Тихановская съставя правителство на прехода в Беларус

Светлана Тихановская. Снимка: от тв екрана

Александър Лукашенко смята да коригира беларуското законодателство така, че да създаде видимост за реформи, но при все това да остане на власт. Заедно с кабинета той гради планове за предстоящата петилетка. Междувременно лидерът на протеста Светлана Тихановская публикува програма за нови президентски избори, съставя свой екип и също планира бъдещето на страната.

В понеделник Лукашенко проведе съвещание за икономиката през 2020 и по ред прогнозни проектодокументи за 2021 г. По време на срещата той отново спомена между другото, че е готов да сподели президентските правомощия с правителството и парламента.

„Правомощията ще ги преразпределим, ще добавим на онези, които искат още, но който получи нови, ще му се прехвърли и отговорността. Ето най-демократичната схема в случая, във всички демократични държави нещата стоят така: правителството внася, парламентът съгласува – ако става дума за закон, държавният глава го подписва или го отхвърля, ако се нарушават принципите, установени от Общобеларуското народно събрание. Този народен конгрес ще установи основните принципи, по които ще функционира държавата ни през поредните пет години. Абсолютно прозрачна, красива, демократична схема“, каза Лукашенко.

Далеч по-интересно от обещанието за подялба на правомощията тук е споменаването на Общобеларуското народно събрание (ОНС) като някакъв законодателен орган. Защото беларуските закони изобщо не предвиждат такъв орган. Измисли го Александър Лукашенко две години след като бе заел висшия пост. Това е нещо наподобяващо конгрес на Комунистическата партия на Съветския съюз (КПСС), където се събират „представители на трудовите колективи“ и единодушно одобряват програма за социално-икономическото развитие на страната през идната петилетка. Досега имаше пет подобни събрания. И също като в случая с конгресите на КПСС не става дума за реално вземане на решения.

От думите на Лукашенко следва, че статутът на ОНС може в най-близко време да бъде повишен дотам, че органът да определя някакви принципи за функциониране на държавата. Да припомним, че властите в Беларус посочват бъдещата конституционна реформа като път, който ще изведе страната от политическата криза. Но въпреки намеците от Изток и настояванията на Запада да включи в дискусията за конституционна реформа всички политически сили, включително представители на протестиращия народ, Александър Лукашенко упорито налага своята си линия и само имитира общ граждански диалог. На площадките за диалог, организирани от властта, се срещат и разговарят за нещо само „свои хора“.

Предишни изявления на хора от властта сочеха, че за следващото ОНС ще бъде подготвен проект за промени в конституцията, а щом събранието го одобри, той ще бъде поставен на референдум. Последното изказване на Лукашенко обаче налага извода, че властите са решили да минат без референдум. Функцията „народно одобрение“ ще бъде поета от ОНС, в което ще бъдат делегирани „свои хора“. Нищо чудно впрочем то да се узакони самостоятелно, вписвайки се в конституцията.

Александър Лукашенко не казва, че след промените в конституцията ще последват нови президентски и парламентарни избори. Подобни планове представи посланикът на Беларус в ОССЕ в края на август. Настойчиво говорят за това и руски държавни ръководители, по-специално президентът Владимир Путин и външният министър Сергей Лавров. Според експерти тъкмо такъв вариант за преход на властта е обещал Лукашенко на Путин срещу руската подкрепа. В самата Беларус обаче той го спомена само веднъж – когато работниците от Минския завод за колесни влекачи викаха „Тръгвай си!“.

Днес стачките са потиснати с безпрецедентни жестокости и репресии, протестните активисти са по затворите или са избягали в чужбина. „Лукашенко се е съвзел и вече не иска да изпълнява никакви обещания“, констатират местни аналитици. „Усетил, че ситуацията донякъде се стабилизира и протестиращите из улиците намаляват, Александър Лукашенко реши да промени предложения по-рано механизъм за смяна на конституцията. Вместо поправки в основния закон чрез референдум, какъвто се очакваше през пролетта на 2021 г., той предложи на парламента преразпределяне на президентските пълномощия“, разсъждава политологът Дмитрий Болкунец.

С това Лукашенко отправя сигнал, че изобщо не смята да си върви, смята експертът. Според него опитите на Лукашенко да измами всички за пореден път може да завършат трагично за него. И с трудности в отношенията с Русия, разчитаща да бъдат изпълнени договорките от Сочи, и с по-нататъшно задълбочаване на политическата криза, и с мощна криза в икономиката.

Междувременно водачът на протестиращите беларуси Светлана Тихановская продължава да формира свой екип и да разработва програми за спасение на страната след напускането на Лукашенко. Миналата седмица тя заяви, че вече има готовност да поеме ръководството на Беларус през преходния период и в най-близко време ще представи концепция за произвеждане на нови избори, проект за конституционна реформа, програми за икономическо подпомагане на уязвимите групи и в подкрепа на дребния и средния бизнес.

В понеделник видяхме първия от обещаните документи – 10 принципа за новите избори. Текстът предвижда те да се състоят най-малко след 30 и най-много 70 дни, след като се открие „вакантно място“ за президент. С оглед днешните реалии подготовката за вота може да отнеме 45 до 60 дни. Данните за изборния резултат във всяка секция ще бъдат качени на сайта на ЦИК.

Както бе съобщено по-рано, Светлана Тихановская назначи вече мнозина свои представители по ресори – за икономиката, образованието и др., формирайки по този начин министерски кабинет. „В момента разширяваме този кабинет, за да обхванем всяка сфера на дейност, за да се организират след преговори новите избори меко – без поголовни лустрации“, обясни тя в интервю за сайта TUT.BY. Светлана Тихановска гради планове също тъй убедено като Александър Лукашенко.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.