„Ново движение“: Лъжливите твърдения на Тръмп намират почва в отделните щати

Поддръжници на Тръмп в Орландо, Флорида. Снимка: от тв екрана

Кампанията на президента Доналд Тръмп да подмени волята на избирателите и да отмени изборната си загуба от демократа Джо Байдън намира почва сред щатските и местните републиканци, макар че върви към провал. Това е демонстрация на силата на Тръмп да подчинява Републиканската партия на волята си дори когато напуска поста.

Десетки депутати от щатските Законодателни събрания, служители на изборна длъжност и партийни лидери през последните седмици подкрепиха фалшивите твърдения на Тръмп и в някои случаи призоваха към недемократични действия за ревизиране на резултатите. Нищо от това не повлия на изборните резултати и дори губернатори републиканци удостовериха победата на Байдън. И въпреки това активисти твърдят, че виждат в т.нар. кампания „Stop the Steal“ (Спрете кражбата) движещата сила зад следващата вълна на консервативна политика от „ерата Тръмп“.

„Аз определено виждам, че се оформя съвсем ново движение. Дали изборите бяха откраднати? Не зная. Но хората имат правото да знаят“, каза Моника Бойер, бивша лобистка в щата Индиана и един от ранните национални гласове на „Чаеното парти“.

Признаците за мощта на тази възникваща политическа сила нарастват – в Пенсилвания 64 републиканци, членове на щатското Законодателно събрание (включително ръководството) са подписали декларация с призив към членовете на Конгреса да попречат гласовете на електорите от щата да бъдат подадени за Байдън. В Тексас щатският главен прокурор републиканец заведе дело във Върховния съд на САЩ с искане гласовете на други щати в Избирателната (електоралната) колегия да бъдат обявени за невалидни.

Дори в либералния Масачузетс петима републикански кандидати, загубили изборите, подадоха иск във федерален съд, опитвайки се да отменят удостоверяването на изборните резултати в щата, повтаряйки изтърканите твърдения за нередности и проблеми с машинното гласуване.

Междувременно законодатели в Мичиган, Аризона и Джорджия организираха срещи с адвоката на Тръмп – Руди Джулиани, и позволиха часове наред оплаквания от изборите, макар че тези щати вече потвърдиха резултатите в полза на Байдън.

Със сигурност тези усилия допринесоха повече за изграждането на политическа подкрепа, колкото за промяна на резултатите. Тръмп и неговите съюзници загубиха над 40 дела във федерални и щатски съдилища. Вчера изтече федералният краен срок за Конгреса да приеме електоралните гласове, които ще бъдат подадени следващата седмица и изпратени на Капитолия за преброяване на 6 януари. Байдън вече си е осигурил необходимите му за победата 270 гласа. В същото време се провалиха опитите на Тръмп лично да убеди републикански членове на щатските Законодателни събрания, губернатори и служители от щатските избирателни комисии да се намесят. Миналата седмица президентът два пъти се обърна към председателя на Камарата на представителите на Пенсилвания, републиканеца Брайън Кътлър, да окаже натиск над щатското Законодателно събрание да смении електорите за Байдън с лоялни на Тръмп. Кътлър, според негов говорител, отговорил на президента, че законите на щата не го позволяват.

Все пак Тръмп успя да използва неоснователните си претенции, за да изгради политическа власт. Президентът вече е събрал над 170 млн долара след загубата си от Байдън, апелирайки за дарения за „фонд за защита на изборите“. Повечето от тези средства ще станат финансова основа за неговата постпрезидентска политическа кариера, отивайки в основан от Тръмп комитет за политическо действие, наречен „Спаси Америка“ (Save America). Президентът показа, че има желание да атакува щатските републиканци, които не подкрепят неговата кауза. Тръмп туитна, че заместник-губернаторът на Джорджия – Джеф Дънкан, който публично изрази безпокойство от разпространяването на дезинформация за изборите, че той е „прекалено тъп или корумпиран, за да разпознае масовите доказателстгва за измама“ и трябва да бъде сменен. На следващия ден Дънкан отвърна, като му благодари за четири години консервативно лидерство. По думите му Тръмп е доказал, че външен човек с ум на бизнесмен може да е ефективен във Вашингтон.

Някои групи републиканци, включително и щатски комитети на Републиканската партия, се вкопчиха с две ръце в твърденията на екипа на Тръмп. Републиканската партия в щата Аризона едва ли не директно попита привържениците си дали са готови да умрат, за да остане Тръмп президент. В официалния си акаунт щатската партийна организация ретуитна обещанието на консервативния активист Али Алекзандър, че е „готов да даде живота си в тази битка“. „Той е готов. А вие?“, добави организацията в Аризона.

Някои републиканци надигнаха глас срещу битката на Тръмп за подмяна на (изборните) резултати. „Това е напълно неприемливо и няма да има успех. Президентът трябва да се откаже от опитите си да накара Законодателните събрания да обърнат изборните резултати в съответните им щати“, заяви сенатор Пат Туми от Пенсилвания пред вестник „Филаделфия инкуайърър“. Туми вече обяви, че не планира да се кандидатира за преизбиране догодина. Много от онези, които се стремят към бъдеща политическа кариера в Републиканската партия, са много по-внимателни в критиките си. Сенаторката от Джорджия Кели Лофлър тази седмица няколко пъти отказа да признае победата на Байдън, тъй като се надява да убеди поддръжниците на Тръмп да я подкрепят на балотажа през януари.

Главният прокурор на Тексас Кен Пакстън, съюзник на Тръмп, подаде жалба в съда, докато е разследван от ФБР, че е използвал служебното си положение, за да помогне на богат спонсор, и докато президентът, според слуховете, обмисля поредица помилвания и смекчавания на присъди, преди да напусне поста си. Според юридически експерти жалбата на Пакстън няма шанс. Тя повтаря многобройни лъжливи, оборени или неподкрепени с доказателства твърдения за незаконно гласуване и гласуване по пощата в Джорджия, Мичиган, Пенсилвания и Уисконсин.

Дейл Карпентър, професор по право в Южния методистки университет в Далас, отбеляза, че щатът Тексас обикновено завежда дела във федерални съдилища в коалиция с други щати, но в този случай е сам. Генералният адвокат на щата Кайл Хокинс не е подписал жалбата, което е твърде необичайно за щатска петиция пред Върховния съд на САЩ. „Не вярвам, че това начинание ще успее. Всъщност съм сигурен, че няма. Но фактът, че дори се прави такъв опит, е индикатор за известна степен на ерозия на нашите норми на политика“, каза Карпентър.

Тръмп приветства жеста, като туитна благодарности към Тексас за „КУРАЖ &ИНТЕЛИГЕНТНОСТ“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.