Политкоректно речено

Румен Белчев

Всички сме равни в тази държава, само някои са по-равни от нас. Преди седмица полицията, както и да й казват днес политкоректно, съвсем коректно разби вратата на изненадано семейство, нарече уплашените хора боклуци, тръшна ги на земята и обърна апартамента наопаки, за да дири нещо, което го нямаше там. Защото бяха сбъркали адреса, разбира се.

Тази седмица полицията, както и да й казват днес политкоректно, вече работи съвсем различно – „Автокрадецът Лъвицата кара полицаите да сложат калцуни, за да не цапат дома му“ – популяризира челния полицейски опит „24 ЧАСА“. Досущ като в поликлиника, даже още по-организирано, защото там калцуни не предлагат, само дезинфектант за ръце.

Както би рекъл класикът, за да се пипа умно, дезинфектант не трябва.

„ТРУД“ пък бърза да ни зарадва с новината, че „Ваксина, купена от ЕС, докарва махмурлук“.

Ние махмурлука си го докарваме с подръчни средства, но друго си е да е с купешката ваксина!

А, доколкото и Русия обяви, че си има собствена ваксина срещу досадния вирус, логично е да попитаме – а как действа руската ваксина? Дали и след нея няма да боли глава? Или руснаците не забелязват тоя скрит дефект поради особеностите на руската водка?

Щом сме отворили дума за водка, няма как да не споменем и „ДУМА“, която ни светва как „Фраза на Юрий Гагарин се превърна в бранд“. Знаменитото „Поехали“ на първия космонавт вече е патентовано и ще краси етикетите на, „алкохол дрехи и парфюми“. Друго си е да скръцнеш запушалката на водчицата и да речеш на приятеля: „Поехали“, което ще рече на български „Тръгваме“, а в по-свободен превод „Излитаме“!

Пък нека после ни боли глава!

Разбира се, не допускаме евродепутата Джамбазки да е давал с главобол интервюто си за „МОНИТОР“, в което покрай разсъжденията за пандемията и дали тя има почва у нас, волно или неволно издаде индулгенция за глупостта на онова, което политкоректно наричаме политическа класа: „Българското общество си затваряше очите дълго време за унизителните заплати на сестрите. Политиците са огледало на обществото“.

Кой, значи, е виновен, че из Европа работят повече български медицински сестри, отколкото у нас? Ами – ние. Обществото. И нашето бледо парламентарно отражение.

Бледото отражение на едновремешната футболна слава пък не само прогони хората от стадионите, ами взе, че ги натика в театрите! При това – доста преди строгите мерки да ни раздалечат през ред и през седалка. „През 2019 г. за драматични и куклени постановки в България са продадени 1,6 милиона билета. В същото време мачовете от „А“ група са с обща посещаемост под 500 000 души“ – научаваме от „МАРИЦА“.

Сигурно забелязахте, че в статистиката не влизат балетните постановки, както и представленията на илюзионистите. Ако бяха влезли и те, балерините по терена и

фокусниците с уговорени мачове съвсем щяха да я оцапат, речено политкоректно.

Без никаква политкоректност „БЪЛГАРИЯ ДНЕС“ изравя поредното предсказания на Ванга за това, какво ни очаква идната година: „Астероид ни удря, парите изчезват“.

С риск поклонниците на пророчицата да ни намразят, ще речем, че това или е стара новина, или преводът на предсказанието е погрешен – с астероида ще се справим, както се справихме с предречения за тази година, който пък взе, че не дойде, а, че парите ще изчезнат, си го знаем открай време – те винаги изчезват в края на месеца, за да се появят за кратко в началото на следващия.

И така – до края на света, или – политкоректно казано, до следващия астероид.

От Разпечатосване

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.