Какво е „потвърждаване“ и как се предава властта в САЩ

Джо Байдън и Доналд Тръмп

Процесът на предаване на властта на избрания за президент Джо Байдън отчасти зависи от една неясна декларация, наречена „потвърждаване“. Ето някои подробности за този процес:

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ПОТВЪРЖДАВАНЕТО?

Официалното предаване на президентския пост не започва, докато ръководителят на федералното Управление на общите служби (УОС) не потвърди „очевидния успешен кандидат“ на общите избори. Нито законът за предаване на президентския пост, нито федералните разпоредби не уточняват как да бъде извършено това определяне. Решението дава зелена светлина на всички ходове на федералното правителство за подготвяне на предаване на властта.

ЗАЩО ТОВА ОЩЕ НЕ СЕ Е СЛУЧИЛО?

Агенцията не е казала защо още не е взето решението за признаване на Джо Байдън за избран президент. Говорител на УОС каза в изявление вчера: „Още не е извършено потвърждаване. УОС и нейният администратор ще продължат да се съобразяват и да изпълняват всички изисквания според закона и да се придържат към предишната практика, установена от правителството на Клинтън през 2000 г.“

УОС е агенция от изпълнителната власт. Нейният ръководител Емили Мърфи е назначена от Тръмп, но решението за потвърждаване би трябвало да бъде аполитично. Белият дом не е казал дали са проведени разговори по въпроса между неговите служители и в УОС.

КАКВИ СА РИСКОВЕТЕ?

Установяването разчиства пътя за това милиони долари федерални пари да потекат към екипа на Байдън по прехода във властта и отваря вратите на федералното правителство за стотици служители на Байдън, така че те да могат да започнат да оценяват ведомствените дейности преди деня на втъпването в длъжност на 20 януари.

Евентуално забавяне на признаването на Байдън за следващ президент би могло да забави федералните ресурси, които да помогнат на екипа Байдън-Харис да попълни около 4000 политически длъжности в правителството, включително важни постове в националната сигурност и здравеопазването.

ЗАЩО ТОВА ИМА ЗНАЧЕНИЕ?

Забавянето на темпото на предаването на властта може да парализира едно ново правителство още от самото начало. Според експерти правителството на Тръмп така и не се е възстановило напълно от бавното темпо на назначаването на служители при лошото управление на властовия преход през 2016 г., след като Тръмп отхвърли внимателно подготвените планове от деня след своята победа.

СЛУЧВАЛО ЛИ СЕ Е ПО-РАНО ТАКОВА ЗАБАВЯНЕ?

През 2000 г. установяването, извършвано от УОС, се забави до след 13 декември, когато беше уредена битката за повторното преброяване във Флорида. Тогава ръководителят на агенцията разчиташе на становището на един от авторите на закона за предаването на президентския пост от 1963 г., според което „при оспорвана надпревара администраторът просто не взема решението“.

Повторното преброяване през 2000 г. включваше само неколкостотин гласа в един щат, което да определи кой кандидат получава 270 гласа в избирателната колегия. Преднината на Байдън в Уисконсин, Пенсилвания и Мичиган, благодарение на която той прескочи прага за спечелване на Белия дом, е доста по-сериозна и е по-голяма от преднината, която имаше Тръмп в същите щати през 2016 г.

Доклад на комисията за атентатите на 11 септември определи, че съкратеният процес на властовия преход е допринесъл за неподготвеността на страната за кризата.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.