Тръмп продължава да твърди, че изборите са фалшифицирани

Доналд Тръмп. Снимка: от в екрана

Президентът на САЩ Доналд Тръмп продължава да оспорва резултатите от произведените тази година избори, пише френският в. „Монд“ и отбелязва, че той е уволнил ръководителя на агенцията по киберсигурност Кристофър Кребс, който заяви, че изборите са били сигурни и няма доказателства за външна намеса.

Кребс бе назначен от самия Тръмп, който не признава победата на съперника си Джо Байдън.

Президентът на САЩ сменя и други високопоставени служители, които не смята за достатъчно верни, подчертава британският в. „Гардиън“. На 9 ноември Тръмп прие оставката на министъра на отбраната на Марк Еспър, като част от кампанията за поставяне на лоялни към него фигури на водещи позиции в Пентагона, припомня изданието.

Кребс каза, че е очаквал да бъде уволнен, след като миналата седмица неговата агенция отхвърли твърденията на президента за масови измами. „Изборите на 3 ноември бяха най-сигурните в американската история“ и няма доказателства за каквато и да било външна намеса, пишеше в изявлението, определено от Тръмп като „изключително неточно“ в туита, с който обяви уволнението на Кребс.

Президентът на САЩ не желае да признае реалността и да се признае за победен, затова лансира още повече конспиративни теории за измами на изборите, а неговата администрация попречи на преходния екип на Байдън да получава брифинги с класифицирана информация, припомня в. „Гардиън“.

Друг британски вестник, „Телеграф“, отбелязва, че адвокатът на американския президент, Рудолф Джулиани, се е явил вчера пред федерален съд, за да представи иска на предизборния щаб на Тръмп той да бъде обявен за победител в щата на Пенсилвания.

Участието на Джулиани е било решено в последния момент, след като три юридически фирми се отказали да представят иска на предизборния щаб, подчертава британското издание, като посочва, че адвокатът на американския президент не е пледирал пред федерален съд от 28 години.

За разлика от 2016 г., хакерите на Кремъл дори не опитаха да проведат големи операции за намеса в изборите през 2020 г., пише американският в. „Вашингтон пост“. Според анализатори това може да се дължи на наличието на по-малко възможности и на различната политическа обстановка в САЩ.

Операции на американското киберкомандване и други мерки може да са помогнали за възпирането на руските хакери. Освен това Агенцията за национална сигурност и ФБР разкриха създаден от руски военни шпиони зловреден софтуер, който е можело да бъде използван, за да се повлияе на изборите. След разкриването му обаче системните оператори бяха в състояние да се защитят, отбелязва вестникът.

Според някои анализатори обаче политическите сметки на Кремъл и политическата обстановка в САЩ може да са оказали по-голямо влияние. Заради променения политически климат самите американци бяха най-големите разпространители на дезинформация, засенчвайки опитите на Москва да повлияе на предизборната кампания в Съединените щати чрез социалните медии и пропагандните си канали, коментира „Вашингтон пост“.

В САЩ вече има обилни количества фалшива информация, целяща да оспори легитимността на гласуването. Самият президент Тръмп разпространи неоснователни твърдения за изборни измами, като на практика свърши работата на Кремъл, подчертава „Вашингтон пост“.

Освен това тази година американците очакваха опити за намеса. Социалните медии премахваха руските акаунти, преди те да могат да наберат много последователи, а кандидатът на Демократическата партия Джо Байдън не беше фигура, предизвикваща такова разделение, за разлика от Хилари Клинтън през 2016 година.

Анализатори посочват, че руският президент Владимир Путин не храни към Байдън такава неприязън, каквато към Клинтън, която обвинява за протестите през 2011 и 2012 г. в Москва. Американската реакция след изборите през 2016 г., довела до санкции, може да е направила намесата неизгодна. А самата Русия се бори със собствени предизвикателства, включително икономически проблеми и коронавирусната пандемия.

Възможно е и Москва да е преценила, че президентския мандат на Тръмп не е бил толкова полезен, колкото са се надявали руските лидери, и намесата няма смисъл, отбелязва „Вашингтон пост“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.