защото ако беше предвидил, че системата за частична безработица ще бъде удължена и за новата карантина, той можеше да остави на работа някои от тях.

Олдрид не спира да се гневи на властите, които отказали да отпуснат на един от ветераните на лондонската сцена помощи, като тези, дадени на други нощни заведения, както например на Министри ъв саундс. „За нощните заведения непрестанното променяне на нещата създава една непосилна за работа среда“, казва Олдрид.

И ако очаква поредица от фалити сред конкурентите си в идните седмици, Олдрид вярва, че Принтуъркс ще оцелее при пандемията, също както и други заведения от неговата група, по-специално заради подкрепата, оказвана им от техния собственик – компанията за недвижими имоти Бритиш Ленд. „Ние сме бойци, ние изградихме всичко това от нулата“, казва той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.