Швеция: Кинофестивал за един зрител на самотен остров

Филмовият фестивал в Гьотеборг търси ентусиаст, който да прекара една седмица в социална изолация на отдалечен фар на остров в Северно море

Глобалната пандемия принуди световните кина да затворят. Вдъхновени от новата ситуация организаторите на най-големият филмов фестивал в Скандинавия създават изолирано кино във фара на остров Патер Ностер (Отче наш). Един филмов ентусиаст ще може да се наслади на фестивала в пълна изолация на скала, далеч в морето, като филмите ще бъдат единствената му компания.

Както светът днес е много различен, така и филмовият фестивал в Гьотеборг ще бъде различен. Фестивалът през 2021 г. ще бъде дигитален, като публиката ще има достъп до всички филми, премиери и разговори чрез дигитална платформа. Някои участници ще имат възможност да изживеят реално посещение на кино, но в пълно уединение: Изолираното кино.

Филмовият фестивал в Гьотеборг търси зрител, който иска да се справи с предизвикателството да прекара една седмица в социална изолация на отдалечения фар на остров Патер Ностер на самотен остров в морето, далеч от семейството, приятелите и мобилния си телефон. Единствената му компания ще бъдат морският шум и фестивалните филми. Всички са добре дошли да кандидатстват за място в Патер Ностер чрез уебсайта на фестивала. Фестивалът ще предложи и ексклузивни прожекции за един човек в залите Дракен и Скандинавиум – два емблематични киносалона в Гьотеборг.

Фокусът на фестивала през 2021 г. „социалните разстояния“ изследва новия свят, възникнал след пандемията, и ролята на филма в него. Създаването на изолирани филмови преживявания за единични зрители на емблематични места е начин за осигуряване на напълно безопасни фестивални прожекции, но също така е опит да се осмисли как пандемията е променила отношенията между публиката и филма.

Патер Ностер е самотен остров с фар в Северно море, разположен в самия край на островния Гьотеборгския архипелаг в едно от най-безплодните, ветровити места в Швеция. Там изолираният филмов ентусиаст ще прекара цяла седмица в усамотение с програмата на филмовия фестивал. Всеки ден той ще предава репортаж за филмите и опита от изживяването да бъдеш сам на изолирана скала в необятното море.

Скандинавиум е една от най-посещаваните арени в Швеция, където се провежда Световното първенство по хокей на лед и концерти на живо с изпълнители като Rolling Stones и Уитни Хюстън. По време на фестивала един изолиран посетител ще седне напълно сам на седалка в центъра на ледената пързалка, докато масивните трибуни зеят празни.

Кино Дракен е сърцето на филмовия фестивал в Гьотеборг, избрано място за премиерни прожекции. Всяка година ентусиазирана публика се събира там, за да се наслади на най-новите филми. Тази година на гала премиерите ще присъства само по един зрител. Седейки сам в театъра, посетителят ще получи лично представяне от създателите на филма, преди завесите да се вдигнат и филмът да започне.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.