Защо така със С. Македония и какво е да си (бил) българин там

Паметникът на Александър Македонски и на цар Самуил (вдясно) в Скопие. Снимка: Пътепис

За да разберете жителите на днешна република Северна Македония…
Представете си, че сте българин, роден там през 1900 г. Почти всички жители на населеното ви място са българи, учите в местното българско училище и ходите в българската черква. Сред близките ви има: деец на ВМОРО, друг участвал в Илинденско-Преображенското въстание, някой убит от турци или албанци, някой избягал в България.

Когато сте на 12 години, попадате под сръбска власт. Българските учители и свещеници са изгонени и на тяхно място идват сърби. Родината ви е обявена за Стара Сърбия, а вие за южносърбиянци. Забранено е да се наричате българи, да пеете български песни или да имате български книги, а в училище ви задължават да се декларирате като прави сърби. Някой ваш близък е доброволец в българската армия, друг участник в Тиквешкото или в Охридско-Дебърското въстание срещу сръбските окупатори през 1913 г., трети е измъчван от сърбите, а някой бяга в България.

Когато сте на 15 години, българската армия прогонва сръбската, освобождава ви и отново можете да ходите на българско училище и черква. В следващите 3 години живеете трудно, защото бушува война, в края на която държавите-победителки предават родината ви на новото Сръбско-хърватско-словенско кралство. Някой ваш близък е воювал в българската армия, друг загинал от болест или глад, трети е избягал в България.

Сръбският терор от периода 1912 – 1915 г. се повтаря, но в много по-силна степен и продължава до 1941 г. Държавата вече се казва Югославия, децата ви са обучавани като сърби, а броят на сърбоманите и сръбските колонисти нараства. Сред близките ви има: деец на ВМРО, просръбски активист или чиновник, друг убит от сърбите, още някой избягал в България.

През 1941 г. за огромна радост на мнозинството от населението, сръбската армия и администрация са прогонени от германската армия, която предава родината ви, наричана Вардарска Македония или Вардарска бановина, за администриране на България. Много местни българи, сред които и ваш близък, заемат различни важни постове, а България отделя огромни средства за инвестиции в тази област. Единствените, които се опитват да подриват реда, са агенти на Москва от комунистическата партия, но партизанските им акции са редки. Някои от избягалите в България ваши близки се завръщат по родните си места.

Това продължава до септември 1944 г., когато България обявява война на Германия и започва изтегляне от Вардарска Македония, но след няколко дни е превзета от армията на СССР. Новата просъветска власт изпраща обратно българската армия да се бие срещу германската на територията на бивша Югославия и тя успява да прогони противника от Вардарска Македония. След войната обаче, вашата родина пак е предадена от държавите-победителки на Югославия, която вече е федерация, ръководена от комунистическата партия на Тито.

Бившата Вардарска бановина сега се нарича Федеративна/Народна република Македония и под натиска на Коминтерна, населението й е обявено за македонски народ, като му е създадена и азбука, максимално близка до сръбската. Едното ви дете служи в югоармията, другото е изключено от университета.

По-активните българи, сред които и ваш близък, са избити, затворени или избягали, а на останалите започва насилствено налагане на македонска идентичност. Измислена е македонска история и език, които се преподават на вашите внуци в училище, като им се обяснява, че най-големият им враг е „фашистка България“.

Това продължава 45 години, през които името на страната ви е сменено на Социалистическа република Македония. Едно от децата ви се издига, защото приема македонизма, а другото е репресирано, защото се декларира като българин. Имате ваш близък, който е висш деец на комунистическата партия, но и такъв, осъден като българин да лежи в Голи оток или Идризово. Гледа се сръбска телевизия, слуша се сръбска музика, а повечето приятели на децата ви са почитатели на Тито и поддръжници на Югославия.
През 1991 г. Югославия започва да се разпада и СР Македония обявява независимост.

Вие сте на преклонна възраст, едното ви дете тъкмо се пенсионира, а другото е починало. Внуците ви са македонски патриоти до мозъка на костите, а правнуците ви тъкмо завършват училище. Никой, дори и вие, не може да ги убеди, че не са антични потомци на Александър Велики и че българите не са мръсни татари, фашисти и техен най-голям враг. Но вие не се и опитвате да им отваряте очите, защото след почти половин век промиване на мозъка, също вече сте станал заклет македонски патриот.

 

– –
От фейсбук-групата Macedonian Bulgarians / Македонски Българи

 

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.