Да изключиш милионер от партията… Или да спукаш цирей?

Колаж за Георги Гергов от страницата във Фейсбук „Гергов да върне Пловдивския панаир и Стария град“.

Щели да изключват милионера Георги Гергов от БСП. Медии и коментатори даже го жалят – в БСП извършвали чистка и т. н.

Що го жалят? То не е като едно време да те изключат от БКП. Може да са му направили добро. Сега БСП не е единствената партия. Може да иде в друга. Може да си направи сам партия, като Цецо Цветанов, на когото Борисов посочи вратата – обяви, че не е част от ГЕРБ още преди той да напусне. Без решение на ръководството на партията – Бойко каза е достатъчно.

Сега Гергов го сготвили в Националния съвет на БСП, събрали достатъчно подписи да го изключат. Чашата преляла, като си организирал някакво областно заседание на БСП, с разни манипулации, подписи да изберат правилните хора – нямат значение подробностите, БСП да си се оправят.

Но Гергов е емблематичен за българската политика.

„Той е цирей, който трябваше да бъде спукан”, коментираха от години привърженици на тази партия. И не само на тази.

Знаменателна за управленския модел в България ще остане организираната от Гергов среща между бизнесмена Сашо Дончев и главния прокурор Цацаров. На тази среща Цацаров притиска Дончев да си гледа „хубавия бизнес” и да не подкрепя опозиционна телевизия. Винаги могат да му извадят една папка. Среща, която дръпва завесата пред онова, което наричат задкулисие и олигархия – главен прокурор, очевидно в комбина с премиера, защитава партията му на власт, като оказва натиск върху бизнесмен, за когото (погрешно) смята, че финансира телевизия. И посредникът е Гергов – един от олигарсите, по съвместителство и от опозиционната партия, който има топла връзка с Цацаров, бивш пловдивски съдия…

В Пловдив му викат Герголан – по героя от детската приказка, който плаши децата и прибира непослушните в голяма торба. Пловдивският Герголан дали деца, но нещо прибира, за да му лепнат този прякор.

По-известен е обаче като Свинаря. Направил първият милион от свине, бил шеф на свинекомплекс от соца, свинете някъде се затрили, ама дошъл фураж от чужбина, пък после взел едни милиони от Агенцията за чуждестранна помощ, завъдил свине, ама не върнал парите – така твърдят хора от ръководството на агенцията. И ревизионен акт от онова време има, в който са описани нарушения (виж тук).

Това е олигархът Георги Гергов, един от едрите бизнесмени в България, пловдивски чорбаджия, който със сложна схема, в която са набъркани и общината, и правителството, лапна Пловдивския панаир. Години наред в Пловдив умуваха за някаква стратегия за приватизация на панаира, да го обвържат с Лайпцигския и т. н. И накрая – хоп – на Герголан.

Заглавие на първа страница на „24 часа“, което се оценява като подкрепа на предприемача Георги Гергов. Той иска да увеличи уставния капитал на Пловдивския панаир, а държавата отказва, защото ще намалее процентният й дял в дружеството.

Същият купи и сградата на ЦУМ, залепена за Министерския съвет. И понеже държавата е скудоумна, първо я приватизира, мина през двама собственици, после я купи Свинаря, искаше да я продаде пак на държавата, ама да си вземе парите, както той самият се изрази. И уж продаде ЦУМ, пък се оказа, че пак е негов. Както и ЦУМ-Варна, където държавата отпусна на общината 43 млн. лева да го купи от Гергов, заедно с 3 декара, наричани от варненци Дупката. Тогава наблюдатели коментираха, че ГЕРБ спосорира по този начин Гергов да поддържа крило в БСП, с което да сътрудничат, и да клати враждебното ръководство.

През годините много журналисти са се опитвали да опишат бизнеса на Гергов. Няма смисъл – това е една безкрайна поредица от апортни вноски, схеми, сделки, превъртяни пари, хотели, имоти, и т .н.

Днес комичното е, че от медии и коментатори, които натъртваха, че Гергов е олигарх и милионер, пък е в ръководството на социалистическа партия, сега се чува, че някак същата партия е крива, че го изключва. А да не са луди да го държат? Те с голямо закъснение го изхвърлят, много дълго търпяха да ги компрометира.

И той е от значение нe само за тази партия. Добра новина е, че такъв ще отпадне от политиката. Ако не го вземе друга партия…

Той може да стане клиент и на прокуратурата, но тя разследва (или заплашва задкулисно) само избрани олигарси, а него подминава.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.