„Арбайт махт фрай“ – от устата на българския премиер

Днес министър-председателят на България Бойко Методиев Борисов, обикаляйки с джипа си и возейки в него здравния министър и шефа на „Пирогов“, и докато се снимаше, за да прославя великото си управление, каза следните думи, цитирам: „Работата носи свобода…“

Когато ги чух се вцепених и изпаднах в състоянието, наречено ступор. Че министър-председателят е неграмотен, че не е чел книги, че не знае езици и има ниска обща култура (както и тъпо чувство за хумор) – това е ясно. Видимо е за всички.

Но да не знае Бойко Методиев Борисов какво е това изречение и откъде идва, то е абсурдно. Защото според мен той е направил неволна грешка, защото ако не е такава грешка – това е безумно.

Сега ще му кажа къде сбърка чудовищно днес.

Бойко, изречението „Работата носи свобода“ на любимия ти немски звучи така: „Арбайт махт фрай“.

И знаеш ли, Бойко, къде се намира това изречение? А? Имаш ли представа? Намира се на вратата на най-страшното творение на човечеството – концлагера Аушвиц. Както и на вратите на много други нацистки концентрационни лагери и затвори.

Това че не знаеш немски не те оправдава, защото изразът е популярен и на български – за тези, които знаят поне малко история.

Знаеш ли какво, Бойко. Обади се на твоята приятелка – канцлера Ангела Меркел и й кажи на любимия ти немски: „Арбайт махт фрай“ и чакай да видиш резултата.

Тя е от Източна Германия. В момента е канцлер на Федерална Република Германия и като чуе това изречение, първото, което ще си помисли е, ако може да ти махне главата.

Сега си представи какво си мисли всеки българин, който поне малко познава историята.

 

От фейсбук страницата на автора

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.