Тръмп се опитва да блокира Байдън в чужбина, но тактиката му може и да не успее

Майк Помпейо. Снимка: от тв екрана

Наближавайки края на своето управление, правителството на Тръмп въвежда нови правила, регулации и заповеди, с които се надява да блокира правителството на новоизбрания президент Джо Байдън по много външнополитически въпроси и да затвърди в международните отношения наследството на президента Доналд Тръмп с политиката „Америка на първо място“.

Тази тактика обаче може да не успее, тъй като много от тези решения могат да бъдат оттеглени или значително променени от бъдещия президент, когато той встъпи в длъжност на 20 януари.

През последните седмици Белият дом, Държавният департамент и други ведомства работят извънредно, за да произведат нови документи за политиката по отношение на Иран, Израел, Китай и по други въпроси с цел да циментират виждането на Тръмп за света. Някои привличат голямо внимание, а други до голяма степен остават незабелязани.

Байдън може да отмени много от тях само с един замах на перото, но някои ще отнемат времето и вниманието на неговото правителство след идването му на власт в момент, когато има куп други приоритети, на които трябва да се обърне внимание.

Най-пресните примери за такива ходове са от миналата седмица, когато държавният секретар Майк Помпейо посети Израел може би за последен път като държавен секретар и направи две изявления в подкрепа на израелските претенции към територии, за които претендират палестинците.

Екипът на Байдън запази мълчание по тези становища, но Байдън ясно е дал да се разбере, че подкрепя една малка част от тях, ако изобщо ги подкрепя, и ще отмени много от тях, тъй като възнамерява да се върне към по-традиционна политика към Израел и палестинците.

Решителните усилия на правителството на Тръмп да осуети евентуални промени в политиката от страна на Байдън всъщност започнаха преди месеци – във връзка с Китай, на половин свят разстояние от Израел, още преди бившият вицепрезидент да бъде официално обявен за кандидат-президент на Демократическата партия.

След като социологическите проучвания започнаха да сочат Байдън като ясен фаворит, който ще победи Тръмп през ноември, правителството пристъпи към действия, въпреки че президентът даваше вид, че не се притеснява и е напълно уверен в своето преизбиране. Някои служители посочват декларацията на Помпейо от 13 юли, според която Съединените щати вече ще отхвърлят буквално всички териториални претенции на Китай в Южнокитайско море – нещо, което е завой на 180 градуса в сравнение с предишните позиции на правителството, че всички подобни претенции би трябвало да бъдат уреждани с арбитраж.

Много от външнополитическите решения на Тръмп от самото начало имат за цел да разрушат външнополитическите постижения на предишното правителство, оттегляйки САЩ от иранската ядрена сделка, Парижкото споразумение за климата и Транстихоокеанското партньорство за търговията, но решението за Южнокитайско море беше първото, което правителствени служители свързаха с възможността Байдън да бъде следващият президент.

Правителствен служител каза тогава, че всички решения след това ще бъдат вземани с оглед на евентуалното бъдещо президентство на Байдън. Следователно страхът, че Тръмп може да бъде президент за един мандат, е започнал да пуска корени през юли и беше последван от ускорено разработване на позиции, целящи най-вече да попречат на Байдън да направи промени.

Нека да видим някои от тези ходове:

ИЗРАЕЛ

В четвъртък, преди да направи безпрецедентно посещение в израелско селище на Западния бряг, Помпейо обяви, че отсега нататък САЩ ще смятат за „антисемитски“ организациите, които се застъпват за правата на палестинците, като подкрепят Движението за бойкот, лишаване от инвестиции и санкции срещу Израел. Той също така обяви промяна в правилата за етикетиране на вносните стоки, според които продуктите, произведени в еврейските селища, ще трябва да бъдат обозначавани като „Произведени в Израел“. Влизането в сила на правилата за етикетиране на продуктите ще отнеме известно време, а досега нито една организация не е определена за антисемитска. Но дори тези правила да бъдат приложени, Байдън може да ги отмени още в първия си ден като президент.

Тези ходове бяха предприети след много други благосклонни към Израел стъпки, направени от правителството, откакто дойде на власт. Те включват признаване на Ерусалим за израелска столица, преместване на американското посолство от Тел Авив в Ерусалим и спиране на помощта за Палестинската власт и агенцията на ООН за бежанците, която работи с палестинците. Байдън едва ли ще върне посолството в Тел Авив, но другите мерки могат да бъдат бързо отменени.

ИРАН

Помпейо и други служители говорят за нови усилия за санкции срещу Иран, но в действителност правителството засилва тези наказания, откакто Тръмп преди две години се оттегли от ядрената сделка от 2015 г. Новите санкции могат да засегнат поддръжници на подкрепяни от Иран въоръжени формирования в Ирак и Афганистан, както и шиитското движение на хусите в Йемен, което участва в опустошителна война с международно признатото правителство на страната. Байдън говори, че иска да се върне към ядреното споразумение, а ирански служители казват, че биха желали отново да се съобразяват със сделката, ако той го направи. Байдън може да премахне много от възобновените от правителството на Тръмп санкции с изпълнителна заповед, но остава неясно колко голям приоритет ще бъде това за него.

БЛИЗКИЯТ ИЗТОК В ПО-ШИРОК ПЛАН

Изтеглянето на значителен брой американски сили от Афганистан и Ирак, съкращаващо числеността на войските във всяка от тези страни до 2500 души, е ясен знак за намеренията на Тръмп, но подходът на Байдън не е толкова категоричен. Изтеглянията може да бъдат отложени или бавно извършени от Пентагона, а все още не е ясно как Държавният департамент ще подходи към попълването на персонала в американските посолства в Багдад и Кабул, които са зависими от военната подкрепа на САЩ.

Помпейо заплашва да затвори американското посолство в Багдад, ако не бъдат спрени ракетните нападения на подкрепяни от Иран въоръжени формирования срещу района, в който то се намира. Въпреки изразената миналата седмица решимост за изтегляне на войските няма обявена позиция за статута на посолството.

КИТАЙ

Най-твърдите действия на правителството към Китай започнаха преди повече от година, но се засилиха от март, когато Тръмп реши незабавно да обвини Китай за разпространението на новия коронавирус и да обвини Байдън, че е прекалено мек към Пекин.

Оттогава правителството последователно засилва санкциите срещу Китай заради Тайван, Тибет, търговията, Хонконг и Южнокитайско море. То също така предприе действия срещу китайския телекомуникационен гигант „Хуавей“ и се опита да наложи ограничения върху китайските мобилни приложения „ТикТок“ и „УиЧат“.

Миналата седмица службата на Държавния департамент за планиране на политиката публикува документ от 70 страници за стратегията на политиката към Китай. Той не съдържа кой знае какво от гледна точка на непосредствени препоръки за политиката, но се застъпва за засилване на подкрепата и сътрудничеството с Тайван. Всъщност, когато документът беше публикуван, американски служители имаха среща със свои тайвански колеги във Вашингтон за обсъждане на икономическото сътрудничество.

РУСИЯ

В неделя официално влезе в сила оттеглянето на САЩ от договора „Открито небе“ с Русия, който позволяваше на всяка от страните да извършва полети над територията на другата, за да проверява военни обекти. След оттеглянето, настъпило шест месеца след като САЩ уведомиха руснаците за своето намерение, в сила остава само един договор за контрол върху въоръженията между някогашните врагове от Студената война – новият договор СТАРТ, който ограничава броя на ядрените бойни глави, които всяка от страните може да притежава. Този договор ще изтече през февруари.

Правителството на Тръмп е казвало, че не се интересува от удължаване на новия договор СТАРТ, освен ако него не се присъедини Китай – нещо, което Пекин отхвърля. През последните седмици обаче правителството смекчи позицията си и каза, че е готово да обмисли удължаване. С наближаването на прехода към управлението на Байдън тези преговори остават недовършени.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.