Ковид-19: Защо Германия престана да е отличникът на Европа?

В коридора на болница. Снимка: kevinmd

Германия, която беше отличникът на Европа в началото на пандемията от КОВИД-19, сега гледа как „сигналните лампички“ масово светват в червено, понеже през последните месеци не наложи драстични мерки в цялата страна.

В четвъртък миналата седмица Германия постави нов национален рекорд по ежедневно заразяване с над 30 000 новозаразени. Предишният ден тя регистрира 950 смъртни случая, което също е нов рекорд. По данни на института „Роберт Кох“ са заети 83 процента от леглата в реанимационните отделения.

Меркел в сблъсък с провинциите

Преди лятото германската федерална система беше хвалена за своята гъвкавост, а сега е сочена с пръст. Ангела Меркел поддържа твърдата линия, но няма правомощията да наложи мерки на 16-те германски провинции на редовните им преговори.

Както признават управляващите, нещата са били изтървани в края на октомври, когато някои провинции са се противопоставили на исканото от правителството втвърдяване на мерките.

Тогава експерти са призовавали за строга триседмична карантина през ноември, за да се удържи степента на заразяване под 50 души на 100 000.

Санитарните власти, подкрепени от Меркел, са искали да ограничат максимално контактите между младите хора и изолация на настиналите лица.

Редица провинции обаче са отказали, защото са искали да съживят икономиката си и са се безпокояли от набирането на сила на протестното движение срещу носенето на маски. Съдилища са отменили ограниченията за прием и движение на почиващи по време на есенната ваканция, което допълнително е засилило бъркотията.

Канцлерката, чийто рейтинг е изключително висок, тогава заяви недоволството си, но не можа да наложи нищо. По този начин беше загубено ценно време. „Това е вероятно най-грешната политическа преценка за годината“, писа седмичникът „Шпигел“.

Въпреки затварянето на баровете, ресторантите и културните обекти, само шест провинции са установили спад в седемдневните заразявания от 2 ноември.

Отпускане на дисциплината

Германците често са описвани като дисциплиниран народ до степен на окарикатуряване, но сега трудно склоняват да повторят усилията си от пролетта. Традиционните в предпразничния период щандове за греяно вино събират плътни тълпи по улиците.

Затварянията на ресторанти и арове бяха заобиколени благодарение на продажбите на храна за вкъщи, която фактически позволява на клиенти да консумират с контактни лица.

„По време на пролетната карантина ограничихме контактите с 63 процента. За момента сме успели да ги ограничим само с 43 процента, което просто не е достатъчно“, каза вирусологът Кристиан Дростен. Според института „Роберт Кох“ ограничаването на контактите трябва да е поне 60 процента, за да е ефикасно.

Бившата ГДР е тежко ударена

Положението е особено драматично в бившата ГДР, особено в провинциите Саксония и Тюрингия, където степента на заразяване в четвъртък е достигнала 407 и 255, при федерална средна стойност от 179,2.

Извън баварския окръг Реген, който е най-пострадалият район в Германия, всички места, където вирусът е най-активен, като Гьорлиц или Баулцен, са в Саксония, с ниво на заразяване над 600 на 100 000 души.

След като критикуваше „истерията“ на правителството, консервативният премиер на Саксония Михаел Кречмер бе принуден да признае, че пандемията в тази провинция е била подценена и да наложи спешно ограничения.

По съвпадение или не, тази провинция се отличава с активността на движението против носенето на маски и със силното присъствие на крайната десница.

Драмата на старческите домове

„За жалост установяваме все повече огнища в старческите домове“, каза президентът на института „Роберт Кох“ Лотар Вилер. Само в Берлин броят на хора в старчески домове с положителни проби е скочил повече от двойно от средата на ноември и надхвърли 2000 случая според Сената на столицата.

Тази ситуация се отразява на броя на смъртните случаи, които в Германия са над 24 000. По данни на института „Статиста“ 87,2 процента от починалите от КОВИД-19 са били на възраст над 69 години.

В цялата страна тези домове се тревожат от недостиг на персонал, който не позволява да се тестват и бързо да се изолират обитателите и служителите. Само 17 процента от лекуващия персонал смятат, че мерките за тестване при тях са достатъчни според федерация „Диакония“.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.