Юпитер, Сатурн и как Калифорния стана рекордьор по заразени с вируса

Юпитер и Сатурн вечерта на 21 декември 2020, гледани от брега на Лос Анджелис. Снимка: Владимир Тодоров

Небето над Лос Анджелис днес. Юпитер и Сатурн се виждат с просто око. Правят каквото си искат, и изобщо не им дреме за мравките, които цял ден им се дивят и ги снимат.

Долу в мравуняка при нас… LA е Ground Zero – епицентър на епидемията, с най-много заразени в Щатите.

Към днешна дата бройката е 636 190 със средно 12 000 нови случаи на ден (100,000 за щата).

Калифорния беше щат първенец в началото на кризата и даван за пример като подготвеност и организация. Днес е на опашката, с повече болни от Германия или Великобритания в последните седмици.

Едни от най-добре оборудваните болници в света, с най-добре подготвените екипи, се пръскат по шевовете. В Лос Анджелис и Сан Диего леглата в интензивните отделения са 0%.

Как се стига до това положение? Ами, много просто: безгранична човешка глупост и липса на минимална дисциплина и разбиране. Някои дори вярват, че тези две планети, танцуващи горе в небесата, имат пръст в цялата работа.

Глупостта е непобедима, многочислена и убедена, че е… умна! И права! Разумът никога не е успявал да я победи. Няма да успее и сега. И цената ще е огромна. Вече е.

Както винаги по време на криза, хитреците не спят и се възползват от нея. Последните цифри на Bank of America, през които минават помощите за безработни и допълнителните помощи свързани с кризата, сочат че измамите надминават 2 милиарда. Използвани са фалшиви идентичности, имена на хиляди нищо неподозиращи затворници, новородени и какво ли не. Не е много по-различно от мародерството по време на война.

Човешка природа. Навсякъде е една и съща и в красотата и в грозотата си. Кой знае какви схеми за ограбване на Юпитер и Сатурн щяхме да измислим, ако ни бяха под ръка. За тяхно щастие засега, а и в обозримото бъдеще, те ще си останат недосегаеми.

Писмо от Лос Анжелис
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.