Колко и как се печели от измислени новини за ваксини и други ментета

На снимката се вижда как ваксинират канадска пенсионерка – първата ваксинирана в провинция Квебек на 14 декември 2020. Снимката й е взета от Туитър, за да докаже на българските шарани, че има починала от ваксина жена в Бургас. Някои сайтове пускат менте новини, като се позовават на други медии, за по-достоверно. В случая е обобщено като източник „БГ медии“. Няма обаче такива съобщения за починал от ваксина в „БГ медии“.

Виж още – „Как се печели от менте новини за вируса

Наизскачаха новини как от ваксината за коронавируса се умира. А има хора, които страхуват, че по принцип от ваксини се умира. Но от коронавируса – не. Такива сайтове, някои от които се появяват за пръв път в последните дни и месеци, дават необходимите новини за тези вярвания… Има хляб във фалшивите новини. Ето как.

Развититето на пандемията в света създаде депресия и естествени психологически реакции у част от хората, които се изразяват в отказ да приемат факта, че има пандемия, коварен вирус. Епидемията разруши нормалният ритъм на живот, наложи ограничения, принуждава ни да носим маски, да спазваме карантина.

И затова мнозина оспорваха първо наличието на пандемия, после нуждата от карантина, нуждата от маски, оспорваха данни за смъртност, за починали, за верността на тестовете.

Изобщо – всички новини за вируса бяха подложени на съмнение и голяма част от аудиторията направо отказваше и още отказва да повярва в тях. Не само в България.

Такава среда и обществени настроения експлоатират сайтове и групи в социалните мрежи, които разпространяват измислени новини. Те са като храна за хората, които се съмняват в официалната информация от властите и големите медии.

Сега на дневен ред са ваксините. Те си имат противници и преди да се появят коронавирусът, ваксината на „Пфайзър – Бионтек”, и още няколко ваксини в Русия, Китай, Великобритания. Очакват се и други. На прицел сега е ваксината на „Пфайзър”. За нея скорострелно българските сайтове с менте новини изстреляха няколко измислици и ги доразвиват (виж илюстрациите накрая).

В България разпалването на настроения против ваксини и на

 

неверие в епидемията

 

е особено болезнено, защото страната успя в края на 2020 година да излезе начело в ЕС и света по дневна смъртност от коронавирус на жител. Тук лъжливи твърдения за коронавируса се разпространяваха и от големите медии, политиката на властите за предпазни мерки беше колеблива и непоследователна, напролет прекалена, есента закъсняла. На такъв фон измислените новини се харчат с особена сила.

…Българско семейство в САЩ починало, след като ги ваксинирали, пише в сайт за менте новини… Уволнен служител на „Пфайзър” казва, че ваксината засилва вируса, за да измре една трета от населението на света…

Преди да излезе първата ваксина на „Пфайзър – Бионтек”, тя е поставена пробно на 24 хил. души и няма никакви фатални случаи, само малък брой алергични реакции, изразяващи се във временен обрив и задух. Алергичните реакции към фъстъци или ягоди се срещат по-често. Вече по света са ваксинирани над 3 млн. души, в Израел ваксинират по 100 хил. души на ден и там има само един починал след ваксинация, човек с няколко инфаркта и онкологично заболяване. Противниците на ваксините обаче ще повярват, че е починал от ваксината. Като същевременно не вярват, че починалите от Ковид 19 са починали от вируса – те имали придружаващи заболявания, от тях са умрели.

И се получава парадигма – не щем карантина, не щем маски, не щем ваксина.

И какво щем? Сайтовете за фалшиви новини ще го измислят. Някакви сокчета, лимон и джинджифил, билкови препарати, които се лансират с фалшиви реклами и интервюта с несъществуващи лекари и професори, също формиращи силен трафик.

 

Това е третият стълб за печалба

 

на сайтовете с фалшиви новини – обикновено те са свързани и с продажбите на менте хранителни добавки, лъжливи реклами на препарати, които са просто плацебо, евтини билкови отвари, които се продават скъпо. Също и с фалшиви реклами на всякакъв вид продукти (виж тук).

В сатовете с фалшиви новини мощно вървят и този тип реклами на илачи-панацея. Понякога собствениците на сайтовете са свързани и с производителите на такива продукти.

Какъв е трафикът на сайт с такива фалшиви новини – не само за епидемията. Те всекидневно експлоатират и политически нагласи – например ”Президентът Радев издаде указ за замразяване на цените” или „Марешки сваля Радев, виж как”, или „Излезе стенограма от разговор Божков – Радев” и т. н. Някои са ориентирани в подкрепа на управляващите, други – против. Но и в двата случая експлоатират политически нагласи и им подхвърлят измислици, каквито ще им се харесат.

Такива сайтове по принцип се пълнят с копи-пейст новини от други сайтове, като изменят заглавията да звучат скандално, допълват и преразказват. И заедно с това на месец се пускат десетина напълно измислени новини за шарани. Така трафикът на сайта, плюс приходите от Фейсбук, може да докара 1000-2000 евро. Като имаш група от 5-6 такива сайта, с повече или по-малко трафик, става дума за малко предприятие с приходи към 10-15 хил. лева на месец, от които се плаща незначителна сума за заплати на един редактор-съчинител и двама студенти, които пълнят сайтовете. По множеството правописни грешки дори в заглавия си личи, че става дума не за професионален сайт, а за дилетанти, които пълнят интернет със стръв за наивници.

Половината аудитория у нас е убедена, че за официалната информация за ваксини и епидемия се плаща на медиите, дори на малки сайтове, плаща се на хора, които коментират в социалните мрежи, както различни политически центрове плащат на тролове.

Меме в социалните мрежи разпространява измислици за съдържанието на ваксината. И, разбира се, я приписва, че е на Бил Гейтс, защото е имал глупостта да спонсорира създаване на ваксини и СЗО.

Мнозина смятат, че правителството, СЗО, Бил Гейтс и някакви сили плащат да се пише за опасността от епидемията, за да се ваксинират хората.

Когато в e-vestnik и страницата му във Фейсбук пускаме например изказване на шведския крал Карл Густав, че в Швеция са се провалили със стратегията на коронавируса и има много жертви, придружено с графика на жертвите от института „Джонс Хопкинс”, отдолу валят коментари – „лъжете”, „обслужвате пропагандата” и т. н. Пускаме статия на Франс прес, в която се обяснява от лекари и институти, че Ковид 19 не е обикновен грип, отдолу валят коментари – „продадохте се” и т. н.

В древността не е имало информационни агенции и медии, идвали са вестоносци, тичат няколко дни да донесат новината. И когато новината е лоша, владетелите са заповядвали да убият вестоносеца. В наши дни е подобно с медиите и журналистите – когато поднасят лоша новина, каквито са за коронавируса, някои ги псуват, обиждат и не им вярват. А когато има и основателно недоверие към медиите и правителството, ситуацията става още по-сложна. И това е една от причините България да е с толкова висока смъртност от коронавируса и въобще начело по смъртност на жител.

Фалшива новина за президента – измислена е да нахрани онези негови почитатели, които са против ваксините.
В някои сайтове измислиха изявления само на един бивш служител на „Пфайзър“, в други – на няколко.
Измислица, която си противоречи с други измислици. Ваксината и вирусът са създадени да убиват. Други измислят, че ваксината е създадена да печелят от нея или да чипират населението.
Менте новина, да звучи по-достоверно е за българи в САЩ. Иди, че проверявай. Илюстрацията изобразява как параноиците си представят чиповете във ваксината.

Статията е писана специално за проекта COVID-19: факти срещу слухове

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.