Италия: Започва „суперпроцес“ срещу стотици мафиоти

Стотици предполагаеми членове на страховитата калабрийска мафия Ндрангета, най-могъщата мафиотска организация в Италия, ще се изправят от утре пред съда на „суперпроцес“, който се очаква да продължи повече от две години.

355 обвиняеми, включително политически лидери, полицейски служители и бизнесмени, 900 свидетели и 400 адвокати ще бъдат изслушани в специално обособена зала за този нечуван процес, най-големия от три десетилетия, в сърцето на Калабрия – най-бедната от италианските области, разядени от мафията.

58 свидетели на обвинението са приели да нарушат омертата, закона на мълчанието, за да разкрият тайните на клана Манкузо и неговите приближени.

По време на неотдавнашно предварително изслушване бяха необходими не по-малко от три часа, за да бъдат прочетени имената на обвиняемите, начело с боса Луиджи Манкузо, вече прекарал близо 20 години в затвора, и на десетки хора с прякори, достойни за холивудски филм: Вълка, Малкия дебелак, Блонди, Козичка.

Процесът се смята и за демонстрация на силата на държавата в сърцето на територията на Ндрангета, която контролира пътищата на кокаина в цяла Европа.

В центъра на процеса ще е най-известният борец срещу мафията, прокурорът на полуострова Никола Гратери, който от над 30 години живее под полицейска охрана. Като дете този 62-годишен днес калабриец е играл футбол с много от тези, които след това изпраща зад решетките. Животът му е борба за унищожаване на „тази задушаваща Ндрангета“.

По мащабите си този процес отстъпва само на първия суперпроцес, организиран през 1986-1987 в Палермо срещу сицилианската Коза ностра, в резултат на който бяха осъдени 338 обвиняеми. По-късно съдиите Джовани Фалконе и Паоло Борселино бяха убити от мафията.

Новият процес има по-малък обхват и е насочен срещу една от много фамилии на Ндрангета, пуснала пипала из целия свят. Но според Федерико Варезе, професор по криминология в Оксфордския университет, той е не по-малко забележителен с броя на представителите на политическата класа, чиновниците и предприемачите, помагали на мафията да функционира.

„Това показва, че освен престъпната организация има и една част от обществото, която е неин съучастник и помощник“, обясни той пред АФП. „Шокиращо е да се види престъпна група до такава степен пуснала корени в региона, че да трябва пред съда да бъдат изправени стотици. Този процес показва колко дълбоки корени е пуснала Ндрангета в обществото“.

Сред обвиняемите е бившият парламентарист Джанкарло Пители, известен адвокат и бивш сенатор от партията „Форца Италия“ на Силвио Берлускони, заподозрян, че е служил за посредник между Ндрангета и света на политиката, финансовите кръгове и институциите.

Повечето обвиняеми бяха арестувани по време на полицейски операции през декември 2019 г. в Италия, Германия, Швейцария и България. Списъкът на престъпленията и правонарушенията, в които са обвинявани, е голям: мафиотско сдружаване, убийство и опит за убийство, наркотрафик, лихварство, злоупотреба с власт, търговия с крадени вещи и пране на пари.

Особено смразяваща е смъртта на Филип Ганджитано, убит от собствения си братовчед заради хомосексуалността си. „Такова поведение е недопустимо в Ндрангета“, казали босовете на убиеца, който по-късно станал свидетел на обвинението. Тялото на Ганджитано е било заровено на място, където по-късно бил построен път.

Според прокуратурата тези суперпроцеси са оправдани, имайки предвид тясното преплитане на много случаи, въпреки че адвокатите на защитата смятат, че при тези условия е трудно да се осигури на всеки обвиняем справедлив и честен процес.

За Никола Гратери залозите са високи. „Ако този процес не доведе до много присъди, ще бъде смятан за провал“, смята Никола Ло Торто, един от адвокатите на защитата, дал интервю на АФП.

Дори в случай на успех Ндрангета няма да изчезне: „Можете да хвърлите мафиотите в затвора, но ако не премахнете из основи причината за съществуването им, те просто ще се появят отново“, предупреждава Федерико Варезе.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.