Какво ще стане в Куба?

Кубинският президент Фидел Кастро на манифестация в Хавана на 1 май 2005 г. 81-годишният лидер обяви, че се оттегля от властта. Снимка: Ройтерс

Това беше моментът, очакван от много кубински изгнаници – оттеглянето на човека, който управляваше малкия им остров в продължение на почти половин век. Новината, че Фидел Кастро, на възраст 81 години, ще се оттегли от поста президент на Куба, накара президента на САЩ Джордж Буш да изрази надеждата, че островът ще тръгне към демокрацията. И все пак, има признаци, че социализмът, който Кастро донесе на острова при революцията от 1959 г., ще продължи да съществува.

Откакто чревно заболяване омаломощи кубинския лидер през юли 2006 г. и го направи негоден да управлява, като президент се изявяваше брат му Раул. Очаква се в неделя, на първото заседание на Народното събрание от изборите през януари, той да бъде назначен за наследник на брат си. А ако 76-годишният мъж задържи властта, която имаше през последните 16 месеца, едва ли ще се променят много неща.

Вероятно ще има вътрешни промени в кабинета, които ще дадат по-добри позиции на по-приближените на Раул. Той имаше много време, за да изгради връзки – от 1959 г., когато беше свален бившият диктатор Фулхенсио Батиста.
“Куба ще остане комунистическа страна и еднопартийна държава”, смята д-р Стивън Уилкинсън, помощник-директор в Международния институт за изследване на Куба в London Metropolitan University. Но все пак добавя, че и в тези граници се очаква реформа.

През последната година и половина започна широк диалог между профсъюзите и представителните организации. Хората бяха насърчавани да говорят свободно за грешките в кубинската система и да предлагат стъпки за подобряването й. Идеите им бяха изчерпателно изброени в доклад, който беше предаден на правителството. От властта заявиха, че ще направят промени в съответствие с препоръките. И докато тези промени все още не са огласени – и не се знае кога и дали това изобщо ще се случи – реформите въпреки всичко се задават.

Уилкинсън, който току-що се връща от Куба, казва, че промените най-вероятно ще засегнат две области. Може би ще бъдат отменени ограниченията за пътуване на кубинците извън страната. В момента кубинците трябва да имат разрешение и изходна виза, които не се получават лесно. “Има предложение режимът да бъде либерализиран”, твърди Уилкинсън.

Другата сфера, която е назряла за реформи, е разпределянето на храната и земеделието. Островът не произвежда достатъчно храна за жителите си и е зависим от скъпия внос. Правителството, което купува храните, ги разпространява и субсидира. Очаква се местното земеделие да бъде засилено, да се увеличи производството на храни и да се намалят цените за потребителите.

За най-вероятен наследник на Фидел се смята брат му Раул. Експертите твърдят, че ако това стане, едва ли в Куба нещо ще се промени съществено. Снимка: Ройтерс

Раул Кастро призна необходимостта от аграрна реформа. В този момент едва няколко пазара на зеленчуци и месо – една от малкото форми на частен бизнес, позволен на острова – запълват пропастта между търсенето и предлагането, но не всеки може да си позволи да пазарува от тях.

САЩ, най-големият неприятел на Куба на север, иска да види повече промени. Разделени едва от 90 мили на Гълфстрийма, но от цял дипломатически океан, връзките между Вашингтон и Куба са най-малкото антагонистични. Говорейки за Руанда, Буш призова международната общност да работи с кубинците, за да изгради необходимите за демокрацията институции. Той каза, че преходът към новото управление в Куба трябва да доведе до свободни и честни избори. И добави, че САЩ са готови да помогнат на кубинците да осъществят “блаженството на свободата”.

През 2004 г. Буш затегна ембаргото на Куба. Оттогава намиращите се в САЩ изгнаници могат да посещават острова само веднъж на три години и да изпращат парични средства веднъж на три месеца и то в рамките на 300 долара за едно домакинство. Преди това те можеха да посещават Куба всяка година и да изпращат до 3000 долара. Бяха въведени и ограничения върху пътуванията с образователни и религиозни цели. Американските власти се надяваха, че тези стъпки ще повлияят на прехраната на островитяните и ще ги накарат да притиснат правителството.

Но докато кубинците в Америка традиционно подкрепят Републиканската партия и ненавиждат комунистическата революция на Кастро, изгонила ги от родината им, политиката на администрацията на Буш се оказа непопулярна. Много хора призоваха мерките да бъдат отменени. Това ще повлияе на президентските избори във Флорида, където живеят повечето кубинци. Кандидатите от всички партии са за Куба без Кастро, но позициите им към ембаргото са противоположни.

Кандидатът на републиканците Джон Маккейн разчита на испаноезичните гласоподаватели. Той подкрепяше дългосрочното икономическо ембарго. Според кандидатите, изразили мненията си в онлайн форум за Куба, Маккейн “поддържа желанието на кубинците да бъдат свободни и икономическото ембарго на САЩ над кубинската диктатура, което трябва да ограничи ресурсите на режима на Кастро и да му попречи да продължи репресиите си.” Маккейн иска Раул Кастро да бъде съден за убийство на американски граждани в международни води във връзка с инцидента от 1996 г., когато той беше министър на отбраната на Куба. Тогава кубинските военновъздушни сили свалиха самолет, управляван от двама братя-кубинци, които живееха в Америка, и които навлязоха в кубинското въздушно пространство в знак на протест срещу правителството.

Кандидатите на Демократическата партия имат различно мнение по въпроса. През август Барак Обама публикува своето мнение във вестник Miami Herald, като призова ембаргото срещу Куба да бъде облекчено. Говорителят му съобщи, че “сенатор Обама смята, че администрацията на Буш направи хуманитарен и стратегически гаф. Той се притеснява, че това има дълбоко негативно влияние върху кубинския народ, като го е направило по-зависим от режима на Кастро, и го е изолирало от трансформиращите идеи на кубинците, живеещи в Америка.”

Хилари Клинтън заяви, че иска постепенен преход, но няма да вдигне икономическото ембарго или ограниченията върху пътуванията, докато Фидел Кастро е на власт. В интервю през миналата година тя заяви: “Когато стана президент, може да има възможност да преразгледам политиката ни към Куба, защото тогава страната може да се е променила. Искам да видя как ще се развият нещата, кой ще вземе властта там и дали няма да има нови възможности.”

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.