Китай тества милиони, отново налага карантини и затваря училища

Проверка за температура в самолет не летище в Китай. Снимка: от социални мрежи

Китайски власти тестват милиони свои граждани, налагат карантини и затварят училища след откриване миналата седмица в три града на много местни случаи на коронавирус.

С падането на температурите са въвеждат широкообхватни мерки в градовете Тянцзин, Шанхай и Манчжоули въпреки малкия брой нови случаи в сравнение със САЩ и други страни, където има нови вълни на инфекциите.

Много експерти и държавни представители предупредиха, че шансовете от разпространение на вируса се увеличават по време на студения сезон. Най-новите огнища показват, че все още има риск от завръщане на вируса, въпреки че в Китай той бе до голяма поставен под контрол.

Националната здравна комисия отчете днес два нови местни случая на заразяване в Шанхай за последните 24 часа, с които те стават седем от петък насам. Китай е регистрирал общо 86 442 случая на КОВИД-19 и 4634 починали от заразата, откакто вирусът за първи път бе открит в град Ухан, в Централен Китай в края на миналата година.

Двата последни потвърдени случая в Шанхай са били в близък контакт с друг служител на летището, който е бил диагностициран с КОВИД-19 през ноември. Снощи международното летище „Пудун“ в града реши да тества служителите си, като до ранните часове на деня взе 17 719 проби. Плановете предвиждат тестване на още хора в околните райони, ако бъдат установени случаи.

Видеа в социалните медии, качени вероятно от служители, показват сцени на хаос на летището, след като в последната минута бе наредено правене на тестове. Записите показват хората да стоят на големи групи, блъскайки се пред медицински работници с предпазни костюми.

Шанхай действа по-избирателно при масовото тестване, като го прилага при хора, свързани с определено място, като летището и болницата, където е работил заразеният, а не за населението на цял район.

В Тянцзин здравни работници взеха повече от 2,2 милиона проби при тестване в новия квартал Бинхай след установяването на пет местни случая на предаване на заразата миналата седмица.

В Манчжоули, град с повече от 200 000 жители, местните здравни власти тестват цялото му население след откриването на два случая в събота. Властите затвориха също всички училища и обществени обекти и забраниха обществените събирания като банкетите.

Китай прибягва до твърд подход всеки път, когато се установят нови случаи на местно предаване на заразата, включително със затваряне на училища и болници, карантиниране на жилищни комплекси и цели квартали и тестване на милиони жители.

Властите в Тянцзин затвориха детска градина и преместиха всички учители и ученици в карантинен център. Блокираха и жилищния комплекс, където бяха открити петте случая.

Подходът на Китай към контролирането на пандемията е критикуван като драконовски. Страната наложи за повече от два месеца карантина в град Ухан, където за първи път бяха установени случаи а КОВИД-19, за да ограничи разпространението на вируса, а местното правителство спря цялото улично движение и затвори жителите по домовете им. За вътрешна употреба обаче Китай нарича стратегията си „изчистване до нула“ и се хвали с успехите си.

„В целия свят само Китай е способен да сведе случаите до нула. Останалите държави нямат тази способност“, каза на уебинар, организиран от китайски медии през септември Чжън Гуан, главен епидемиолог в китайския Център за контрол на заболяванията, и добави: „Не става дума само за свеждане на случаите до нула, дори контролът на първата вълна от епидемията е труден за тях“.

„Изчистването до нула“ всъщност е най-ефективният за икономиката начин да се постигне превенция на епидемията. Ако не го направите, проблемът ще стане по-тежък“, каза експертът и допълни: “ Използвайте по-строги мерки, стигнете до нула случаи и тогава хората ще се чувстват спокойни“.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.