Уилям Бърнс, „тайното оръжие на САЩ“

Уилиям Бърнс. Снимка: от тв екрана

Избраният за президент на САЩ Джо Байдън взе решение за кандидатурата си за ръководител на ЦРУ – той смята да назначи на този пост бившия посланик на САЩ в Русия и зам.-държавен секретар Уилям Бърнс, оглавяващ днес фонда „Карнеги“. Ако бъде одобрен, Бърнс ще стане първият дипломат от кариерата, назначен за шеф на американското разузнаване. Събеседници на „Комерсант“ в руските държавни структури се надяваха той да оглави Държавния департамент на САЩ.

* * *

Новината, че Джо Байдън ще номинира Уилям Бърнс за директор на ЦРУ, е качена на сайта на избрания за лидер на САЩ. Посочва се, че Бърнс има „дългогодишен опит в първите редици на американската дипломация“, „много добре разбира заплахите, с които се сблъскват САЩ“ и е „вярно служи на делото за защита на американския народ“.

„Той ще е първият дипломат от кариерата на поста директор на ЦРУ – уточнява сайтът. – Уилям Бърнс е държавен служител, доказал се по време на кризи. Кариерата му бе посветена на целта животът на американците да бъде безопасен.“

След 33 години дипломатическа служба Бърнс е натрупал богат опит и в работата по руското направление. През 2005-2008 г. бе посланик на САЩ в Русия, а по времето на Барак Обама се издигна до поста първи заместник-държавен секретар – политическа длъжност, на която крайно рядко се назначават професионални дипломати.

По думите на Дмитрий Тренин, директор на Московския център „Карнеги“, мнозина в САЩ и извън страната наричат Уилям Бърнс най-изтъкнатия дипломат на своето поколение. Тренин посочи пред „Комерсант“, че Бърнс е „човек, лично близък на Байдън“.

„Това означава, че действията на агенцията ще са по-тясно обвързани с външната политика на САЩ и разузнаването плътно да се контролира от президента. За Русия това е фактор на предсказуемост“, обясни той. Според Дмитрий Тренин „Бърнс е един от най-тънките познавачи на международните отношения и практици от сферата на външната политика на САЩ“.

„Той е задълбочен, уравновесен, мъдър и опитен. Бърнс е човек на ценностите, но не е идеолог. За Русия е важно, че той е бил дипломат в Москва през 90-те и посланик през 2000-те, знае руски – подчерта експертът. – Гледайки критично на външната и вътрешната политика на Путин, Бърнс се обявява за стабилни отношения с Русия. Той продължи да се интересува от Русия и след като приключи посланическата си мисия в Москва през 2008 г., добре се ориентира в проблемите на руската политика. Ето веруюто на Бърнс: изводите трябва винаги да се опират на цялата съвкупност от известни и значими факти.“

Американското издание „Атлантик“ го нарече „тайното дипломатическо оръжие“ на САЩ. В заключителния етап от дипломатическата си кариера Уилям Бърнс бе назначен за главен преговарящ от страна на САЩ в тайните преговори с Техеран за иранската ядрена програма, изградили основите за подписване през 2015 г. на Съвместния всеобхватен план за действия.

В публикуваната си наскоро (включително и на руски) книга „Невидимата сила. Как работи американската дипломация“ Бърнс критикува много от действията на руските власти, но същевременно подлага на съмнение целесъобразността на някои американски решения – примерно плановете за включване на Украйна и Грузия в НАТО.

По думите му особено трудно предвидимо е било темпото, с което са се развили събитията в Русия след края на Студената война. „Границите на американско-руското партньорство и взаимодействие станаха очевидни още по времето на Елцин; ние обаче все още предполагахме, че Москва на практика няма алтернатива, освен да приеме, макар и неохотно, предлаганата й второстепенна роля в Европа – пише той в своите мемоари. – Разширяването на НАТО вървеше на автопилот и се приемаше като даденост от американската политика, дълго след като дойде време за преразглеждане на основните му принципи.“

Както пише Бърнс, ангажиментите, отразявали първоначално интересите на блока, се превърнаха в думи, лишени от съдържание, „вратите на НАТО бяха разбити и отворени за Грузия и Украйна“. „Путин сметна, че с това е прекрачена последната яркочервена линия, както впрочем би решил и всеки друг възможен руски лидер – смята авторът. – Режимът на Путин, подхранван години наред от високите цени на горивата и на първия етап, от чувство за засегната национална гордост, рязко се люшна назад.“

Ексдипломатът впрочем отбелязва как не е могъл да предположи, че властите на Русия толкова активно „ще си уреждат сметките със САЩ, стигайки до системни опити да повлияят върху американските президентски избори през 2016 г.“.

Както вече писа „Комерсант“, в държавните структури на Руската федерация по-рано изразяваха надежда Уилям Бърнс да стане държавен секретар. В крайна сметка обаче за този пост бе номиниран отдавнашният съратник на Джо Байдън Антъни Блинкън.

На сайта на Джо Байдън четем: „Американският народ ще спи спокойно, като знае, че Уилям Бърнс ще е следващият директор на ЦРУ“. И като първата заплаха от всички, с които ще си има работа Бърнс, се посочват „кибератаките, идващи от Москва“.

(БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.