Скандал „подкупи срещу помилване“ в последните президентски дни на Тръмп

Скандал се разгаря в САЩ относно използването на президентските правомощия за помилване на престъпници с влезли в сила присъди, както и на хора от обкръжението на отиващия си президент Доналд Тръмп, застрашени от съдебно преследване.

„Ню Йорк таймс“, „Вашингтон таймс“, както и британският „Гардиън“, коментират започналото разследване от министерството на правосъдието на САЩ на схема „подкупи срещу помилване“, което става ясно от съдебни документи, огласени вчера от съдия Берил Хоуъл от федералния окръжен съд във Вашингтон.

„Гардиън“ пише, че 20-страничния документ е силно цензуриран и не се споменават конкретни имена, което оставя открити много въпроси. От документа обаче става ясно, че според разследването неназована личност е предложила значително политическо парично дарение в замяна на президентско помилване или смекчаване на присъдата.

Две лица са действали незаконно като лобисти, за да издействат помилвания по тази схема, сочи въпросният документ. Трите имена са изтрити от текста. Снощи служител от министерството е казал, че няма правителствен чиновник, който да е обект на разследването дали са били изпратени пари в Белия дом в замяна на президентско помилване.

Според „Вашингтон таймс“ разкритият съдебен документ не уточнява, дали такъв подкуп формално е предложен, още по-малко дали е бил приет. В хода на разследването обаче по искане на прокуратурата са иззети над 50 електронни устройства, като айфони и лаптопи, от неназовани офиси, след разрешение от съдия Хоуъл. От Белия дом няма официална реакция. „Гардиън“ обаче съобщава, че снощи лично Тръмп е прибягнал до любимия си похват, като е написал в Туитър, че въпросното разследване е фалшива новина, въпреки че за него се съобщава в официални съдебни документи.

Реакция обаче имаше от постоянната комисия по разузнаването при Камарата на представителите. Нейният председател, демократът Адам Шиф – виден политически противник на Тръмп, даде своята интерпретация. „Един адвокат се опитва да представлява своя клиент по незаконен начин, опитвайки се чрез подкуп да издейства помилване. Това само по себе си е престъпление. Ако президентът е бил участник в тази схема, той няма имунитет от преследване за него“, каза конгресменът, цитиран от „Гардиън“.

Според вестника мерките в рамките на разследването са предприети още в края на август, но не е ясно защо самия Хоуъл е решил да оповести това чак сега. Припомня се, че миналата седмица Тръмп помилва своя бивш съветник но националната сигурност Майкъл Флин, който се призна виновен по две обвинения за лъжи пред Федералното бюро за разследване.

Днес „Ню Йорк таймс“ съобщава, че президентът е обсъждал със своите съветници дали да не даде „превантивни помилвания“ на своите деца – Доналд Тръмп-младши, Ерик Тръмп и Иванка Тръмп, както и на съпруга на Иванка – Джаред Къшнър, който е висш негов съветник, а също така на своя личен адвокат Рудолф Джулиани. Миналата седмица той е разговарял лично с Джулиани по въпроса, според две неназовани лица, запознати с темата, отбелязва „Ню Йорк таймс“.

Не е ясно за какви престъпления биха могли да бъдат обвинени тези най-близки хора от обкръжението на президента в бъдещето, отбелязва вестникът, като посочва, че всички те имат някакви тъмни „петна“ в действията си, които могат да послужат като основания за привличане към съдебна отговорност. Тръмп е изразил сериозни опасения, че министерството на правосъдието в бъдещата администрация на Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в може да потърси някакво възмездие срещу сегашния президент, вземайки на прицел най-близките лица от обкръжението му.

Сегашните спекулации относно намеренията на Белия дом за вълна от помилвания подчертават колко много администрацията на Тръмп е била заета с разследвания и наказателни преследвания срещу хора от неговата орбита, отбелязва „Ню Йорк таймс“. Вестникът припомня, че самият Тръмп е бил посочен като „индивид номер 1“ в съдебен документ по делото, по което неговият бивш адвокат и „дясна ръка“ Майкъл Коен бе изпратен в затвора.

Самият факт, че в Белия дом така трескаво се обсъждат помилвания, говори, че въпреки водените дела за изборни измами, Тръмп не вярва, че е в състояние по съдебен път да преобърне резултата от изборите, които той загуби, и се готви за последните стадии на президентството си, отбелязва вестникът. Вълните от помилвания са типични за края на всяка президентска администрация в САЩ, особено когато тя е била изпълнена с противоречиви действия, какъвто е случаят с екипа на Тръмп, няколко души от който станаха обект на разследвания, а някои от тях отидоха и в затвора.

Правомощието за помилване е било използвано от много президенти по политически изгоден за тях начин или за отплата за лична преданост, отбелязва професор Джак Голдсмит от правния факултет на Харвардския университет, цитиран от „Ню Йорк таймс“. Това често е довеждало до скандали в последните седмици на такива президенти в Белия дом. Той обаче добавя, че има помилвания, които биха били политически експлозивни, и посочва, че такъв например би бил случаят с Рудолф Джулиани.

Според вестника Тръмп ще бъде първият президент, които би се опитал да предпази от съдебни неприятности още неосъдени хора, ако приложи тези правомощия спрямо своите деца и спрямо Джулиани.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.