Иранското влияние в Ирак започва да отслабва

Четири фракции напуснаха едновременно иракската коалиция от шиитски нередовни формирования, смятана за един от инструментите на иранското влияние в страната. Това съобщиха източници на изданието „Middle East Eye (MEE).

Тези групировки заявиха, че излизат от структурата на Силите за народна мобилизация и създават в Ирак успоредна военизирана организация, която ще действа, без да се съобразява с интересите на Иран. Инициативата им е сериозен удар по регионалните амбиции на Техеран.

Групировките, напуснали Силите за народна мобилизация, наброяват към 15 000 бойци. Те демонстрират лоялност към командването на въоръжените сили на Ирак и са привърженици на аятолах Али Систани, духовния наставник на иракските мюсюлмани шиити. Според информиран източник на изданието тъкмо религиозният водач е бил вдъхновител на разцеплението в шиитската коалиция, целейки да нанесе удар по иранското влияние.

„Систани неведнъж е предупреждавал Иран да не саботира интересите на Ирак, но иранците не приеха сериозно предупреждението – казва източникът. – Той нареди за две години да се организира, да се сложи в ред управлението на фракциите и да се легализира дейността им.“

Силите за народна мобилизация са създадени официално през 2014 г. за борба с бойците на „Ислямска държава“. В тях има няколко големи групи за влияние. Едната е свързана с шиитската школа от Наджаф, чийто представител е Систани, другата – с шиитския проповедник Муктада ас Садр. Зад третата стои иранският военен елит в лицето на Корпуса на стражите на ислямската революция (КСИР). Смята се, че тя е най-многобройната и добре въоръжена група. Разцеплението вече се бе очертало тази година след убийствата на Касем Солеймани, командващ силите „Кудс“ в състава на КСИР, и на фактическия лидер на Силите за народна мобилизация Абу Махди ал Мухандис, чието премахване бе наредено от президента на САЩ Доналд Тръмп.

„Проблемът с лоялността и подчинението бе сред най-острите в Силите за народна мобилизация през всичките изминали години. При все че бяха финансирани и екипирани от иракското правителство, почти всички групировки не изпълняваха заповеди на армейското командване и само номинално се водеха част от въоръжените сили. Освен това се разбра, че мнозина бойци са замесени в нарушения на човешките права на цивилни граждани. Багдад още през 2019 г. бе решил да обособи няколко фракции от Силите за народна мобилизация във финансово, материално-техническо и оперативно отношение, но проводници на иранските интереси упражниха натиск върху централните власти, за да оставят настрана този план“, посочват източниците на МЕЕ.

Но действията срещу иранското влияние съвсем не означават, че новото обединение от милиции тегне към друга външна сила в политически план. Систани се обявява против каквато и да било чуждестранна намеса в работите на Ирак. Миналата година примерно в коментар след изявления на Тръмп, че планирал да използва американското военно присъствие в Ирак, за да следи иранците, духовният наставник заяви: Ирак се стреми да гради балансирани отношения с всички гранични страни и други приятелски правителства въз основа на общи интереси, без намеса във вътрешните работи, без да се подронват суверенитетът и независимостта. Ирак няма да стане плацдарм, за да се нанасят вреди на коя да е друга страна.

От съотношението на силите в шиитските формирования може да зависи и сигурността на чуждестранните обекти в Ирак. В началото на месеца бе съобщено, че десетки американски дипломати напускат временно Ирак – заради страх от ескалация след убийството на ирански ядрен физик. Още повече че и дипломатически обекти, и военни бази на САЩ през годините редовно са ставали мишени за шиитски бойци, смятани за верни на командирите на КСИР.

Американското посолство в Багдад засега продължава работа, а посланикът Матю Тулър не се кани да напуска страната. Държавният департамент постоянно адаптира дипломатическата си дейност в чужбина към моментната обстановка, посочвала е вече пресслужбата на ведомството.

При все това, разцеплението в Силите за народна мобилизация трябва да прозвучи като тревожен сигнал за иранските стратези, които виждат в Ирак арена на собствени битки и интереси. Според напусналите иракската шиитска коалиция има твърде много желаещи да се присъединят към тях. Твърди се, че само за една седмица командването на новата структура е получило 50 000 кандидатски молби.

„Тридесет хиляди заявки са подадени от представители на сунитски организации, а останалите – от бойци от шиитски групировки“, заявява един от събеседниците на МЕЕ. „Американските критици на амбициозната иранска политика в Близкия изток могат навярно да говорят за неголяма победа“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.