Вино и заплати в криза… И какво да изберем сега?

На рафтовете българските вина се конкерират с италиански, испански, южноафрикански и др. с много добри цени. А повечето изби из България се бутат в една писта – на скъпи вина за хората с високи доходи. Снимка: от производител на рафтове за вино

Вино за 30 лв. бутилката? За 40 лв.?

Защо не – хората опитват и скъпи вина за празниците.

Но в сегашната криза като потребители е добре да направим друго – вместо да си изберем една-две скъпи бутилки, да купим десетина български вина на цени между 5 и 10 лева, каквито се намират в супермаркетите, и които никога не сме купували, и да ги дегустираме. Български, а не италиански, испански, южноафрикански, каквито има да добри цени, а и са много добри…

Какъв е смисълът от това упражнение? Първо, ще даде възможност да се запознаем с български вина и изби, които не сме опитвали, и да знаем занапред какво да търсим и какво да избягваме. С десетина вина няма да се свърши процесът на изключване и подбор, но е добър повод да се започне.

Второ – това ще даде едно рамо на българските винопроизводители, много от които в момента са в буквален фалит.

И трето – като изберем този ценови диапазон, ще поощрим производители, които се целят в нормалния българин.

Защото

 

има производители, които се целят само в богатите

 

За кого мислите са вината с цена 30-40 лв. бутилката? Дори 20 лв. бутилката?

Такива производители вероятно са жертва на уверенията на премиера и правителствената пропаганда, че средната заплата била 1500 лева. Да, ама средна заплата е следното – хиляда души с минимална заплата и сто души с 3000 лв. заплата имат средна заплата към 800 лева. Но това не значи, че тия 1100 души ще си купуват вина за по 15-20 лв. бутилката. Само малцина от тях ще си го позволят.

Всъщност, ако се смята конкретно по данните на НАП, в България около 80% от работещите българи са със заплати под 1000 лева месечно. Сега в кризата мнозина са останали и без работа, не могат да си плащат кредитите, камо ли да си купят скъпо вино. Има и около 2,5 млн. пенсионери, които няма да си купят вино за 20 лева бутилката.

Човек с доходи по 800 лева на месец няма как да си купи в месеца повече от веднъж-два пъти бутилка вино за 15-20 лв. Две бутилки такова вино са около 4-5% от месечните му доходи. Да не говорим за вина по 30-40 лв. бутилката.

Ако в България се пие като в нормална винарска държава (Италия, Франция), виното трябва да е всеки ден на трапезата. По бутилка за двама на ден, колко трябва да струва на българския пазар, с тези доходи?

Всъщност, пазарът сам намества продажбите, стига да има кой производител да си прави изводи.

У нас продажбите на вино в бутилки са около 33% от всички продажби на вино. И от това, което се продава в бутилки, до сега 80% от продажбите са на вина до 8 лв. бутилката.

 

Най-много се продава в кутии –

 

бег-ин-бокс – около 44% от продажбите. Така излиза по 4-5 лв. литъра. Това са данни от маркетингови проучвания в предишната година. Останалите продажби са наливни вина и в пластмасови бутилки. След началото на епидемията тази година не е ясно какви точно са продажбите, те са вече в ненормални пазарни условия. Но няма как да са се увеличили продажбите на скъпи вина.

В Щатите и някои страни по време нае локдауна продажбите на вино за вкъщи са се увеличили неимоверно.

България не може да се похвали чак с такива постижения. Тук цари широко убеждение, че „купешките”, винпромските вина са химия. Не се правят от грозде, ментета. Има и такива. Те  са на цени 2-3 лв. за 2 литра. Потребителят с минимални познания за вино се е научил да отсява. И това става с опитване. Това е смисълът да си купи десетина различни бутилки и да дегустира.

А за онези вина с цени от 15-20 лв. нагоре

 

– за всеки влак си има пътници

 

Те са като вагоните първа класа във влака. Е, не винаги – понякога са вина на вкус като за 8-9 лв., ама струват 20. И много станаха у нас празните вагони първа класа, в които малцина се качват. Дори от прочутите вина на Бордо, станали образец за класа и стил, само 3% се продават на цена над 15 евро бутилката. 71% от вината от региона Бордо се продават на цена 3 до 15 евро бутилката, а 26% на цена до 3 евро бутилката.

Има и у нас винарски изби, които произвеждат по стотина хиляди бутилки скъпи вина годишно и успяват да ги продадат. Но се броят на пръстите на ръката. Избите, които произвеждат скъпи (за българския пазар) вина по 15-20 лв. бутилката, вече са прекалено много. Всички тичат в една писта – на онези 5-10% от българите с високи доходи. А има и немалко богати българи, които въобще не искат да опитват български вина. Пият най-скъпите от Франция, Калифорния и т. н.

Тогава за кого са толкова много вина по рафтовете на тия цени? Кой ще си жертва голям процент от доходите, за да ги пие редовно?

Истински хубавото вино се познава по друго, не по цената.

Има един прост признак – искаш ли да си купиш пак от него, колкото и да струва?

Много са такива вина от едно лозе, с контролиран добив на грозде, с подбор и т. н. Опитваш го, всичко му е наред – тяло, баланс, хубаво вино. Само че като отидеш пак до рафта в магазина следващия път, го подминаваш. Не е оставило у теб такива впечатления, че да дадеш пак 20 лв. за него.

А има вина, от които всеки път ти се иска да опиташ пак. Дори да са скъпи.

БългарияВиното
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.