Фейсбук и Туитър минаха границата с цензурата си

Решението на Фейсбук и Тиутър да блокират Тръмп е недопустимо посегателство върху свободата на словото и базисни ценности на демокрацията. Подобни ограничения в правова държава могат да се налагат само от законо упълномощени институции, а не от собственици на частни медии в частния им „съд“, защото така са решили, че трябва да си правят реклама и е важно да се натегнат пред инвеститорите за да не пострадат акциите им.

Тръмп ще бъде разследван, вероятно осъден, изобщо както се казва на английски ще има due process. Американската демокрация е здрава и няма нужда от подобна публична саморазправа. Не е работа на Цукърбърг да забранява на президент канал за комуникация. Ако го прави с президент, какво да очакваме за нас.

Това е принципен въпрос. Самозабравиха се.

Обществото има право да знае всички гледни точки в обществено значими платформи. Това равнище на цензура е бетер Путин и Си Дзин Пин, нищо че се реализира от частни собственици в частните им медии.

И знаете ли кое е най-страшното, че мнозина вече свикнаха да бъдат цензурирани и приемат това за нова нормалност. Тоест щом мен ме цензурират, може и Тръмп да цензурират, а не изобщо защото тези частни медии цензурират и въз основа на какви правила. Защото общите правила не са никакъв индикатор защо конкретно блокират достъп.

Нещо много лесно свикнахме с цензурата?!

И още нещо драги приятели и посетители – от съдържанието, което всички пишем, единственият който прави пари е Цукърбърг. Ние сме му дигиталните „роби“. Така че не аз и вие сме му длъжни, а той на нас, защото заради нас стана мултимултимилиардер.

– –
От фейсбук-страницата на автора. Заглавието е на редакцията.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.