Как Меркел дава мръвка от чинията си на Борисов – от френското списание „Поан“

Статията във френското списание „Поан“ е със заглавие „Бойко Борисов – каубоята на Европа“

Извадки от репортажа на журналиста Марк Нексон за френското списание „Поан“:

„…Заснет е в спалнята на официалната си резиденция в столичния квартал „Бояна“. Откакто снимките бяха пуснати миналото лято, той се оплаква, че е жертва на конспирация. Пистолетът? „Да, имам такъв! Когато спя, се притеснявам, чувствам се безпомощен.“ А останалото? „Изпратиха ми хубаво момиче“, казва той. Сцената можеше да се разиграе в далечна централноазиатска република, но се случва в една от 27-те държави от ЕС.

…Той се подиграва на европейските си колеги. „Казвам им, че не разбирам добре английски и така им го начуквам на тези чужденци и премиери“, казва още той.
Но това не е достатъчно, за да разклати доверието на „чужденците“. През октомври Доналд Туск, президент на Европейската народна партия (ЕНП) – партията, която обединява ХДС на Ангела Меркел и републиканците, приема Борисов в Брюксел. Той има нужда да знае повече за това, което сам нарича „сценарий на криминален филм“. Срещата завършва с усмивка. „Той направи някои очевидни грешки, но беше честен с мен“, казва Туск. И добавя: „Позволете ми да запазя дискретност, тъй като става въпрос за личния му живот.“

Оттогава Борисов се перчи. И се опитва да отвлече вниманието. „Първо, винаги спя гол, без одеяло“, казва той, за да оправдае фотомонтаж. След това споменава съпругата на арестуван олигарх, дошла да го съблазни и хване в капан. След това преврат от руските тайни служби. И накрая, маневра на българския президент Румен Радев, неговият политически враг. „Той изпраща дронове да ме следят“, каза той на пресконференция. „Сам ги пилотира на метър от прозореца ми.“

Борисов колекционира скандали. До степен да изкара хиляди демонстранти по улиците на столицата за повече от сто дни. След единадесет години на власт, балканският каубой поставя наистина жалък рекорд. Първо, страната има най-високите нива на корупция и бедност в Европейския съюз. Второ, липсва свобода на пресата, класирана на 111-о място в света, след Гвинея и Кувейт, въпреки че беше на равни позиции с тази на Франция, когато България се присъедини към ЕС. И накрая, чуждестранните инвестиции се сриват, сведени до 1 млрд. долара, след като са били 8 млрд. долара през 2008 г. Баланс, който все още е поддържан от антуража му.

Почти всеки ден той се качва зад волана на своята Toyota 4×4 и потегля по порция пресен асфалт. „Чиста красота!“, изпада той в екстаз на 12 ноември. Седейки отзад, министърът на здравеопазването се намесва: „Позволявате ли ми да кажа нещо? – Разбира се, ние сме тук, за да дискутираме. – Излекувахме 700 души от Ковид. – Много добре, нека да се възстановят … Вижте този мост и тези бели линии! След това забавя и отваря прозореца си: „Здравейте, лъвове, работите ли?“, казва на двама работници с лопата в ръка. „Каква красота!“

Тези красоти често са краткотрайни, поради лошото качество на материалите и най-вече заради високата им цена. Километър българска магистрала струва три пъти повече отколкото в Норвегия. Причината: подкупите достигат 50% от сумата на договорите и раздробяването на обществените поръчки. За да избегнат участието на чуждестранни компании, властите имат трик: те възлагат на местни изпълнители строителството на участъци под 10км. И това е достатъчно, за да се запази непрозрачността на пазарите и ограбването на европейските фондове.

 

Брюкселският бос

Спокоен е, когато посреща немски представители на ЕНП в хотел „Хилтън“ в София. Преди началото на срещата поставя оръжието си на масата. „Вие сте луд!“, възкликват събеседниците му. „Убива ми на корема“, отговаря той. Първото му посещение в Брюксел предизвиква недоразумение. Когато се представя със служителите си пред френския евродепутат Жозеф Дол, по това време шеф на групата на ЕНП, той е взет за бодигард. „Можете да оставите оръжието си навън“, казва асистентът на евродепутата.

На работна вечеря с хора от антуража си Борисов се е разположил на масата като цар. С пура в устата той гледа футболен мач на „Реал Мадрид“ по телевизията. Пред него има дебела пържола. Изведнъж плъзга чинията си към своя асистент и му заповядва: „Махни ми кокала.“ Никой не му противоречи.

През 2009г. кметът на София застава начело на правителството. „Той можеше да проведе интервю за работа на бъдещ министър в двора на вилата си, сред кучетата си, гол до кръста, по къси панталонки и четейки вестник“, казва биографката му Кристина Кръстева. Помощникът за пържолата е тук: Цветан Цветанов, на 55 години. Той получава оферти от европейската полиция в офис, отрупан с медали и охраняван от небръснати лица, облечени в тъмни якета. Той е човекът за мръсната работа на министър-председателя от почти двадесет години и архитектът на управляващата партия, Граждани за европейско развитие на България (ГЕРБ). Само дето тандемът скоро се разпадна. Цветанов критикува поведението на бившия си шеф: „Той никога не е имал добри взаимоотношения. А в условията на демокрация това е важно“, добавя той, забравяйки, че самият беше уличен за измамно придобиване на два луксозни апартамента.

Всъщност Борисов и Меркел се разбират чудесно. Достатъчно е да видим германския канцлер да го нарича по време на посещенията си: „Бойко, Бойко“ или да кима радостно на пресизявленията му. По време на вечерите на Европейските съвети и двамата участват в игра, превърнала се в ритуал. Ангела предлага парче месо на Бойко, докато тя самата все още не се е нахранила. През 2015 г., по време на бежанската криза, Борисов все пак получи своята похвала. Той преговаря с Ердоган да задържи мигрантите в Турция, докато изгражда стена по границата си. „В сравнение с поляците и унгарците той никога не създава проблеми“, отбелязва дипломатът.
Оттогава Борисов може да преминава всякакви линии. Помага му един бизнесмен: 40-годишният Делян Пеевски, съюзник в сянка, за когото се твърди, че контролира 80% от медиите.

Защото бившият каратист знае как да се отърве от натрапниците. Включително от някои от старите си приятели от 90-те години. 64-годишният Васил Божков, известен като „Черепа“, е един от тях. „Той е най-подлият гангстер в България“, се казва в дипломатическа нота на американското посолство от 2009 г. Мъжът с ъгловато лице притежава едно от най-големите богатства в страната (1,5 млрд. долара) благодарение на своите казина и хотели. Той избяга от страната през януари, под заплаха от арест. Една сутрин Божков говори чрез Zoom от своето убежище в Дубай. Той разказва за редовните си посещения при премиера Бойко Борисов и за внезапното му изпадане в немилост.
„Борисов ми каза: „Или ни помагаш, или ние създаваме закон, който ще ти попречи да продължиш бизнеса си.“ Продължението? „Изпратих куриер с общо над 30 милиона евро в брой в торби за министъра на финансите и Борисов. „Помощ“, която не попречила имуществото му да бъде запорирано. Оттогава Божков се забавлява с неприятностите на Борисов в спалнята му. „Типично в негов стил е да се прави на умен пред момиче с тези пачки пари“, каза той. Но не бих се изненадал, ако отново бъде преизбран.“

От сп. „Поан

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.