Целта на Тръмп е да всява хаос след изборите

Повече от две седмици след изборния ден Тръмп продължава да отправя неоснователни обвинения за измама

Доналд Тръмп. Снимка: официален сайт

Президентът Доналд Тръмп се опитва да превърне свободните и честни избори в Америка в объркана смес от дезинформация, благовидни правни претенции и безпочвени нападки срещу устоите на демокрацията в страната.

Хаосът и объркването, които се създават в резултат на това, не са последица от стратегията на Тръмп след поражението му от демократа Джо Байдън. Хаосът и объркването са самата стратегия.

Лавината от нападки на Тръмп срещу изборите му позволява да посее недоволство и съмение сред най-верните си поддръжници, създавайки у мнозина лъжливото впечатление, че е жертва на измама при гласуването. Това няма да задържи Тръмп на поста, който Байдън ще поеме от 20 януари, но може да подкопае усилията на новия президент да обедини разделената нация и да подхрани следващите стремежи на Тръмп – било то нова кандидатура за Белия дом през 2024 г. или значимо медийно начинание.

„В случая изцяло става дума за поддържане на егото му и на вниманието върху него“, каза бившият републикански губернатор и сенатор от Ню Хемпшър Джъд Грег. „Той натрупва много пари и възнамерява да ги използва.“

Резултатите от стратегията на Тръмп вече започват да се виждат. Оповестено вчера проучване на Монмътския университет показа, че според 77 процента от поддръжниците на Тръмп победата на Байдън се дължи на измама въпреки непреодолимите доказателства за обратното.

Повече от две седмици след изборния ден подходът на Тръмп продължава да буди изумление и същевременно да не предизвиква изненада. Той представлява невиждана атака срещу едни демократични избори от действащ американски президент, а Републиканската партия до голяма степен не осъжда това.

Но тъкмо това е сценарият, за който Тръмп подготвяше почвата през голяма част от 2020 г., особено с неоснователните си твърдения, че подаваните по пощата бюлетини щели да бъдат обект на системна измама. Това не беше вярно преди 2020 г., нито на тези избори.

„Отговорът му не би трябвало да изненадва никого. Той предварително загатна за него много преди изборите и това се вписва в маниера му да обявява победа независимо от действителните факти“, каза бившият републикански губернатор на Минесота Тим Поленти.

Фактите в този случай са неоспорими

Байдън изпревари Тръмп с комфортна преднина в ключови колебаещи се щати, включително Мичиган и Пенсилвания, събирайки повече от необходимите за спечелване на Белия дом 270 гласа и получавайки рекордните почти 80 милиона гласа в цялата страна. Федералните и шатските изборни служители обявиха, че при надпреварата не е имало широкоразпространени измами, а някои дори определиха съревнованието през 2020 г. като най-сигурното в историята на САЩ.

Тръмп отвърна, като уволни носителя на посланието – най-високопоставения служител по сигурността на изборите в страната Крис Кребс, който многократно потвърди честността на гласуването през 2020 г.

Заслужаващите доверие изявления на Кребс и на щатските служители в страната не попречиха на Тръмп да настоява без доказателства, че сили на демократите са скроили заговор за манипулиране на изборите в негова вреда.

Той отказва официално да се признае за победен от Байдън, като блокира достъпа на новоизбрания президент до всичко – от спешната информация за националната сигурност до плановете за използване от правителството на ваксина срещу Ковид-19, което до голяма степен ще стане при управлението на Байдън.

В същото време президентът и неговите съюзници се опитват да прокарват претенциите му в съда. А видни републиканци в Конгреса, включително лидерът на мнозинството в Сената Мич Макконъл, казват, че би трябвало да се даде възможност на Тръмп да използва всички налични правни възможности. Тези пътища обаче бързо се затварят, след като съдиите в страната отхвърлят исковете един след друг.

Някои съюзници на Тръмп признават в частни разговори, че използването на съдилищата с цел наистина да бъде отменена победата на Байдън не е смисълът на техните усилия. А и те не виждат реален начин, по който контролираните от Републиканската партия щатски законодателни събрания да бъдат убедени да назначат електори, които да отменят волята на избирателите, въпреки че някои съветници на Тръмп бяха окуражени тази седмица, след като двама републиканци от Мичиган гласуваха против потвърждаването на категоричната победа на Байдън в окръг Уейн. Те промениха позицията си след обществено възмущение.

Съюзници на Тръмп казват, че целта не е да бъдат отменени изборните резултати, а да се съдейства за това най-верните поддръжници на Тръмп да останат ангажирани и мобилизирани да го подкрепят, независимо към какво може да реши да се стреми той, след като напусне поста, дори това да означава те да останат погрешно информирани за реалната ситуация с изборите.

Тръмп отдавна изпитва удоволствие да размива границите между истината и измислицата и да се възползва от объркването, което настъпва в резултат на това. Ако не друго, неговото президентство само насърчава тези тенденции, като се има предвид как Републиканската партия и благосклонно настроени медии помагат за разпространението на неговите версии за събитията, дори когато те са безспорно неверни.

Това развитие на ситуацията продължава да помага за подсилване на позициите на Тръмп през този етап от следизборния период. Някои малки консервативни медии отказват да приемат победата на Байдън и в резултат аудиторията им се увеличава. А повечето лидери на Републиканската партия помагат за осигуряване на прикритие на Тръмп, като също така се въздържат да признаят открито победата на Байдън въпреки факта, че мнозина правят това в неофициални разговори.

Републиканците в Конгреса следват своя стратегия. Мнозинството на партията в Сената е застрашено от два балотажа на изборите в Джорджия през януари, а някои републикански стратези смятат, че огорчената поддръжническа база на Тръмп има ключово значение за успеха на партията в този щат. Те разглеждат гласуванията за Сената като начин да отмъстят за загубата на Тръмп на едни „манипулирани избори“ и да обременят Байдън с републиканско мнозинство в горната камара на Конгреса.

Други смятат, че отговорът на партията е знак, че републиканците просто се опитват да изкарат последните седмици от президентството на Тръмп, без да предизвикват сътресения, дори това да означава да позволят разпространяването на дезинформация за изборния процес в страната.

„Това е трудна, цинична политика“, каза дългогодишният републикански стратег Майк Мърфи, който подкрепи Байдън на изборите. „Те не мислят, че шумотевицата е непосредствена заплаха, затова чакат той да си тръгне.“

Отправяйки остро порицание към своята партия, Мърфи добави: „Символът на Републиканската партия вече би трябвало да е пилето, а не слонът.“

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.