Германия: Десноекстремистки мрежи в армията и полицията

Наборни войници от Бундесвера. Снимка: официален сайт

В германската армия, полицията и другите силови структури действат цели мрежи, свързващи хора с десноекстремистки възгледи. До този извод стигна след мащабно разследване комисията на Бундестага за надзор над структурите за сигурност. Тя впрочем не откри признаци в страната да се подготвя десен преврат.

Както разказа на пресконференция шефът на комисията за парламентарен надзор Родерих Кизеветер, нейни служители разкрили връзки, поддържани от военни и полицаи с расистко-националистическото движение на идентитаристите, със забранената Националдемократическа партия на Германия, с официално разформираното заради екстремизъм младежко крило на партията „Алтернатива за Германия“ и с мрежовото движение на „райхсбюргерите“ („граждани на Райха“).

„Тези хора са свързани помежду си – всъщност не всеки с всички останали, а в рамките на различни групи и с различно близки връзки. Връзките се поддържат чрез социални мрежи, изглежда и при срещи на оръжейни изложения, по стрелбища и на професионални сбирки“, се казва в доклад на комисията. Авторите специално изтъкват, че не са установили да се подготвя военен преврат или нещо подобно.

По известни исторически причини отношението къв десноекстремистките и неонацистките възгледи в Германия е далеч по-внимателно и строго, отколкото в много други страни от Европа и света.

Докладът на комисията за парламентарен надзор е резултат от безпрецедентно мащабно разследване: нейният специален представител Арне Шлатман и 25 негови служители в течение на две години – от октомври 2018 г., анализирали документи на Бундесвера, контраразузнаването и полицията, задължени при поискване да им предоставят съответните книжа.

„Заседанията на комисията за парламентарен надзор обикновено са тайни. Деветимата депутати в състава й нямат право да разказват каква информация са им поверили специалните служби.

Толкова по-необичайно бе, че комисията свика истинска пресконференция“, писа по този повод независимото военно издание „Бундесвер журнал“.

Наистина от целия огромен обем събрана информация всичко, подходящо за публично разпространение, бе събрано от комисията на 12 страници. Докладът бе публикуван на 11 декември.

Претенции към контраразузнаването Депутатите отправиха особено остри критики към военното контраразузнаване на Германия Ем А Де (MAD) – според оценките им службата се е фокусирала твърде много върху индивидуалните случаи, без да обръща достатъчно внимание на връзките между десните радикали в силовите структури.

Както информира в. „Франкфуртер алгемайне“, депутатът от партията „Зелени“ в бундестага Константин фон Ноц заявил също, че служителите от Ем А Де не са спазвали „достатъчна професионална дистанция“, проучвайки подобни случаи.

Германският печат припомня, че тласък за започване на мащабното разследване е дало делото срещу старши лейтенант от бундесвера, наричан в медите „Франко А“. Той бе арестуван през 2017 г. като заподозрян, че е подготвял терористичен атентат, смятайки да хвърли вината върху имигрантите.

Допълнителен стимул е станало през 2019 г. извършеното от неонациста Щефан Ернст убийство на политика Валтер Любке, подкрепял приемането на бежанци от южни страни в Германия.

През октомври германското вътрешно министерство разпространи доклад за десните екстремисти в редиците си и съобщи, че за три години полицията е разкрила около 4000 такива случая. Преди това – през септември, акции и обиски по повод дела за десен екстремизъм бяха организирани в 34 полицейски управления из страната и неколцина полицаи, заподозрени в неонацизъм, бяха отстранени от служба.

Същия месец, през септември, след серия изобличения на десни екстремисти и неонацисти в армията и полицията подаде оставка шефът на военното контраразузнаване Кристоф Грам.

Германският министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер нареди през юни частично да се разформира, а частично да се реформира из основи елитният спецназ на Бундесвера – Ка Ес Ка, мнозина бойци от който според контраразузнаването са имали връзки с десните радикали и т. нар. граждани на Райха – неформално сдружение на неонацисти в Германия, непризнаващи днешните граници на страната.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.