Дали ще подкрепяме Сев. Македония за ЕС е без значение. Само си чешем езиците…

Подкрепата от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС не е въпрос на отношение на по-големия брат, не е въпрос на толерантност или приятелство.

Въпросът е дали тази проблемна страна, която дълги години не можеше да приеме име, отговаря на изискванията дори за преговори с ЕС. Нека се смятат за нация, нека смятат, че имат отделен език. Но с фашивата си история, която лансират и са вкарали в учебници, се противопоставят на България, и така имат още един проблем за членство в ЕС. Да речем, че и този проблем бъде решен, макар да не се вижда как ще стане.

На практика, обаче, само си чешем езиците.

Северна Македония и Албания ще останат извън ЕС по причини независещи от България – просто защото са изостанали държави, а по-влиятелни страни членки на ЕС не искат съюзът да се разширява повече. С Турция започнаха преговори, а докъде стигнаха?

И досега някои смятат приемането на България и Румъния в ЕС за грешка и се вижда какви проблеми има с двете страни. И с Полша, Унгария.

 

Румъния има по-голям напредък от България с реформи и законност. А ние сме на опашката в ЕС по всичко – доходи, пенсии, Брутен вътрешен продукт, здравеопазване, образование и т. н. На първо място сме само по смъртност. Напоследък и от коронавирус.

Единствената причина да подкрепяме Северна Македония и Албания да ги приемат в ЕС може да бъде, че ако това стане, вече няма да сме на опашката на ЕС. Но само по някои показатели. Не по всички.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.