Ще има ли ЕС обща отбрана?

Вътрешните караници пречат да се постигне стратегическа автономия

Испански военни по време на пандемията. Снимка: от тв екрана

Американското отдръпване и породените от войнственото поведение на Турция затруднения разтърсват НАТО и карат европейците да се сдобият със способности за действие, за да защитават интересите си автономно, но вътрешните спорове подронват надеждността им, изразяват съжаление дипломати и анализатори.

Атлантическият алианс и ЕС започнаха, всеки от своя страна, да се приспособяват към новото положение в света. Кои са враговете, кои са партньорите? Какви са заплахите? Какви са средствата, липсите, уязвимите страни? Европейците започнаха упражнението миналата седмица. Техните граждански и военни разузнавателни служби изготвиха поверителен доклад за международното положение. Този „стратегически компас“ трябва да позволи на ЕС да управлява кризите и за тази цел да намали зависимостта си, да се сдобие с капацитети и да определи партньорства.

НАТО направи същото упражнение след острото обвинение на френския президент Еманюел Макрон, че тази организация е в състояние на мозъчна смърт.

Група експерти предадоха доклада си, който ще бъде обсъден от външните министри на НАТО на видеоконференция във вторник и сряда, а шефът на алианса, норвежецът Йенс Столтенберг, ще направи предложения през февруари 2021 г. Обаче разногласията, раздорите, съперничествата между европейци и между съюзници подкопават тези две инициативи.

Остават ли надежден съюзник САЩ, които едностранно решиха да се изтеглят от Афганистан, Ирак и някои части на Европа до края на годината, пита германската министърка на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер.

Има ли все още своето място в НАТО Турция, която вече не спазва правилата на алианса, пита се шефът на френската дипломация Жан-Ив Льо Дриан.

Съюзниците ще обсъждат тези неща през декември, но ще трябва да изчакат до януари 2021 г. за отговорите на новия американски президент Джо Байдън.

Тогава европейците ще трябва да решат дали да увеличат участието си в мисиите на НАТО в Афганистан и Ирак или да напускат тези държави. Ще трябва да се направят трудни избори, предупреди Йенс Столтенберг.

Европейците обаче не са единни, нито в ЕС, нито в НАТО. Най-яркото разногласие противопоставя Франция и Германия. В средата на ноември Париж и Берлин влязоха в спор за понятието „стратегическа автономия“, способността на европейците да действат автономно.

„Илюзиите за стратегическа автономия трябва да престанат“, каза Анегрет Крамп-Каренбауер. Еманюел Макрон изрази несъгласие и съжали за „историческата грешка в посоката“ в дълго интервю за списание „Големия континент“. „Не съм чула канцлерката да казва, че НАТО е ненужна“, отвърна му министърката.

„Безплодни дебати“

Шефът на европейската дипломация Жозеп Борел изрази съжаление за „безплодните, понякога теологични дебати“ за необходимия капацитет да се реагира автономно на предизвикателствата.

„Президентът Макрон винаги е казвал, че европейската отбрана е в допълнение към НАТО. Да бъде подозиран, че иска да отслаби НАТО е опасно, когато това се прави открито“, предупреди Улрике Франке от Европейския съвет за външни отношения.

Френският евродепутат Арно Данжан, който е специалист по въпросите на сигурността, заяви, че това е „измислен проблем“.

„Европейците имат огромни зависимости: дронове, ракети, датчици, Джи Пи Ес сигнали за дистанционно управляваните оръжия и дори в космическата област, където трябва да се организират по-добре, ако не искат да пострадат“, подчерта той.

„Трябва да се гледа йерархията на приоритетите в сигурността. Всеки знае, че сърцевината на НАТО е ролята й на Източния фронт, срещу Русия“, добави Данжан.

„Европейската политика на отбрана е по-скоро управление на кризи и тя ще стане на Южния фронт, в райони, които вече не са приоритет за САЩ. Нужна е истинска европейска автономия на Южния фланг, защото решенията в НАТО се вземат с единодушие, а Турция е проблем, понеже парализира алианса като се противопоставя на някои операции в този регион, например в Либия“, обясни той.

„Франция и Германия трябва да прекратят измислените спорове и да се съсредоточат върху това, което е общо за тях: желанието за изгладят повече европейски капацитет“, съветва Улрике Франке.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.