Брекзит: Край на правото на британците да живеят и работят в Европейския съюз

Брекзит. Илюстрация: Мастър инвестор

Към настоящия момент повечето граждани на Великобритания и на Европейския съюз не усещат последиците от Брекзит. Въпреки че Великобритания напусна Европейския съюз на 31 януари, тя спазва правилата на блока до края на тази година като част от преходния период към нови икономически отношения.

Всичко това ще се промени.

На 1 януари Великобритания ще постави началото на новите си и по-дистанцирани отношения с Европейския съюз след близо пет десетилетия на тясна икономическа, културна и обществена интеграция.

Това ще е най-сериозната промяна за икономиката и народа на Великобритания от Втората световна война насетне, като промяната със сигурност ще е по-голяма от тази при присъединяването на страната към Европейската икономическа общност през 1973 г.

„Това ще е доста по-голям шок за нашата икономическа система и ще се случи веднага. Изведнъж в началото на януари се събуждате в един нов свят“, казва Ананд Менон, директор на мозъчния тръст „Великобритания в една променяща се Европа“ и преподавател по европейска политика и международни отношения в Кралския колеж в Лондон.

Ето част от промените, свързани с движението, които хората ще започнат да усещат почти веднага.

Какво ще се промени?

Въпреки че пандемията от коронавируса доведе до намаляване на броя на хората, които пътуват между Великобритания и ЕС, краят на свободата на движение от 1 януари ще бъде най-осезаемата последица на Брекзит.

По силата на споразумението за раздяла, постигнато от двете страни на 24 декември, близо един милион британци, които законно пребивават в ЕС, като цяло ще запазят досегашните си права. Това се отнася и за над трите милиона граждани на ЕС, които живеят във Великобритания.

Британските граждани обаче вече няма да разполагат с автоматичното право да живеят и работят в ЕС, и обратното. Хората, които искат да минат през границата, за да се установят, ще трябва да спазват имиграционните правила и да се сблъскват с други форми на бюрокрация, като например да се уверят, че им се признава квалификацията.

Изключение бе предвидено за хората, пътуващи между Великобритания и Ирландия, които разполагат с отделна обща зона за пътуване.

За мнозина в ЕС свободата за пътуване, учене и пребиваване в която и да е от 27-те страни членки е сред най-привлекателните страни на европейската интеграция.

Въпреки това някои хора във Великобритания и други части от Западна Европа станаха по-скептични във връзка със свободата на движение, след като няколко бивши комунистически страни от Източна Европа се присъединиха към ЕС през 2004 г. и много техни граждани се преместиха да работят във Великобритания и в други по-богати страни.

Опасенията във връзка с имиграцията бяха основен фактор на референдума за Брекзит през 2016 г. На 1 януари последиците от това решение ще станат видими, както за британските, така и за европейските граждани.

Какви са новите правила за пътуване?

Въпреки че за ваканционните пътувания няма да имат нужда от визи, британските граждани ще могат да прекарват 90 дни от всеки 180 в ЕС, а Великобритания ще разреши на европейските граждани да пребивават на нейна територия до шест последователни месеца.

За британските пенсионери, които бяха развили навика да прекарват по повече от три месеца във вторите си домове в слънчевия испански регион Коста дел Сол, промяната може да се окаже шокова. Пътуващите в Европа британци ще трябва да имат поне още шест месеца в паспортите си и ще трябва сами да си купят застраховка при пътуване.

Британците вече няма да могат да си издават европейска карта за здравно осигуряване, която да им гарантира здравна грижа в целия съюз, но Великобритания заяви, че ще създаде нова система, в рамките на която британците, пътуващи в ЕС, и европейските граждани, посещаващи Великобритания, отново да разполагат с гарантирана медицинска помощ.

Ами домашните любимци?

За британците, които имат навика да водят кучето си, котката си или домашния си пор на ваканция в Европа всяко лято, ситуацията ще се усложни, тъй като Великобритания вече няма да е част от системата на Европейския съюз за паспорти на домашните любимци. Въпреки това, със споразумението бяха избегнати тежките процедури, продължаващи цели месеци, от които някои се страхуваха.

Британците с домашни любимци ще трябва да поставят микрочип на животното си и да го ваксинират срещу бяс най-малко 21 дни преди пътуването, като освен това ще им се наложи да се снабдят със сертификат за здравето на животното от ветеринар не по-рано от десет дни преди тръгването.

Ще има ли проблеми за шофьорите?

По силата на сделката британските шофьори няма да имат нужда от международна шофьорска книжка, след като преминат Ламанша. Британските мотоциклетисти могат да пътуват в ЕС с британските си шофьорски книжки и застраховки, при условие че носят със себе си доказателство за направена застраховка под формата на „зелена карта“.

Ами работата?

Краят на свободата на движението ще има сериозно въздействие върху наема на работна сила на трудовия пазар и от двете страни.

Току-що дипломирал се британски гражданин, който е на ваканция на гръцките острови, например, няма да може да обикаля плажа и да търси почасова работа, ако не разполага с необходимата виза. Същото важи за европейските граждани, които пристигат във Великобритания.

Те няма да могат да се явят в магазин за сандвичи като Pret a Manger и да потърсят работа, ако не разполагат с необходимите документи.

За по-големите компании също ще е доста по-трудно и по-скъпо да наемат хора от другата страна. Сделката предвижда възможност предприемачите и пътуващите по работа да могат да правят краткотрайни пътувания без визи.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.