В Калабрия има две пандемии – Ковид и мафията

В Италия по улиците има засилено полицейско присъствие, подобно на Китай се правят тестове за температура и се взимат проби по гари, метро и др. Снимка: АП/БТА

„Допреди половин час 12 от 18-те ни интензивни легла за Ковид бяха заети“, казва Деметрио Лабате, докато пристяга предпазното си облекло. „Но сега паднахме на 11. Току-що загубихме още един пациент – беше на 82“.

Лекарят от отделението за интензивно лечение ни дава четвърти пласт хирургически ръкавици и проверява дали някоя част от тялото ни не е останала незакрита от предпазния костюм – след това тръгваме с него към отделението за коронавирус на „Гранде Оспедале Метрополитано“, най-голямата болница в Калабрия.

В началото на ноември тази област в Южна Италия бързо беше обявена за „червена зона“, след като вирусът започна да върлува. „Втората вълна ни удари много по-тежко от първата“, каза той, докато ни развежда между леглата на пациентите на асистирано дишане. „Липсва ни персонал – и малкото, който имаме, дава по няколко допълнителни смени“.

Един от пациентите, жена, е в съзнание, с кислороден шлем. Тя успява за кратко да помаха с ръка на лекарите: малък жест, за да повдигне духа на изтощените лекари.

„Борим се с това като лъвове, за да не рухнем“, казва Йоле Фантоци, директор на болницата. „Тази вълна беше предсказуема, защото се почувствахме свободни през лятото, когато случаите бяха малко и хората влизаха и излизаха от Калабрия“. „Ако числата продължат да растат, това ще бъде бедствие не само за Калабрия, но и за цяла Италия“, допълва той.

Италия беше първата страна на Запад, ударена от пандемията, а известно време беше и нейният глобален епицентър. Тя е на осмо място в света по брой на случаите на заразяване, а този месец стана втората страна в Европа, надхвърлила 50 000 починали.

През юли, когато ежедневният брой на новозаразените падна до едва малко над 100, се създаде измамно усещане за сигурност; тогава Италия отвори вратите си за туристи, а ограниченията бяха смекчени. Сега тя плаща цената, борейки се със смъртоносна втора вълна – и отново броят на починалите й е един от най-високите в Европа.

Но за разлика от март, когато епидемията се съсредоточи в богатата северна област Ломбардия, втората вълна удря и бедния Юг. Калабрия е един от най-бедните региони на Италия, но и на Западна Европа изобщо. И макар и заболеваемостта там и броят на пациентите на интензивно лечение да са по-ниски от тези в Северна Италия, крехката й здравна система се огъва – на това се дължи и поставянето й в най-рисковата категория.

Защо Югът страда

Калабрия изостана заради десетилетия на лошо политическо управление и разграбване от мафията й, ндрангета, която инфилтрирала здравната й система.

Престъпни банди изземаха ресурси и трупаха огромни дългове, което доведе до това 18 от държавните й болници да затворят врати, а също и до свирепо орязване на легла и персонал.

Само преди дни високопоставен местен политик беше арестуван и обвинен за пране на пари чрез контролирани от ндрангета аптеки в замяна на подкрепа от мафията.

Корупцията изостри повтарящи се политически слабости: само за последния месец бяха уволнени двама областни комисари по здравеопазването. Единият беше освободен, след като нарече маските безполезни, и каза, че единственият начин да се заразиш с вируса, е 15 минути да целуваш заразен човек с език.

Двама кандидати, номинирани за длъжността от правителството, отказаха да я заемат. „Калабрия се оказа без необходимите болници да покрие дори минималните изисквания за коронавируса – и така цялата система започна да рухва“, казва Санто Джофре, гинеколог, който като ръководител на местна здравна структура преди пет години изобличил измама – но по думите му властите го накарали да млъкне.

„Не можехме да плащаме на кредиторите, имаше и фалшиви фактури. Докато мафията забогатя, ние вече нямаме болници, нямаме здравна система, намираме се в извънредна ситуация“, обяснява той.

Тази извънредна ситуация съсипва икономиката на Калабрия, обявяването за „червена зона“ означаваше затваряне на икономически отрасли за втори път тази година.

Мафия и Ковид. Двойна пандемия

В ресторанта на Филипо Колиандро „Л’а Гурме“ столовете са подредени върху празните маси под стъклени полилеи, а кухнята е притихнала. „Един ресторант е като оркестър“, казва ми той, описвайки звуците от работата на готвачите и тракането на съдовете. „Много е трудно да го гледаш замлъкнал“, признава Колиандро с насълзени очи. „Засега сърцето ми не вижда светлина в този мрак. Но ние ще се надигнем и ще победим и двете“, добавя той.

За отличения с награди главен готвач сегашната обстановка му напомня тази отпреди 12 години, когато отказал да плаща рекет на ндрангета и заплахите на мафията изгонили клиентите. Но тогава той е успял да се справи – и казва, че ще го направи отново.

„И двете са пандемии, и ндрангета, и ковид“, казва той, докато лъчите на следoбедното слънце блестят през прозорците на 100-годишното палацо, в което се помещава ресторантът. „Ще унищожим вируса с ваксина – но битката с мафията ще отнеме по-дълго“.

Италия започва отново да изравнява кривата и коефициентът на репродукция на вируса падна под 1 в няколко области, включително Калабрия, която вследствие на това вече е преместена от „червена“ в „оранжева зона“, което позволява по-голяма свобода на локално движение. Но вирусът извади на показ крехката сърцевина на този многострадален край на Италия.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.