Пропастта между България и Македония

Между България и Македония отдавна има пропаст. Тя започва още от 1918 г. с българските провали във войните поради свръхамбиции, да не кажем алчност.

Оттогава ние нямаме общи образователни, църковни, военни институции, медийна среда, ако щете. Това са 102 години изграждане на различния и това е вече „една друга Македония“, както с мъка казваше героят на Сашо Морфов във филма „Сирна неделя“.

Днешните македонци не разбират и няма причина да разбират защо за нас страната им не е просто поредният балкански съсед.

Не разбират и няма причина да разбират защо хора като Михаил Даиев от Балчик са отивали да стават комити в Македония и да умират там.

Образованието им е такова от 102 години.

Ние пък не можем да разберем защо там настояват да имат собствен език и исторически пантеон, и се чувстват културно по-близки с довчерашните югославяни.

Образованието ни е такова от 102 години.

Пропастта няма да изчезне, каквото и да се случи на дипломатическото поле.

Бродел говори за тежестта на историята, а 102 години са доста история.

„Другата Македония“ е твърда реалност, която все някога ще осъзнаем, а от мъка може би вече няма нужда.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.