Ден след изборите в САЩ: Байдън е близо до победата, но зависи от 4 щата


Победителят в изборите в САЩ все още не е определен, но какво е разположението на силите на американските избори сега, какви неочаквани интриги се образуват в деня след гласуването и как поражението на Байдън само в един щат може да промени цялостната картина.

Пет щата остават официално нерешени на изборната карта на Асошиейтед прес – Аляска, Невада, Пенсилвания, Северна Каролина и Джорджия. Друг щат, Аризона, беше оцветен в синьо вчера следобед и даден на Байдън – но сега има някакъв шанс да промени цвета си. В Аляска Тръмп ще спечели със сигурност, а в Северна Каролина с 86% вероятност. Това означава, че съдбата на изборите ще бъде решена в четири щата.

Пенсилвания (20 електорални гласа)

Стойност. Все още най-ценната от останалите щати. Ако Тръмп загуби Пенсилвания, той е свършен, а Байдън може да спечели и без нея.

Прогноза. Възможно е да се предскаже как може да завършат нещата там въз основа на нощните данни на щатския департамент на Пенсилвания. Оттогава са преброени още няколко гласа, но подробна аритметика ще достъпна едва в 6 сутринта наше време.

В нощта на сряда срещу четвъртък Тръмп изпревари Байдън в Пенсилвания със 187 хиляди гласа (сега – само 114 хиляди). По това време оставаха около 750 хиляди за преброяване, като всичко това бяха гласове, изпратени по пощата. За да спечели, Байдън трябва да получи 470 хиляди от тези гласове – тоест 62,6%. Досега процентът му при гласуването по пощата в Пенсилвания е 64,8%. Има и републикански окръзи, от които ще дойдат останалите гласове, но има 170 000 гласа от Филаделфия и предградията, където процентът на Байдън ще бъде много висок, и 85 000 от предимно демократичните Питсбърг и Алентаун.

Всички гласове в Пенсилвания се обещава да бъдат преброени до петък, като повечето от тях трябва да са готови до сутринта наше време.

С две думи: Байдън има много добри шансове да спечели Пенсилвания, но това не е гарантирано.

Подробности. Ако крайната разлика между кандидатите е по-малка от 0,5%, според щатския закон това означава автоматично преброяване. Ако е повече от 0,5% – кандидатите нямат право да го изискват. Преизчисленията рядко променят резултата, но това може допълнително да затегне всичко.

Невада (6 гласа)

Стойност. За Байдън този щат може да бъде решаващ – ако той не загуби Аризона и спечели Невада, демократът печели 270 гласа и става президент. За Тръмп Невада ще бъде от решаващо значение, ако спечели Пенсилвания, Джорджия и Северна Каролина.

Прогноза. До 22:30 часа наше време Байдън печели Невада с почти сто процента вероятност – 99%. Води 0,9 точки (49,4% срещу 48,5%). По-голямата част от останалите са гласовете на Лас Вегас, където Байдън има огромно предимство, и задочно гласуване, където избирателите са разделени по равно. Дори обикновено предпазливият Нейт Силвър от FiveThirthyEight смята, че щатът почти може да бъде оцветен в синьо.

Бързото преброяване в Невада може да постави Асошиейтед прес в неудобно положение (на прогнозите на агенцията се основават предизборните карти на медии, които не правят свои собствени, като Bloomberg, WSJ и The Bell) и прорепубликанската Fox News. Те, за разлика от другите прогнозиращи, дадоха на Байдън Аризона още вчера следобед и сега демократът има 264 гласа на техния брояч. Победата в Невада ще му даде 270 електори, така че след Невада AP и Fox трябва логично да обявят победата на Байдън. Но повечето анализатори смятат, че Аризона все още не е уредена.

Не е ясно как ще действат AP и Fox, но бъдете подготвени за известно объркване с показатели и преброяване на гласовете в половината от най-големите медии.

Накратко: Победата в Невада ще даде на Байдън президентския пост, ако не загуби Аризона.

Подробности. По време на предизборната кампания никой не можеше да предположи, че нещо ще бъде решено в Невада и двамата кандидати обърнаха минимално внимание на на този щат. Обиденият местен известен политически журналист Джон Ралстън дори туитна хаштага #wematter.

Аризона (11 гласа)

Стойност. Ако Байдън неочаквано загуби Аризона, която вече е включена в електорите му, положението му става по-трудно. В този случай, за да спечели, той трябва да вземе или Пенсилвания, или който и да е от трите останали щата (Джорджия, Северна Каролина, Невада). В този случай Тръмп все още трябва да спечели Пенсилвания, но може да загуби или Джорджия, или Северна Каролина.

Прогноза. Фактът, че интригите остават в Аризона, стана ясен едва снощи. Още вчера следобед Асошиейтед прес, чиито оценки за изборните резултати се считат за най-точни, и прорепубликанската Fox News боядисаха Аризона в синьо, записвайки я на Байдън. Но останалите медии бяха предпазливи да направят това. И нощните резултати показаха, че са били прави: надпреварата в щата се затяга.

Сега (след обработка на 88% от гласовете) Байдън изпреварва Тръмп с 2,4 пункта (50,5% срещу 48,1%). Изглежда, че това е голямо предимство. Но последните две порции пощенски бюлетини от най-големия окръг на щата Марипоза, който включва столицата Финикс, показаха неочаквано предимство за Тръмп с 60% от гласовете. Ако това продължи, Тръмп може да грабне победата. Нова голяма част от резултатите се обещава в 6 сутринта наше време.

С две думи: ако Байдън няма късмет, той може да пропусне Аризона и тогава победата в Пенсилвания, Джорджия или Северна Каролина се превръща в необходимо условие за победата му.

Подробности. От 1952 г. Аризона гласува за кандидата на Демократическата партия само веднъж – това беше Бил Клинтън през 1996 г.

Джорджия (16 гласа)

Стойност. Тръмп е длъжен да спечели Джорджия, освен ако внезапно не спечели в Аризона. За Байдън спечелването на Джорджия означава победа на изборите с 99% вероятност.

Прогноза. Тук ситуацията е обратната в сравнение с Аризона: от самото начало на преброяването на гласовете малцина вярваха, че Байдън ще успее да навакса, но изглежда, че успява. Към 21:30 часа наше време Байдън изоставаше от Тръмп само с 13 600 гласа, остават 40-50 хиляди за преброяване. Повечето от останалите гласове идват от преобладаващо демократични окръзи, но за да победи, Байдън трябва да ги спечели с резултат от 64%. Шансовете изглеждат почти равни, но моделът на „Ню Йорк Таймс“, който след първите резултати успешно прогнозира победата на Тръмп във Флорида, дава на Байдън 64% шанс в Джорджия.

С две думи: загубата на Джорджия ще бъде най-неочакваното и нараняващо поражение на Тръмп, което не му оставя почти никакъв шанс.

Подробности. Джорджия може да помогне на демократите да се борят за мнозинство в Сената, което така и не спечелиха на изборите на 3 ноември. Сенаторът от щата Дейвид Пърдю печели изборите, но с по-малко от 50%. Това означава, че през януари в Джорджия ще има два втори кръга на избори за Сената. Ако демократите спечелят и двата, съотношението в горната камара на Конгреса ще се промени на 50:50. Решаващият вот е на вицепрезидента, което означава, че демократите ще получат контрол над горната камара на Конгреса.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.