Туршиено време

Румен Белчев

Времената са нервни, вестниците – още повече. Дори беглият прочит не може да не ни припомни „Журналистика в Тенеси” на Марк Твен. Сещате се – начинаещият репортер пише бележката, че „талантливият редактор на хигинскфилския вестник „Гръм и мълния, или Боен вик на свободата” пристигна вчера в нашия град и се установи у Ван Бюрен”.
Опитният, врял и кипял в занаята главен редактор превръща информацията в „Онова магаре от хигинскфилския „Гръм и мълния, или Боен вик на свободата” пак се домъкна в града и Ван Бюрен има да го хрантути”.
Нещо такова се получава и с едно и също интервю на шефа на Централната избирателна комисия – според „24 ЧАСА” „Заради пандемията може изборите да започнат по-рано”, а според „ДНЕВНИК” – „Законът позволява изборният ден да започне по-рано и без пандемия”. След внимателен прочит става ясно, че изборите можели да започнат не месец или два по-рано, а само два часа преди седем сутринта.
Но изборите са далеч, страстите тепърва има да се нажежават, сега сме на съвсем друга вълна – ще ни стане ли туршията и дали зелето в мазето само мирише, или вече става за сарми.
Под тоя предлог в хиляди мазета, напук на пандемията, се събират на съвещание хиляди мъже и над нарязаната първа зелка дълго обсъждат качествата й. За отговора на законния въпрос на съпругата – къде се мота цял час, толкова ли трябва за изхвърляне на боклука, „МОНИТОР” е подготвил унищожителен отговор: „Кисело зеле и ферментирали храни срещу COVID-19”! В смисъл – човекът е бил на профилактика, науката е доказала, че зелето пречи на гадната молекула да се залепи за носоглътката ни.
„24 ЧАСА” се е погрижил и за най-нетърпеливите да пробват домашното производство – „Ракията кара туршията да втасва по-бързо”. Привлечените от това твърдение ще претърпят пълно разочарование – ракията наистина помагала, само че не приета вътрешно. А заглавието е на кулинарна рецепта.
Освен ракийка и прясна туршия в живота има и други земни радости – „ТРУД” обаче ни предупреждава за скрити опасности: „Обучават агентки на КГБ с порно филми”.
Нежната спецагентура изучавала капиталистическите нрави по доста забавен начин – с гледане на филми за възрастни. Малко озадачаващо е твърдението, че „Тъй като порното е чужбинско, момичетата едновременно подобряват познанията си по чужди езици”.
О, я! Вундербах!
А къде са скрити опасностите? „ТРУД” знае всичко – агентките били оборудвани със специална апаратура за подслушване – „микрофони под формата на противозачатъчни спирали”. Какво толкова са записали – не става ясно, със сигурност – много строго пазени държавни тайни на световния капитализъм.
Но – какво ли не прави човек от патриотизъм!
И в наше време патриоти дал Бог, не само във властта, където любовта към отечеството се плаща добре, но и по света – според „ТЕЛЕГРАФ” „Наш кафеджия рисува Левски и Меси върху капучино”!
Майсторлъкът си е майсторлък, пробвайте да нарисувате Ботев върху капучиното си и ще видите какъв зор е да му нагодите брадата сред пяната!
Все пак – туршията си е за предпочитане. След втората ракия и третата краставичка такъв патриотизъм ни удря, че никакво капучино не може да му се опре!

От Разпечатосване

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.