В недвижимите имоти нещо започна да скърца

Ипотечна криза, отлив на чужденци и т. н. – с това обясняват спада в продажбите на недвижими имоти у нас напоследък.

Но не е само това.

Цените бяха надути като за чужденци. Които чужденци имаха да купуват, купиха. Сега, както пише английският печат, се чудят как да се отърват от имотите си в България. Спряха да купуват.

Който българин искаше да купува, взе кредит, купи. Сега цените са надути дотолкова, че и с кредит не може да се купи апартамент. Кой нормален българин може да вземе кредит 150 000 евро? С какво ще го гарантира? Колко ще го изплаща и колко от заплатата му ще отива за това? Проста сметка показва, че трябва да плаща по 1500 лв. на месец 20 години. Няма кой да плаща това. Кредитите помогнаха за пазара на жилища, докато цените бяха в разумни граници. Сега двустаен в хубав район на София е 90-100 хил. евро. С кредит не става да го купиш, освен ако си с 3000 лв. заплата. Не са много такива. Но агенциите по недвижими имоти и строителните спекуланти държат такива цени, че сякаш всички в България са със заплата 3000 лв.

Ето какво казва човек из форумите в Интернет, който търсил да купи апартамент:
“Исках да си купя апартамент в Надежда, средата на април 2007 цената беше 600 евро- м2, обадих се в началото на май, цената вече стана 650 евро -м2. Не купих, имаше 4-5 апартамент свободни. Януари тази година, цените вече са 750 евро м2 и има 3 непродадени (свободни). Няма голям интерес, но цените вървят нагоре. Същата фирма продава в Банишора, цената беше 800 евро м2, сега е 950 евро м2 и същите 3-4 апартамента стоят непродадени.”
Картинката на спекулата е ясна – апартаментите си седят непродадени, цените растат. Докъде? Докога?

Преди време западни анализатори написаха, че балонът с пазара на недвижими имоти в България ще се спука. Търговците на такива имоти се държат така, сякаш няма никаква опасност и надуват още нагоре. Но все по-малко хора ще купуват, а лакомията на спекулантите ще удари най-много тях самите.

Сега по морето хотели се преустройват и собствениците им опитват да ги продават като апартаменти. Пак няма мераклии. Цените на хотелите са такива, че не могат да си върнат инвестицията 25-30 години. По-добре да вложиш тия пари в банка, ще имаш повече възвращаемост. Затова трансформират в апартаменти хотелите. Белким някой се излъже. Но като погледне от балкона, че на 10 метра е фасадата на съседния хотел (примерно като в Слънчев бряг), няма кой да си закопае парите в такава бетонна глупост.

Българските емигранти в Америка в момента продават апартаментите си в София, заради надутите цени в евро, ниския курс на долара и падналите цени в САЩ. 100 000 евро от апартамент тук, там са 147 000 долара – около половин голям апартамент. Или значителна част от къща в град, който не е скъп.
Така че предлагане има, търсенето намаля. Какво следва? Цените надолу. Колкото и да лъжат спекулантите, че ще растат още.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.