Българи се връщаха, че тук имаше малко заразени, сега ще тръгнат обратно

Смъртни случаи с коронавирус в България от 13 октомври до 30 ноември. Графика: Университет Джонс Хопкинс

 

От днес България е на първо място в света по смъртност на 100 хил. души от Ковид 19 дневно, и общо за последните две седмици. При положение, че гъстотата на населението у нас е 2 до 4 пъти по-малка в сравнение със Западна Европа.

Някои ще търсят причини в здравната система, други в това, че половината народ не спазва предпазни мерки, отрича ги, няма дисциплина и отговорност, трети – че мерките са калпави, непоследователни, и властите негласно ги неглижират, четвърти ще търсят причина в доц. Мангъров и последователите му, които подстрекават народа да ходи без маски и да не се пази и т. н.

Който иска, да търси причините. Едва ли ще има разбирателство по въпроса.

Интересно е друго – в началото на годината в България започнаха да се прибират емигранти от Испания, Италия, САЩ, защото у нас бяхме почти незасегнати от вируса, болниците не бяха препълнени като в Ню Йорк, Северна Италия, Испания. Рискът да се заразиш у нас беше нисък като в цяла Източна Европа. И много българи затова се прибраха, освен че някои бяха загубили работата си. Но постепенно задминахме по смъртност и заразени Гърция и бившите соц страни.

Сега ще стане обратното – българи ще почнат да бягат оттук, поради по-високия риск да се заразят и да не ги спасят в болницата. Може да се очаква нова емигрантска вълна, мотивирана и от това, че в чужбина по-бързо ще се възстановят, там дават помощи и хората оцеляват, дребните бизнеси – също. И в болниците смъртността е по-ниска.

У нас премиерът самодоволен обикаля с джипа и се хвали с постижения, компенсациите за кризата са мижи да те лажем, помощи на човек не дават, разпределят само на свои фирми и т. н.

И България продължава да е място, откъдето хората бягат.

Статистика за умирания по седмици до 47-а семдица на 2020 година, сравнено с предишните 5 години. Източник: НСИ
България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.