На ски в България между грилове и еротични барове

България е предпочитана от скиорите, които не желаят да теглят кредит за една седмица сняг. Модерни лифтове и обработени писти има и в Банско, и в Боровец – и то на половин цена. Засега.

Боровец е най-старият ски курорт в България. В момента тук е постсоциалистическа каша, а инфраструктурата е в плачевно състояние. Снимка: Ди Велт

Още една бира? Е, разбира се, може. 26-годишният норвежец и сноубордист Ерленд се обляга в навалицата на бара и се опитва да предаде с морзовата азбука поръчката си на бармана. Това не е лесно, защото тази вечер в Base Camp – мястото за срещи на сноубордистите в българското ски-село Банско – е препълнено.

Той идва в Банско всяка зима още от 2003 година заедно с приятеля си Гард. Далеч от суетнята на Алпите, радва се той, като има пред вид пистите, а не баровете. А също така и цените. Българското семейство, при което е наел една стая заедно с Гард, получава за това 20 лева на нощ, което означава 10 евро. За бирата в Base Camp плаща едва около половин евро. Това е толкова малко, че двамата норвежци могат да си позволят всяка година да изкарват в Банско по цял месец.

welt_logo.gifБългария е предпочитана от скиорите, които не желаят да теглят кредит за една седмица сняг и въпреки това искат да им бъде предложено нещо. При това заради черноморското си крайбрежие страната на източния край на Европейския съюз все още буди асоциации с шезлонги, а не със сноуборд. В южната част на България обаче се издигат диви алпийски планински масиви. Двете ски-области Банско и Боровец предлагат по повече от 50 км писти. С подобна оферта в Австрия се гордеят по-добрите куроти.

Ски гардеробите предлагат най-новите модели

Банско, отдалечено на два часа път с кола от столицата София, е сред най-добре оборудваните ски курорти в Източна Европа. Откакто преди няколко години компанията, стопанисваща местните лифтове, инвестира 40 млн. евро в допотопните писти около високия 2746 м връх Тодорка, условията тук са не по-лоши отколкото в Алпите. Пистите се обработват с ратраци и оръдия за сняг.

Станцията в низината на най-модерната и чисто нова кабинкова линия е застлана с килим, а на плоски екрани се излъчват кадри на живо от пистите. Ски гардеробите разполагат с най-нови модели оборудване. А до офиса на ски училището има работещ банкомат, който иначе е рядкост в България.

Клиентелата е интернационална. По склоновете на Банско се спускат цели класове от датски интернати, заможни българи, млади рускини в шикозни грейки и големи гръцки семейства. Карта за шест дни ски струва 140 евро. А спането и останалите разходи са в разумни граници.

За разлика от Алпите, ски ваканциите тук са подправени богато с балканска екзотика. Необичайните неща започват още при отпътуването от летище София към планините. Табелите тук са на кирилица, а край пътя стоят селяни, които продават чували с картофи. Наоколо трополят каруци с магарета, управлявани от треперещи от студ фигури. От време на време прелита някой джип със софийски номер, затъмнени стъкла и ски багажник на покрива.

Банско има две лица

Банско е най-реномираният български ски курорт. Останалото вършат рекламните пана за недвижима собственост. Снимка: Ди Велт

Почти всички новопостроени хотели и сгради с апартаменти са разположени в покрайнините на града. Но самото място – старо и прекалено разраснало се градче – прави странно незаинтересувано впечатление. Къщите са построени от кръгли речни камъни и много дървен материал, а над резбованите входни врати са наредени дебели колкото човешка ръка дървени трупи. По калдаръмените улици обикалят стари жени с кърпи на главата и гумени галоши. А в старобългарската идилия няколкото курортисти в ярки облекла, които през целия ден тропат със ски обувките си по тихите улички, изглеждат като марсианци. Пейзажът се раздвижва чак вечерно време. Тогава за живот се събужда не само Base Camp, но и многото механи на Банско – традиционни малки ресторанти, в които пред огъня на камината заедно с бирата и многото песни се поднасят огромни шишове с месо.

Съвсем друг вид ски-екзотика властва на Боровец, който също е в Рила, в южната част на България. Най-старият ски курорт в страната е построен в края на 70-те години. Картината се доминира от хотели в социалистически стил, високи по десет етажа и със стръмно спускащи се покриви, които трябва да напомнят на планински склонове или на иглолистни дървета. “Самоков” има само 294 стаи и четири лифта, но пък за сметка на това столовата има бомбастичен покрив от алуминиеви тръби, който изглежда като създаден за представление на телевизионния балет на ГДР. Във фотьойлите от изкуствена кожа на проветривото фоайе английски семейства чакат безразличните сервитьори да им сервират чай и бира. Вечерно време на бара тук седят млади българки с платиненоруси коси и неморални намерения и клатят опасно високите токове на ботушите си.

Между гриловете, еротичните барове и чейнджбюрата

В Боровец гастрономията и търговията на дребно цъфтят на две напълно заледени улички, които според местния обичай явно никога не се опесъчават. Почиващите, хванали здраво ските под мишница, се пързалят напред-назад между грилове, еротични барове, чейнджбюра и магазини за спортни стоки.

Ски районът до високия почти 3000 м връх Мусала, елегантна пирамида с ослепително бели склонове – най-високият връх в страната, обхваща цели 50 км писти. Само инфраструктурата куца, тъй като от основаването на курорта в нея не е инвестирано много. Опашката пред старата и с нисък капацитет кабинкова линия, която се тътри нагоре към ски района, се вие навътре в заснежената елова гора и се движи напред дисциплинирано само благодарение на силното английско присъствие. Горе чакат антични единични влекове.

Скоро обаче това може да се промени. Защото симпатичната постсоциалистическа каша и на Боровец ще свърши най-късно през 2012 г. Проектът, обявен от правителството преди шест месеца, се нарича “Супер-Боровец”. Той предвижда инвестиции от 500 млн. евро в лифтове, нови писти и чисто нови ваканционни селища. А Боровец ще се превърне в “превъзходен скикурорт”.

Тогава ски-приключенците, студентите и пестеливите туристи, любители на зимните спортове, ще трябва да потърсят нови цели извън България. Ерленд и Гард, които на следващата сутрин седят малко махмурлии пред заведението “Чайниците” в Банско, вече са мислили по този въпрос. “Мястото, където сега трябва да е страхотно, казва Гард като изплюва малко от тютюна, който дъвче, е Румъния”.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.