Отровното трио като марка и като партия – за някои фейсбук-вълнения

Из Фейса се разнесе новината, че адвокат Хаджигенов е регистрирал в патентното ведомство понятието „Отровното трио“ като словна марка. Хаджигенов, Бабикян и Минеков – трима постоянни оратори и организатори на протестите от лятото насам – с това име станаха известни.

И сега някои се възмущават – как така ще осребряват понятието, затова ли бяха протестите и прочее.

Фейсбук прелива от повърхностни разсъждения.

Как някой може да печели от марката „Отровното трио“ Нещо сладолед ли, вафла ли ще продават? Ракия? Или ще си направят верига от кафенета, или вестник, радиопредаване с това име?

Понятието „Отровно трио“ е измислено от Сашо Диков, употребено спонтанно в неговото предаване. Влиза в масова употреба и без тримата да го искат. Но след този протест идва момент, в който понятието може да бъде използвано като словна марка с най-различни приложения – и не от тримата, а от който поиска.

И е съвсем правилно адвокат като Хаджигенов да го регистрира, за да го опази от използване от други, с разни цели.

Това е съвсем естествено и който търси далавера, търси фантасмагории. Ако това понятие не се регистрира с предпазна цел, някой друг може да си регистрира „Отровното трио“ като марка и да тормози тримата. Например веднага ще предяви претенции за името на групата във Фейсбук. Може някой да регистрира движение или сдружение с това име и др. Да започне дела, че марката е негова, да не му я използват и т. н.

Други вълнения се вихрят около това, че Триото щяло да участва в избори, можело да направят партия. Е, и? Нещо лошо ли е това?

Разбира се, че трябва да се явят на избори като партия или движение. Ние сме парламентарна демокрация, няма друг начин за намеса и за корекция на властта. Иначе партиите ще си се явяват във всеки парламент, а някои като Триото само ще ораторстват на площада.

Не може да управляват или да вземат властта някакви улични комитети и оратори. Това е наивна идея, каквато се развиваше и през 2013 г.

А който не харесва Отровното трио – има достатъчно партии за участие в тези избори, нека си гласуват за избраната. Вместо да сипят възмущение, че някой щял да се явява на избори.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.