Случаят „Асанж“ все още е заплаха за разследващата журналистика

Арестът на Джулиан Асанж. Снимка: от тв екрана

Основателят на Уикилийкс Джулиан Асанж спечели една партия – британски съдия отказа да го екстрадира в САЩ, където искат да го съдят за шпионаж. Но според американски експерти случаят си остава заплаха за свободата на печата.

В понеделник съдийката Ванеса Барейтсър отхвърли иска 49-годишният австралиец да бъде екстрадиран, като се аргументира със „здравни съображения“, спомена и за риск от самоубийство.

Тя обаче отхвърли доводите, че трябва да бъде защитена свободата на слово на Асанж, който би могъл да получи 175 години затвор затова, че от 2010 г. насам е публикувал над 700 000 поверителни документа за военната и дипломатическа дейност на САЩ, по-специално в Ирак и Афганистан.

Нейното решение и решимостта на американското правосъдие да обжалва оставят отворен въпроса може ли в случая да бъде приложен Законът за шпионаж, гласуван в САЩ през 1917 г. с цел да се предотвратява изтичане на поверителни данни във военно време. Оттогава законът е заплаха за журналистите и за работата им с източници, включваща понякога разпространяване на документи, класифицирани като военна тайна.

Още преди Асанж обвинения по този закон бяха повдигани срещу няколко души, сред които има поне един журналист. Обвиненията бяха в получаване и разпространяване на поверителна информация, но делата системно бяха прекратявани.

Брус Браун, директор на организацията „Комитет на репортери за свобода на печата“, нарече решението на г-жа Барейтсър „дълбоко смущаващо“.

„Само по себе си публикуването на секретни документи, които американското правителство не иска да разгласява, не представлява шпионаж“, изтъкна той. По думите му „юридическата позиция на правителството по случая все още застрашава фундаменталния принцип за свобода на печата“.

Британското правосъдие „прие обвинението на американското, въпреки че отхвърли искането за екстрадиция в САЩ“, написа в Туитър Джамил Джафър, експерт по свободата на печата в Колумбийския университет. И добави: „Затова сянката на обвинението срещу Асанж ще продължи да тегне над разследващата журналистика“.

„Вражеско разузнаване“

Разпространението на документи от Уикилийкс удари през 2010 г. по американското правителство, като извади на показ скритата страна на военните му операции и разкри доста неласкави дипломатически грами.

Администрацията на Барак Обама планираше да търси от Асанж отговорност по съдебен ред, но се отказа, защото прецени, че това може да се изтълкува и като заплаха за американския печат и поради това да претърпи неуспех.

Адвокатите на Уикилийкс винаги са представяли организацията като медийна компания, но през 2017 г. администрацията на Доналд Тръмп отхвърли този аргумент, след като бяха публикувани нови документи, компрометиращи ЦРУ и това разгневи шефа на службата Майк Помпейо (впоследствие държавен секретар).

„Това е недържавно вражеско разузнаване“, подхвърли той по адрес на Уикилийкс.

През 2018 г. голямо съдебно жури обвини Асанж в престъпен сговор с цел „информационно пиратство“, за което се предвижда наказание до пет години затвор. Документите по процеса бяха засекретени.

Година по-късно министерството на правосъдието разсекрети обвинителния акт и го разшири, включвайки още 17 точки, в 16 от които става дума за получаване и разпространение на поверителни данни. Ведомството заяви, че ще поиска Асанж да бъде екстрадиран и изправен пред съд в щата Вирджиния, гледащ дела за шпионаж.

„Жизненоважна роля“

„Министерството гледа сериозно на ролята на журналистите в нашата демокрация, но Джулиан Асанж не е журналист“, подчерта тогава Джон Демърс, който отговаря за националната сигурност в правосъдното ведомство.

„Никой отговорен журналист не би публикувал съзнателно имената на конфиденциални източници от военни зони, осъзнавайки, че това ще ги изложи на огромна опасност“, мотивира се той.

Постановявайки, че споразумението на Асанж с хакерски групи, сключено с цел получаване на документи, го е „накарало да излезе извън границите на ролята, която се смята, че има разследващата журналистика“, британската съдийка изглежда подкрепя позицията на американското правосъдие.

Американският печат обаче редовно търси достъп до поверителни данни чрез конфиденциални източници, както е направил и Асанж, отбелязва Синди Кон от фондацията „Електроник фронтиър“.

„Разследващата журналистика – включително проучванията, анализа и публикуването на правителствени документи, получени в резултат на изтичане на информация и съдържащи по-специално разкрития за насилие и злоупотреби с власт – играе жизненоважна роля за търсене на сметка от американското правителство“, добавя тя.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.