В последните седмици свръхсмъртността у нас е по-висока от Първата световна война

Статистика за брой умирания по седмици, в сравнение с миналата година. Това е най-точната статистика, защото се прави по заличаване на ЕГН в базата данни. Източник: НСИ

Само факти: Последните седмици у нас умират по над 4000 души седмично (над 4600 за миналата седдмица) – което е с над 2500 души повече от същия период предишните години! Тоест, имаме над двойно увеличение на смъртността. (НСИ – дек. 2020 г.)

Най-големи жертви в своята нова история България дава в Първата Световна война – около 100 хиляди. По време на войната средно към 560 души седмично са умирали не от мирновременните причини (старост, болести, злополуки), а в резултат на военните действия (включително от болести, рани, изчезване и пр.). Можем да наричаме това „свръхсмъртност“. Ако в мирно време смъртността е, примерно, 1%, а във военно време – 2%, то разликата е свръхсмъртността.

И сега неприятният сюрприз – в момента (от ноември насам – бел. ред.) у нас свръхсмъртността е 4 пъти по-голяма, отколкото по времето на най-кръвопролитната за България война. Близо 2500 души свърхсмъртност седмично, от които директно от Ковид над 1000 души). Или казано другояче – днес пряко от Ковид и от косвените му последици у нас за една седмица умират толкова българи, колкото за един месец от военните действия по време на Първата Световна!
Разбира се, ако вземем данните само за пряко починалите от Ковид – те са около 1000 души седмично – то тогава пак ще имаме двойно по-висока смъртност, отколкото по времето на най-кръвопролитната война за нас. Достатъчно стряскащо.

Умирания по седмици в сравнение с предишните 5 години. Източник: НСИ

Но нямаме основания да си обясним резкия ръст и на другите починали сънародници (още 1500 седмично над обичайното) с друго, освен с косвеното въздействие на Ковид епидемията. Става дума, разбира се, за запушената и забоксувала цялостна здравна система, което доведе до многобройните, частично оповестени, случаи на забавено, ненавременно и неадекватно откликване на нуждите на тежко болните от други болести. Никаква друга масова и бързо действаща причина не се е появила през годината – нито друга епидемия, масова катастрофа или каквото и да е. (На същото мнение е и статистикът Велков:“Надвишена смъртност е в резултат на над 90% от Ковид – в огромен процент директно нерегистрирани ковид случаи, и вторични такива“).
Уви, изводът е, че наистина сме във война.

Коментар от „Пловдивски новини

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.