Година по-късно: Екип на СЗО ще проучва в Китай произхода на заразата

Лаборатория за тест на коронавирус. Снимка: от видеорепортаж

Повече от година след появата на новия коронавирус, екип на Световната здравна организация (СЗО) най-сетне ще пристигне в Китай, за да проучи произхода на пандемията, предава Франс прес.

Визитата на 10 експерти на СЗО е ултраделикатна тема за китайския режим, загрижен за това да бъде освободен от всякаква отговорност за епидемията, отнела живота на над 1,8 милиона души в целия свят.

Дори наподобява тайна мисия. Датите не бяха уточнени, СЗО каза просто за „първата седмица на януари“. Въпреки че успя практически да изкорени болестта от своята територия, Пекин не можа да попречи на американския президент Доналд Тръмп да го обвинява постоянно, че е разпространил „китайския вирус“ из планетата – даже и че го е изпуснал от лаборатория по вирусология в Ухан, градът в централната част на страната където се появи вирусът в края на 2019 г.

Комунистическата власт издаде своята нервност, като осъди миналата седмица на 4 години затвор гражданската журналистка Чжан Чжан, която е отразявала поставянето на Ухан под карантина.

Властите в Китай също не пропускат възможност да поставят под съмнение произхода на вируса, макар че отначало казаха, че заразата е тръгнала от пазар в Ухан, където са продавани живи животни.

„Все повече проучвания навеждат на мисълта, че епидемията може да се е появила на много места в света“, заяви през уикенда министърът на външните работи Ван И.

Както повеляват противоепидемичните правила, международните експерти трябва да бъдат поставени за две седмици под карантина след пристигането си в Пекин. Така че ще им останат 3-4 седмици за проучване.

Те могат да отидат в Ухан около 20 януари, точно година след поставянето под карантина на този град с 11 милиона жители, на 23 януари 2020 г.

Двадесети януари е и датата, на която Доналд Тръмп трябва да напусне Белия дом. Някои наблюдатели предполагат, че Пекин може да иска да изчака заминаването му преди фактическото начало на разследването, за да не се създаде впечатление, че се поддава на исканията на републиканския президент.

Тръмп неколкократно поиска международно разследване на произхода на вируса. Това искане бе подето от Австралия, подложена през последните месеци на китайски санкции.

Китай прие със забавяне провеждането на международно разследване, а това значи, че за експертите ще бъде трудно да установят първите следи на инфекцията.

„Не съм оптимист. Те ще пристигнат след края на битката“, казва разтревожено инфекционистът Грегъри Грей от университета „Дюк“ в САЩ.

„Ще бъде невероятно трудно да се открие произходът на вируса“, допълва Илона Кикбъч от Висшия институт за международни изследвания и изследвания на развитието в Женева.

Учените като цяло са на мнение, че първоприемникът на вируса е прилеп, но не се знае кое е било животното посредник, причинило заразяването на човек.

Китайската преса все повече говори за хипотезата, че вирусът е внесен със замразена храна – теория, отхвърлена от СЗО.

Според международната организация, обвинявана от правителството на Тръмп в прокитайско поведение, няма съмнение, че експертите ѝ ще могат да работят свободно, макар и Пекин да не е потвърдил, че Ухан е включен в програмата на посещението.

„Екипът ще отиде в Ухан, това е целта на мисията“, заяви в средата на декември Майкъл Райън от подразделението за извънредни ситуации в сферата на здравеопазването към женевския институт. „Ще работим с китайските ни колеги, те няма да бъдат надзиравани от китайски чиновници“, увери той.

Мисията е съставена от 10 учени (от Дания, Обединеното кралство, Нидерландия, Австралия, Русия, Виетнам, Германия, САЩ, Катар и Япония), реномирани в съответните си сфери на компетентност.

„Целта не е да се посочи виновна страна или власт“, заяви пред АФП един от членовете на екипа, Фабиан Лендерц от института Роберт „Кох“ в Германия. „Целта е да разберем какво е станало, за да не позволим да се случи отново“.

Ако проучването бъде възпрепятствано от властите, „това ще има негативно отражение върху политическата и научна репутация на Китай“, предупреждава професор „Грей“.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.